Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Doula: ce este si care este rolul ei?

Doula: ce este si care este rolul ei?

Doula este un cadru profesional  mediu pregatit pentru a oferi suport emotional, fizic si informativ mamei care asteapta sa nasca, a inceput travaliul sau tocmai a nascut. Rolul ei este de a ajuta femeia gravida sa aiba o experienta a nasterii memorabila, cat mai sigura si la care sa participe activ.

Care este rolul unei doule?

Relatia dintre doula si gravida incepe inca cu cateva luni inainte de nastere, ceea ce ii va permite mamei sa puna toate acele intrebari pe care le are, sa-si exprime temerile si preocuparile si sa fie ajutata sa aiba un rol activ in planul de nastere.

In timpul travaliului, doula se va afla in apropierea gravidei, pentru a o ajuta sa se simta cat mai confortabil, prin aplicarea tehnicilor de ameliorare a durerii, cum ar fi tehnicile de respiratie, masaj sau anumite pozitii. Doula il va incuraja si pe tata sa participe si ii va oferi suportul. Totusi, doula nu va inlocui rolul partenerului pe perioada travaliului, ci va ajuta ca experienta nasterii sa fie una cat mai buna pentru ambii parinti.

Care sunt beneficiile asistarii nasterii de catre o doula?

Studii numeroase au aratat ca exista beneficii importante ca urmare a prezentei doulei in timpul travaliului. In prezenta doulei, femeile folosesc mai putina medicatie antialgica,  au o sansa mai mica sa li se faca cezariana, iar experienta nasterii este una mai buna.