Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

De ce este importanta densitatea sanilor

De ce este importanta densitatea sanilor

Ce inseamna sa ai sani densi si ce impact au asupra riscului de cancer de san.

Dupa o mamografie de rutina, radiologul sau medicul tau ar putea sa-ti spuna ca ai sanii densi. Dar, ce inseamna exact sanii densi si ce impact au asupra riscului de cancer de san?

Pur si simplu: "Femeile cu sanii densi au mai mult tesut mamar decat adipos", explica Dr. Robyn Birdwell, profesor titular de radiologie la Facultatea de Medicina Harvard si seful Departamentul de Imagistica a Sanului de la Clinica de Obstretica-Ginecologie din cadrul Spitalului Brigham din Boston. In cazul in care mai mult de 50 % din sanii tai reprezinta tesut conjunctiv si glandular mamar (in detrimentul tesutului adipos), atunci ai sanii densi. Aproximativ 40 % din femei au sanii densi.

De ce este importanta densitatea sanilor tai? Femeile cu sanii densi au o sansa usor crescuta de dezvoltare a cancerului de san. Iar daca dezvolti cancer de san, sanii densi impiedica vizualizarea celulelor canceroase, pentru ca atat tesutul glandular mamar cat si tumorile apar de culoare alba pe mamografie.

Imagineaza-ti un fulg de zapada pe o manusa neagra. Daca il privesti pe fundalul unei tesaturi de culoare inchisa, poti sa vezi unele cristale in detaliu. Apoi, imagineaza-ti aceiasi fulgi pe un pat de zapada. Distinctia intre fulgi si fundal devine dificil de realizat. Aceasta este provocarea cu care radiologii se confrunta atunci cand incearca sa citeasca mamografia unei femei cu sanii densi.

Fa-ti o investigatie

Medicii nu-si informeaza intotdeauna  pacientele cand descopera ca acestea au sanii densi. Cu toate acestea, acest lucru se poate schimba. Mai multe state americane au emis legi prin care ii obliga pe medici sa le informeze pe femei referitor la gradul de densitate a sanilor si sa le explice modul in care sanii densi pot afecta rezultatele mamografiei.

Tesutul mamar dens (dreapta) apare alb pe o mamografie, motiv pentru

care tumorile canceroase sunt mai greu de observat de catre radiologi.

Un studiu prezentat in noiembrie 2012, in cadrul unei reununi a Radiological Society of North America ( Societatea de Radiologie din America de Nord), a constatat ca mai mult de trei sferturi dintre femei nu cunosc gradul de densitate al sanilor lor, dar 95 % au declarat ca ar dori o investigatie suplimentara in cazul in care ar afla ca au sanii densi.

Chiar daca testele de depistare a cancerului de san s-au imbunatatit in ultimii ani, niciun test nu poate diagnostica cancerul de san cu precizie de 100 %, mai ales in cazul femeilor cu sani densi. "Vrem sa existe un test perfect si nu avem unul deocamdata”, declara Dr. Birdwell. Testarile suplimentare (vezi "Investigatiile pentru sanii densi ") poate fi, de asemenea, costisitoare. In prezent, doar doua state (Connecticut si New York) cer companiilor de asigurari sa suporte plata unor teste suplimentare in cazul femeilor cu sanii densi.

Fii constienta de riscuri

Protectia impotriva cancerului implica mai mult decat simplul fapt de a cunoaste gradul de densitate a sanului sau de a te supune la mai multe investigatii. „E nevoie sa intelegem profilul de risc al femeii", sustine dr. Birdwell.

Mai multe modele sunt disponibile pentru evaluarea riscului de cancer de san - inclusiv instrumente de testare online (unul este disponibil pe site-ul Institutului National al Cancerului (SUA): www.cancer.gov/bcrisktool/). Aceste modele calculeaza riscul de cancer de san pe baza urmatorilor indici:

► varsta

► istoricul personal si familial referitor la cancerul mamar

► rasa

► varstele la care ai avut prima menstruatie si ai dat nastere primului copil (daca ai copii)

► daca porti gena BRCA a cancerului de san

► daca ai avut o biopsie la san.

Discuta cu medicul ginecolog sau medicul generalist despre riscul general de a dezvolta cancer de san. Impreuna puteti stabili investigatiile de care ai nevoie, cat de des ar trebui sa le efectuezi si ce strategii de preventie ar trebui sa urmezi.

Investigatii pentru sanii densi

Ecografia presupune folosirea undelor sonore de inalta frecventa pentru a examina sanii. In septembrie 2012, FDA a aprobat un nou sistem automatizat de testare a sanului, cu ultrasunete speciale pentru testarea sanilor densi. Acest aparat scaneaza automat intregul san si produce mai multe imagini intr-un minut.

Imagistica prin rezonanta magnetica (RMN) se foloseste de un camp magnetic si unde radio pentru a vizualiza sanii. Este recomandata pe langa mamografie in cazul femeilor cu risc crescut de cancer de san in cazul in care acestea au mostenit mutatii genetice BRCA sau au fost tratate anterior cu radioterapie pentru boala Hodgkin.

Mamografiile digitale trimit imagini cu raze X ale sanului direct la un calculator, in loc sa le stocheze pe film. Imaginile digitale sunt mai usor de ​​manipulat si interpretat de catre radiolog.