Cresterea excesiva a parului

Cresterea excesiva a parului se numeste hipertricoza. Este mai frecventa la femei si apare la jurul menopauzei. Hipertricoza se caracterizeaza prin cresterea excesiva a parului in locurile in care exista deja fire de par fine, deschise la culoare cum ar fi buza superioara sau de-a lungul liniei maxilarului. Este diferita de hirsutism, care determina aparitia la femei a modelului de crestere a parului intalnit la barbati, cum ar fi parul de la nivelul pieptului.  In timp ce hipertricoza este legata de varsta si de schimbarile hormonale, hirsutismul este cauzat de tulburari endocrine, cum ar fi tumorile glandei suprarenale sau sindromul ovarului polichistic. Indiferent de cauza, cresterea in exces a parului poate crea disconfort. Exista o varietate de solutii de tratament, inclusiv tratamentul cu laser.

Simptomele cresterii excesive a parului:

  • Aparitia parului gros, inchis la culoare in zonele in care cresc de obicei fire de par deschise la culoare
  • Inmultirea parului inchis la culoare pe corp dupa menopauza

Tratarea cresterii excesive a parului

Tehnicile de indepartare temporara a parului includ rasul, pensatul, epilatul cu ceara sau produse depilatoare, care sunt produse chimice pentru indepartarea parului. In trecut, singura modalitate permanenta de indepartare a parului in exces era electroliza, care foloseste un curent electric cu unde scurte pentru a distruge foliculii de par. Metodele noi de reducere a regenerarii parului includ tehnici pe baza de lumina:

Lumina intens pulsata (LIP). Foloseste un dispozitiv care emite impulsuri de energie luminoasa cu banda larga care sunt absorbite de catre pigmentul din par. Acest lucru transforma energia luminoasa in caldura, care distruge apoi foliculul de par.

Tehnica functioneaza doar pe parul inchis la culoare - nu pe parul blond, carunt sau alb. Tratamentul LIP nu  trebuie facut pe pielea bronzata, deoarece poate provoca schimbari temporare sau permanente de pigmentare a pielii.

Indepartarea parului cu laser. Acest tratament foloseste laserul pentru a distruge foliculii de par prin acelasi mecanism ca cel descris la LIP.

Ca si  LIP, tratamentul cu laser functioneaza doar pe parul inchis la culoare. O singura sedinta distruge 10% pana la 20% din foliculii din zona tratata. Parul care creste la loc este mai subtire si mai moale. Dupa trei sedinte, este posibil ca aproximativ 60% din par sa nu mai creasca la loc. Laserele Alexandrit cu puls lung si laserele cu dioda functioneaza cel mai bine pentru persoanele cu pielea deschisa la culoare. Laserele cu lungimi de unda mai lungi, cum ar fi laserele Nd:YAG sunt indicate pentru indepartarea parului la persoane cu pielea bronzata sau inchisa la culoare.

Pentru ambele proceduri, costul depinde de marimea zonei de tratat si de numarul de sedinte necesare. La  majoritatea oamenilor, sunt necesare trei sau mai multe sedinte pentru a realiza o reducere notabila a cresterii parului. Complicatiile rare includ arderea pielii cu formarea de vezicule, exacerbarea herpesului simplu la persoanele care poarta deja virusul, infectii bacteriene si decolorarea sau inchiderea temporara a culorii pielii. Pentru a reduce riscul de complicatii, asigura-te ca persoana care efectueaza indepartarea parului cu laser este licentiata si are experienta. Inainte de a incepe tratamentul, evita bronzarea si foloseste o crema de protectie solara cu spectru larg timp de pana la sase saptamani.