Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Fata sau baiat? Pot parintii sa aleaga sexul copilului?

Fata sau baiat? Pot parintii sa aleaga sexul copilului?

Raspunsul scurt este NU. Pentru cele mai multe cupluri, probabilitatea de a alege sexul copilului este identica cu acea de a da cu banul. “Cap” baiat, “pajura” fata. Sansa de a avea un copil de un sex sau altul este de 50 la 50.

Asta insa nu i-a impiedicat pe oameni sa incerce sa gaseasca diverse metode pentru a mari sansele intr-un sens sau altul. S-au emis diverse teorii privind selectia sexului copilului.  Acestea merg de la anumite cercetari, cum ar fi cele din anii ’80 (de ex. Shettles si Zarutskie) pana la sfaturile din folclor cum ca, pentru a avea un baiat trebuie sa ai raport sexual in picioare si sa mananci carne, in timp ce daca doresti o fata trebuie sa mananci multa ciocolata si sa ai raport sexual in pozitia misionarului (barbatul deasupra).

Concluziile diverselor studii sunt contradictorii. Conform metodei lui Shettles, cuplurile care isi doresc un baiat ar trebui sa aiba raport sexual la ovulatie. In contrast, Zarutskie concluzioneaza ca se vor naste mai multe fete daca fecundarea are loc la ovulatie. Societatea  Americana de Medicina Reproductiva si alti experti considera ca nu exista explicatii stiintifice pentru aceste metode. Alte studii nu au gasit nici o asociere intre sexul copilului si momentul actului sexual in raport cu ovulatia sau alimentatia.

In concluzie, alegerea deliberata a momentului raportului sexual in jurul ovulatiei nu are nici o valoare practica in selectia sexului copilului. Retine ca la momentul actului sexual vor exista 50% sanse de a avea copilul de sexul dorit!

Alegerea sexului copilului poate fi insa posibila din punct de vedere tehnic prin metode de diagnostic genetic inainte de implantarea embrionului; aceasta tehnica este utilizata impreuna cu fertilizarea in vitro, cu scopul de a identifica anomaliile genetice, cand se poate identifica si sexul embrionului. Sexul embrionului este folosit pentru a selecta acei embrioni pentru implantare in cazul unor boli genetice care afecteaza doar un anumit sex (de ex., distrofia musculara Duchenne care apare doar la copiii de sex masculin). 

Aceasta metoda este strict reglementata in anumite tari si nu poate fi folosita decat de la caz la caz, la cuplurile cu boli genetice severe, cu scopul de a reduce riscul de a avea un copil cu aceasi conditie medicala. De exemplu, in Anglia este ilegala folosirea acestor tehnici in afara unor indicatii stricte medicale.