Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

“După 20 de ani de suferință, mi-am redobândit mâinile și picioarele!”

Articol de Roxana Melnicu Senior Editor
După 20 de ani de dureri și tulburări, complet adusă de spate, aproape paralizată, Ana Ludușan și-a recuperat mobilitatea la vârsta de 70 de ani, grație unei operații realizate de dr. Horia Salca, la Spitalul Regina Maria din Brașov.

Cazul Anei Ludușan a fost în același timp complicat și spectaculos. Complicat pentru că pacienta s-a internat la Spitalul Regina Maria din Brașov, secția Neurochirurgie, într-o stare gravă, la sfârșit de ianuarie 2023. Nu putea merge, nu-și putea mișca picioarele, pierduse parțial controlul sfincterian, avea dureri atroce la nivelul mâinilor, nu putea ține în mâini nici măcar o revistă. A fost un caz spectaculos pentru că intervențiile chirurgicale de mare precizie efectuate de dr. Horia Salca i-au redat rapid și stabil mobilitatea, funcționalitatea și, odată cu ele, starea de bine. 

De la dureri trecute cu vederea la imposibilitatea de a ține în mână o revistă

Problemele de sănătate ale Anei Ludușan au început în urmă cu peste 20 de ani, pe când lucra ca asistentă medicală la Spitalul Județean din Târgu Mureș, secția Neurologie. „Aveam dureri, însă nu le luam în seamă, căci stările alternau.“ spune ea.

În 2008 i s-a propus pensionarea pe caz de boală, însă Ana a refuzat. „Aveam copiii studenți și nu mi-am permis să nu lucrez“ argumentează ea. Timp de 3-4 ani a făcut recuperare la Băile Felix și a continuat cu exerciții fizice: înot, gimnastică. Totuși, durerile de spate și intercostale au continuat și, în ultimii ani, toate simptomele s-au accentuat. Anul trecut aproape că nu mai putea să meargă. 

În ultimele luni tabloul clinic devenise din ce în ce mai dramatic: i-au apărut dureri în timpul nopții, în repaus. Deja nu mai putea dormi nici ziua și nici noaptea. „Nu mă puteam încălța, nu mă puteam întoarce in pat, nu puteam să țin nici o revistă în mână (îmi obosea mâna foarte repede). Simțeam niște amorțeli dureroase de la degete până la umăr. Scăpam totul din mână, ba chiar am scăpat un ibric cu apă fierbinte și am făcut o arsură de gradul II.“ povestește ea acum.

Lipomatoza epidurală spinală, diagnosticul așteptat timp de 20 de ani

În ultima perioadă fusese la diferiți medici, la Târgu Mureș și București, trecuse prin mai multe diagnostice, inclusiv Parkinson și sindrom vertiginos. O electromiografie a confirmat un sindrom de tunel carpian sever la ambele mâini. Încercările de tratament conservator nu dăduseră rezultate. Cineva i-a recomandat Spitalul Regina Maria din Brașov și aici dr. Horia Salca, după ce a ascultat-o cu atenție și a studiat cu atenție RMN-ul, a pus diagnosticul corect: lipomatoză epidurală lombară.

Nu este o maladie prea ușor de diagnosticat și în plus este o afecțiune rară, spune medicul. Dintre pacienții care efectuează o rezonanță magnetică vertebrală, doar între 1,1 și 2,5% sunt diagnosticați cu această maladie. 

„Lipomatoza epidurală spinală este o afecțiune rară care poate provoca îngustarea spațiului disponibil pentru rădăcinile nervoase care compun coada de cal, fără a reduce dimensiunile canalului vertebral în adevăratul sens al cuvântului“ continuă dr. Horia Salca. Practic, simptomele sunt cele de stenoză de canal: „dureri lombare cu iradiere în unul sau ambele membre inferioare, mai ales stând în picioare sau în timpul mersului, obligând pacientul să se oprească și să caute un loc unde să se așeze, înainte de a-și putea continua mersul. Treptat, se adaugă diverse tulburări senzitive și motorii ale membrelor inferioare în aceleași circumstanțe, cu pierderi ocazionale sau permanente de sensibilitate și scăderea forței și siguranței la mers, care devine tot mai limitat și mai chinuit, așa încât pacientul/pacienta își restrânge tot mai mult deplasările și interacțiunile sociale“.

Pe scurt, nervii sunt presați de niște perne de grăsime care se formează în interiorul canalului medular. La nivel epidural există grăsime și în mod normal, numai că la acești pacienți volumul ei este neobișnuit de mare pe alocuri și presează nervii. De ce se întâmplă asta?

„În majoritatea cazurilor, lipomatoza epidurală spinală este provocată de tratamentul prelungit cu corticosteroizi pentru diverse boli, de obezitate, de intervenții operatorii la nivelul coloanei vertebrale sau alte cauze mai rare. Însă în aproximativ 17% dintre cazuri, catalogate drept „idiopatice“, nu se poate găsi nici o cauză.“ spune doctorul. 

Consultant: Dr. Horia Salca, medic primar neurochirurg în Spitalul Regina Maria Brașov