Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Despre avorturi si cum se produce o intrerupere de sarcina

avortul1
Avortul reprezinta pierderea sau intreruperea sarcinii. Se considera avort spontan atunci cand sarcina este pierduta (nu a fost dorita terminarea acesteia) si intrerupere de sarcina sau avort programat atunci cand procedura este aleasa in mod voit si/sau este necesara.

Afla, in cele ce urmeaza, ce este avortul si de cate tipuri poate fi, care sunt simptomele unui avort spontan, de ce apare avortul spontan, pana la cate saptamani se poate face un avort programat, precum si care sunt consecintele unui avort asupra sanatatii femeii.

Ce este avortul - tipuri de avorturi

Definitia avortului difera in functie de modul in care acesta s-a produs. Astfel, avortul poate fi considerat fie pierderea sarcinii in mod spontan pana in saptamana 20 de gestatie, fie renuntarea in mod voit la aceasta, prin intermediul medicamentelor sau chirurgical.

In mod normal, aproximativ 10-20% din sarcini se termina cu avort spontan. Totusi, numarul real este mai mare, multe din avorturi aparand devreme in sarcina, cand femeia inca nu a realizat ca este insarcinata.

Pe langa clasificarea avortului in functie de optarea sau nu pentru acesta, exista o clasificare suplimentara, in functie de stadiul clinic al acestuia:

  • Amenintarea de avort - apare atunci cand exista sangerare vaginala, insa colul uterin nu s-a dilatat, ramanand complet inchis; aceste sarcini decurg fara probleme, astfel ca adesea, aceste sangerari sunt rezultatul implantarii ovulului fecundat in peretele uterin;
  • Avortul inevitabil - apare atunci cand exista o dilatare sau o stergere a colului uterin, cu contractia sesizabila a acestuia;
  • Avortul incomplet - cand s-a eliminat doar o parte din tesutul embrionar si placentar, restul ramanand intrauterin, atunci se poate vorbi despre avort incomplet; sangerarile si crampele pot fi prezente si persistente;
  • Avortul complet - atunci cand s-a eliminat tot tesutul embrionar sau placentar, avortul este considerat complet; acest tip de avort apare frecvent inainte de saptamana 12 de sarcina; sangerarea ar trebui sa inceteze rapid, la fel si durerile de spate si crampele; un avort complet poate fi confirmat ecografic sau prin intermediul chiuretajului chirurgical;
  • Avortul pierdut - apare atunci cand s-a produs moartea embrionului, dar nu a avut loc expulzia acestuia sau a tesutului placentar; semne ale acestui tip de avort spontan pot fi reprezentate prin disparitia manifestarilor de sarcina si absenta ritmului cardiac fetal.

Avortul medicamentos si avortul chirurgical (intrerupere de sarcina)

In unele cazuri, avortul este o decizie proprie sau o necesitate. Astfel, este important sa se cunoasca cele doua metode principale prin care se pot realiza intreruperi de sarcina: medicamentos sau chirurgical.

  • Avortul medicamentos (intrerupere sarcina medicamentos, cu pastila avortiva) - metoda folosita pentru sarcinile aflate in maximum saptamana a 9-a; prezinta riscuri semnificativ mai mici decat avortul chirurgical si consta in administrarea unei prime pastile pentru pierderea propriu-zisa a sarcinii, precum si a celei de-a doua, la interval de 72 de ore, pentru expulzia continutului intrauterin (cele doua pastile avortive);
  • Avortul chirurgical (chiuretaj prin aspiratie) - reprezinta avortul prin aspiratie pana in saptamana 14 de sarcina, ce presupune aspiratia continutului intrauterin.
avortul2

Decizia de a opta pentru o varianta de avort in favoarea celeilalte se face in functie de varsta gestationala si doar la sfaturile si indicatiile medicului ginecolog.

Simptome avort spontan

Cele mai multe avorturi spontane apar inainte de saptamana 20 de sarcina. Exista aparitia unor simptome dupa avortul spontan, care pot indica prezenta acestuia:

  • Sangerare vaginala - abundenta sau doar cateva picaturi de sange;
  • Durere sau crampe abdominale;
  • Durere la nivelul spatelui;
  • Scurgeri vaginale de consistenta diferita.

Cauze in avortul spontan

Cele mai multe avorturi se produc din cauza ca fatul nu se dezvolta normal. Dat fiind faptul ca aceste anomalii sunt rar identificate, adeseori este dificil sa se determine care a fost cauza avorturilor. Exista, totusi, anumite cauze care pot oferi informatii referitoare la ce provoaca avortul spontan.

Anomalii la nivelul genelor sau cromozomilor

Cele mai multe avorturi apar din cauza ca fatul nu se dezvolta normal. Anomaliile genetice sau cromozomiale apar intamplator, pe masura ce embrionul se divide si creste. Acestea nu sunt anomalii mostenite de la parinti.

Afectiuni ale mamei

Intr-un numar redus de cazuri, anumite afectiuni ale mamei pot cauza avort:

  • Diabet zaharat (necontrolat);
  • Diferite infectii;
  • Probleme hormonale;
  • Probleme la nivelul uterului sau colului uterin;
  • Afectiuni tiroidiene.

Ce nu determina aparitia avortului

Activitatile de rutina, ca cele de mai jos, nu reprezinta cauze pentru producerea avortului:

  • Practicarea de exercitii fizice;
  • Raporturile sexuale;
  • Activitatea profesionala (cu conditia sa nu existe expunere la noxe sau radiatii).

Factori de risc in avortul spontan

Numerosi factori pot creste riscul de aparitie a avortului. Printre acesti factori se afla:

  • Varsta - femeile cu varsta peste 35 ani au un risc mai mare decat cele tinere; la 35 de ani, riscul de avort este de aproximativ 20%, la 45 ani crescand pana aproape de 80%;
  • Avortul in antecedente - femeile care au avut doua sau mai multe avorturi consecutive au un risc mai mare pentru inca un avort;
  • Afectiunile cronice - femeile cu boli cronice (ex: diabetul zaharat);
  • Patologiile la nivelul colului uterin sau uterului - anumite malformatii uterine, col uterin incompetent;
  • Fumatul, alcoolul si drogurile - astfel, stilul de viata nesanatos este un alt factor ce poate provoca avortul;
  • Greutatea - atat greutatea mai mica decat cea normala, cat si obezitatea;
  • Testele prenatale invazive - anumite teste prenatale genetice, cum ar fi amniocenteza sau biopsia de vilozitati coriale prezinta risc de producere a avortului.

Etica avortului - pana la cate saptamani se poate face avortul

Desi exista multe discutii in jurul acestui subiect, decizia de intrerupere a sarcinii pana in saptamana a 14-a (considerata a fi limita pana cand se poate face avortul) ar trebui sa fie doar a femeii gravide.  

Dupa acest termen, totusi, exista foarte putine situatii in care se poate efectua un avort chirurgical.

Aproape toate aceste situatii constau fie in starea de sanatate precara a mamei, fie in posibilitatea mare de existenta a unor malformatii sau dizabilitati ale fatului.  

In astfel de situatii, medicul ginecolog trebuie sa evalueze posibilitatea unor complicatii grave si sa decida in ce directie este indreptata balanta risc-beneficiu, inainte de a sugera optiunea de avort.

Avortul la 20 de saptamani

Majoritatea avorturilor spontane se petrec inainte de varsta gestationala de 20 de saptamani.

Totusi, nu este imposibil sa apara si la 20 saptamani sau chiar mai tarziu.

Foarte putine sarcini sunt pierdute dupa saptamana 20 (in jur de 2-3%). Cel mai adesea, acest lucru se intampla ca urmare a unor malformatii ale fatului, a stilului de viata nesanatos al mamei sau din cauza unor infectii sau traumatisme la nivel uterin (avortul terapeutic).

Desi avortul este o experienta relativ frecventa, in special cel spontan, nu inseamna ca este usor de acceptat. In plus, experienta avortului medicamentos nu este mai usor de acceptat decat cea a avortului chirurgical sau a celui spontan.

Intelegerea cauzelor avortului spontan, a factorilor ce pot creste acest risc si a tipului de ingrijire medicala este indicata, intrucat acestea reprezinta informatii necesare pentru imbunatatirea starii emotionale. In plus, acceptarea si intelegerea nevoii de avort programat sunt, de asemenea, esentiale.

Recuperarea fizica

In cele mai multe cazuri, refacerea fizica dureaza de la cateva ore pana la cateva zile.  

Menstruatia va reveni dupa aproximativ 4-6 saptamani. Imediat dupa avort, desi se poate folosi orice metoda de contraceptie, se recomanda ca cel putin in primele doua saptamani sa se evite contactul sexual.

Sarcinile viitoare

Posibilitatea unei noi sarcini apare odata cu urmatorul ciclu menstrual. Totusi, este esentiala stabilizarea fizica si emotionala, inainte de o incercare viitoare a unei sarcini. Medicul ginecolog poate oferi consiliere in acest scop.

Frecvent, avortul se produce dintr-o cauza tranzitorie. Majoritatea femeilor vor avea sarcini cu decurs normal, dupa un avort. Mai putin de 5% dintre femei vor avea doua avorturi consecutive si numai 1% vor avea trei sau mai multe avorturi consecutive.

Daca au fost prezente avorturi multiple, in special mai mult de trei consecutive, este important sa fie intrebat medicul ginecolog despre efectuarea unor teste pentru identificarea posibilelor cauze, cum ar fi anomaliile uterine, tulburarile de coagulare sau anomaliile cromozomiale.

Vindecarea emotionala

Vindecarea emotionala poate dura mai mult decat cea fizica. Avortul poate fi resimtit ca o pierdere chinuitoare, pe care cei din jur nu o pot intelege complet. Emotiile resimtite pot fi de furie, vina sau disperare. Acordarea timpului pentru a procesa pierderea sarcinii este, astfel, esentiala.

Preventia

De cele mai multe ori, avortul nu poate fi prevenit. Totusi, este importanta asigurarea starii optime de sanatate, atat a mamei, cat si a fatului. Frecventarea consultatiilor prenatale si evitarea factorilor de risc, cum ar fi fumatul si alcoolul, sunt, de asemenea, metode profilactice utile.
 
In concluzie, avortul, chiar daca este spontan sau programat, poate avea un impact semnificativ asupra starii de sanatate fizice si mentale a femeii. Informarea in legatura cu acest subiect poate facilita recuperarea si poate restabili starea de bine dupa un astfel de eveniment semnificativ.