Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Cu cei mici in masina

Articol de Dr. Valentina Voican Medic specialist Pediatrie
Cu cei mici in masina

Calatoria lunga cu masina constituie o provocare pentru parinti si copii in egala masura, chiar si in conditiile in care copiii sunt in perfecta stare de sanatate. Cu atata mai mult, cu cat copilul este bolnav. Disconfortul provocat de boala, cat si dificultatea de a asigura ingrijirile adecvate in timpul unei calatorii lungi, contraindica deplasarea impreuna cu copilul bolnav in conditiile in care aceasta nu se impune dintr-un motiv obiectiv.

De la ce varsta se poate calatori cu copilul pe distante mai lungi?

Chiar si nou-nascutii dupa trei saptamani pot calatori pe distante lungi, inclusiv cu avionul, dar este preferabil ca aceasta sa se intample dupa cateva luni. Nou-nascutii sunt fericiti daca au burtica plina, scutecul curat si un loc primitor unde sa doarma. Asadar, daca respectam conditiile de mai sus, varsta nu reprezinta un impediment pentru realizarea calatoriei. Copilul este obligatoriu sa calatoreasca intr-un scaun separat pentru copil adaptat varstei si greutatii lui.

Este indicat sa hranim copilul in timp ce masina merge?

Nu, este preferabil sa oprim pentru a alapta sau hrani copilul. De asemenea, este foarte important sa nu sarim peste mesele copiilor din cauza riscului de deshidratare mai crescut in timpul calatoriilor lungi, dar si din cauza agitatiei pe care foamea le-o poate provoca.

Ce medicamente exista pentru a contracara greata de calatorie la bebelus? Dar la copilul mai mare?

Medicamentele antiemetice au potentiale reactii adverse la copii, chiar in doze mici, si de aceea nu este de preferat sa recurgem la ele. Putem folosi in schimb radacina de ghimbir sub diverse forme (ceai, bomboane, jeleuri, dropsuri, biscuiti, capsule), menta (proaspata, ceai, dropsuri), bomboane de lamaie sau cimbrisor, deodorante de masina cu lavanda sau menta. Acestea pot constitui ajutoare de pret pe langa mici trucuri:

  • Scaun mai inalt pentru copil
  • Deplasarea in perioadele de somn ale copilului
  • Evitarea privitului in punct fix
  • Evitarea meselor inaintea calatoriilor
  • Administrarea de gustari usoare inaine de calatorie, bazate pe biscuiti fara creme, paine prajita, batoane cu cereale

Ce gustari sunt sigure pentru a fi rontaite in timpul calatoriei?

Sandwich-uri, crochete, biscuiti, sticksuri, painite de orez expandat, fructe uscate, banane, stafide, la care se adauga sucurile de fructe la cutie, apa.

Din cat in cat timp ar trebui sa ne oprim, sa facem pauze? 

La fiecare doua-trei ore sunt necesare pauze scurte in care cei mici pot sa se miste, sa stea la aer curat sau sa manance. Sunt benefice, in egala masura, si pentru parinti.

Care e cea mai buna perioada a unei zile sa plecam cu un copil cu masina la drum lung? Dimineata sau noaptea?

In jurul orei de somn a copilului, daca acest lucru este posibil.

Ce il agita si ce il linisteste pe un copil la drum?

Foamea, oboseala si plictiseala sunt principalele cauze de agitatie ale copiilor, insa evitarea saritului peste mese, opririle scurte si dese, antrenarea copiilor in diverse jocuri, suprapunerea calatoriei peste orele de somn, reprezinta ingredientele unei calatorii linistite. Din punct de vedere alimentar, gustarile usoare, buna hidratare, remediile antiemetice la copiii cu probleme sunt alternative de linistire.