Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Este sigur sa ma vaccinez impotriva gripei in sarcina?

Este sigur sa ma vaccinez impotriva gripei in sarcina?

Da, este sigur sa-ti faci vaccinul antigripal daca esti insarcinata. De altfel, specialistii recomanda vaccinarea antigripala tuturor femeilor care vor fi insarcinate pe perioada sezonului de gripa – frecvent intre lunile octombrie pana la sfarsitul lunii martie.

Vaccinarea antigripala la femeia gravida:

  • Previne gripa si complicatiile acesteia la mama. Sarcina reprezinta un efort in plus atat pentru inima, cat si pentru plamani. De asemenea, sarcina poate avea un impact asupra imunitatii tale. Acesti factori vor creste riscul de a face o forma severa de gripa.
  • Previne potentialele probleme asupra sarcinii cauzate de gripa. Gripa in timpul sarcinii poate creste riscul de avort, nastere prematura sau nasterea unui copil cu greutate mica.
  • Protejeaza copilul odata ce s-a nascut impotriva gripei. Nou-nascutii au un risc crescut de a face o forma severa de gripa, insa vaccinarea lor nu este permisa decat dupa varsta de 6 luni. Daca tu te-ai vaccinat cand erai insarcinata, anticorpii care s-au dezvoltat vor traversa placenta si-l vor proteja pe copil impotriva gripei.

Vaccinul antigripal care se administreaza intramuscular contine virus inactivat si este sigur, atat pentru mama, cat si pentru copil, in orice moment al sarcinii. Daca esti alergica la ou, discuta cu medicul tau inainte de vaccinare. Vaccinul antigripal contine urme fine de albus de ou. Daca ai o sensibilitate la ou sau esti alergica, este posibil sa te vaccinezi, insa va trebui sa primesti o ingrijire speciala si anume, sa fii urmarita de catre medic 30 minute dupa adminstrarea vaccinului, pentru a se asigura ca nu a aparut nici o reactie adversa. De asemenea, spune-i medicului tau daca ai avut o reactie severa in trecut la administrarea vaccinului antigripal.