Mergi la conţinutul principal

Eşti aici

Fructele de padure pot reduce riscurile la care este expusa inima

Un studiu recent publicat in Circulation: Journal of the American Heart Association (Jurnalul Asociatiei Americane de Cardiologie) ofera mai multe dovezi cu privire la beneficiile consumului de fructe de padure. Studiul a inclus 93.000 de femei (cu varste cuprinsa intre 25 - 42), care au fost evaluate in cadrul  Nurses' Health Study II (Studiu privind sănătatea asistenţilor medicali II). Femeile au completat chestionare despre dieta o data la patru ani, timp de 18 ani. In acest timp, 405 dintre aceste femei au suferit un atac de cord. Dupa ce au fost analizate pentru alti factori care pot contribui la riscurile cardiace, cum ar fi indicele de masa corporala, fumatul si nivelul exercitiilor fizice efectuate, cercetatorii au descoperit ca femeile care au mancat cele mai multe fructe de padure (de trei sau mai multe ori pe saptamana) au fost cu 32% mai putin susceptibile de a suferi atac de cord decat cele care au mancat fructe de padure o data pe luna sau mai rar. Autorii au afirmat ca pigmentii numiti antociani, continuti de fructele de padure, pot reduce riscurile afectiunilor cardiace prin largirea arterelor si prevenirea colectarii placii ateromatoase in interiorul lor. Deoarece acest studiu evalua femeile mai degraba cu privire la obiceiurile lor alimentare decat sa le indemne sa manance anumite cantitati de fructe de padure, nu s-a putut determina exact ce cantitati de fructe trebuiau consumate de catre femei pentru a reduce numarul atacurilor de cord, precum si pentru a lua alte masuri impotriva aparitiei bolilor de inima. Totusi, acest studiu ilustreaza modul in care o simpla schimbare a dietei poate contribui la o imbunatatirie reala a sanatatii.