Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Cum sa-ti sufli nasul corect

Cum sa-ti sufli nasul corect

Daca ti s-a infundat nasul sau iti curge, cu siguranta cauti o batista sa-l sufli bine. Dar, exista un fel “corect” de a-ti sufla nasul? Ai putea sa iti faci rau prin felul in care iti sufli nasul? Gaseste raspunsurile in randurile urmatoare.

Cum sa iti sufli nasul corect?

Daca ai secretii in nas, nu este indicat sa le tragi catre baza nasului, ci sa le sufli la exterior. Cel mai bine este sa faci asta regulat, curatand fiecare nara, pe rand. Aplica degetul pe o nara, apasand pe ea si sufla usor pentru a o curata pe cealalta. Repeta apoi cu cealalta nara. Foloseste o batista de unica folosinta pe care s-o arunci apoi. Spala-te pe maini dupa ce ai terminat.

Exista vreun risc daca iti sufli nasul prea tare?

Desi sunt extrem de rare, exista in literatura medicala cazuri de persoane care si-au suflat nasul atat de puternic, generand o presiune atat de mare incat le-a provocat probleme severe. Majoritatea aveau sinuzita cronica sau o afectare preexistentaa structurii lezate dupa suflarea puternica a nasului. Consecintele au fost: fracturi ale piramidei nazale, pneumotorax (prezenta de aer in cavitatea pleurala din jurul plamanilor) sau cefalee severa.

In cadrul unui studiu a fost analizata presiunea generata atunci cand oamenii (cu sau fara probleme ale cailor nazale) si-au suflat nasul. Persoanele cu sinuzita cronica au generat presiuni semnificativ mai mari decat cele fara astfel de probleme. S-a mai descoperit ca suflatul nasului prin apasarea pe ambele nari a generat presiuni mult mai mari decat suflatul nasului pastrand o nara libera.

Un alt studiu a demonstrat ca suflatul nasului cu putere a cauzat patrunderea mucusului din nas in sinusuri, ceea ce a dus la infectia acestora, insa este nevoie de dovezi suplimentare in acest sens.

Ce altceva te-ar mai putea ajuta sa tratezi nasul infundat?

Folosirea acestor medicamente poate reduce nevoia, precum si efortul de a-ti sufla nasul pentru curatarea adecvata.

Decongestionante si antihistaminice: le poti cumpara fara reteta de la farmacie; reduc atat congestia nazala, cat si volumul mucusului.

  • Decongestionantele contin ingrediente ca oximetazolina si fenilefrina, fiind disponibile sub forma de tablete sau spray, si sunt frecvent incluse in compozitia tabletelor pentru raceala si gripa. Acestea actioneaza prin constrictia (ingustarea) vaselor de sange dilatate ale mucoasei nazale inflamate si prin reducerea volumului de mucus produs.
  • Antihistaminicele trateaza congestia nazala asociata cu rinita alergica sezoniera (febra fanului).

Spray-urile si spalaturile nazale cu apa cu sare ajuta, de asemenea. Se crede ca acestea curata mucusul, crescand eficienta cililor si dilueaza mucusul gros si aderent.

De ce trebuie sa-ti sufli nasul?

Retinerea mucusului la nivelul nasului, in comparatie cu suflarea acestuia, se crede ca ar contribui la crearea unui cerc vicios: iritatia produsa de prezenta mucusului determina mentinerea obstructiei nazale, care poate persista chiar cateva saptamani de la debutul racelii.

Persistenta secretiilor permite bacteriilor sa se dezvolte pe de o parte, iar, pe de alta parte, cilii (acele “fire” subtiri de la nivelul celulelor mucoasei nasului) “obosesc” in urma efortului de a elimina mucusul si substantele iritante.

Mucusul vascos este mai probabil sa fie transportat catre gat ca urmare a actiunii gravitatiei, ceea ce determina iritatia gatului si posibil tuse. Tusea prelungita (care persista dupa vindecarea racelii sau care apare in rinita alergica) se mai numeste tusea din sindromul picaturii post-nazale. Prin urmare, oamenii trebuie incurajati sa isi sufle nasul pentru a indeparta mucusul nedorit.

De ce ti se infunda nasul?

Trei cele mai frecvente cauze ale mucusului nazal in exces sunt: raceala, sinuzita (infectia sau inflamatia sinusurilor, cavitatile umplute cu aer localizate la nivelul craniului) si rinita alergica sezoniera (febra fanului). Fiecare dintre aceste afectiuni provoaca inflamatia mucoasei nazale si aceasta produce mucus in exces pentru a indeparta virusii, substantele iritante sau alergenii.

Atat inflamatia, cat si mucusul in exces determina congestie nazala, iar ingustarea pasajului nazal ingreuneaza respiratia pe nas. Curatarea secretiilor nazale prin suflarea nasului ar trebui sa reduca oarecum aceasta congestie.

In concluzie?

Daca ai nasul infundat si ti-l sufli repetat, probabil ca ai o problema a cailor nazale, precum sinuzita sau rinita alergica, care trebuie tratate adecvat.

Surse de informatie:

medicine.uq.edu.au