Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Confort sporit si doza minima de iradiere, cu noul sistem de radiologie digitala Ysio Max

Articol de Mirabela Gatila Medical Content Writer
Radiografia este cea mai veche si mai accesibila metoda de diagnostic dintre investigatiile imagistice, reprezantand ca numar de proceduri 60-70% din activitatea centrelor de imagistica. Examinarea radiologica este in continuare cea mai frecvent utilizata procedura imagistica la nivel mondial si, mai mult, este singura metoda imagistica care permite investigarea sistemului osteoarticular si vertebral in pozitie functionala sau de stres.

Una dintre marile provocari ale sistemelor de radiologie moderne este aceea de a reduce pe cat posibil doza de iradiere, fara a diminua calitatea imaginilor oferite, crescand in acelasi timp calitatea si precizia diagnosticului. Noul sistem performant, instalat deja in Centrul de imagistica The Light din Bucuresti, ofera multiple avantaje atat pentru medicii radiologi si tehnicienii de radiologie medicala, cat mai ales pentru pacienti.  Datorita tehnologiei incorporate in detectorul Max si DiamondView Max, echipamentul avansat Ysio Max permite o iradiere mica si imagini consistente, de inalta calitate ale segmentelor examinate.

„Ysio Max permite o examinare cat mai rapida, indiferent de tipul investigatiei. Ofera imagini de inalta calitate, cu doza minima de iradiere si un grad sporit de confort pentru pacient prin configurarea sistemului si a tehnologiilor inglobate. Un alt avantaj al acestui sistem de generatie noua este pozitionarea facila a pacientului,  indiferent de gradul de mobilitate al acestuia”, explica dr. Renghinar Murat, medic primar Radiologie - imagistica medicala, adaugand ca Ysio Max permite o automatizare unica, fapt care ajuta la accelerarea examinarilor, cresterea preciziei si sigurantei si la introducerea unui nivel ridicat de standardizare.

Sistemul de radiologie digitala Ysio Max este compus din:

  • Coloana port-tub cu prindere in tavan pentru manevrabilitate sporita;
  • Masa bariatrica flotanta in 4 directii;
  • Stand vertical;
  • MAXdetector digital wireless 35/43 cm, usor, putand fi manevrat sigur si facil, permitand achizitia de imagini de calitate cu doza minima de iradiere si transfer rapid al datelor;
  • Sistem de postprocesare DiamondView Max;
  • Modul software de alipire a imaginilor radiografice (stitching) vertical pentru examinarea structurilor anatomice lungi (Ortospine si Ortoleg).

Caracteristicile sistemului sunt menite sa sprijine personalul medical la fel ca un asistent personal inteligent, dupa cum sustin reprezentantii companiei producatoare. De exemplu, caracteristica MAXalign afiseaza unghiul curent al detectorului pe ecranul de afisare MAXtouch al sistemului, ceea ce reduce expunerile repetate. Caracteristica MAXtouch ofera toate informatiile necesare cu privire la examinare pe un ecran tactil color mare, intuitiv, permitand personalul medical sa schimbe rapid toti parametrii cheie ai imaginii direct pe tub. De asemenea, aceasta functie ofera si instructiuni specifice in timp real, fapt care contribuie la cresterea sigurantei prin reducerea timpului pe care un pacient il petrece singur in camera de examinare.

Investigatii complexe, rapide, pentru un diagnostic precis

Sistemul Ysio Max permite realizarea a numeroase tipuri de examinari radiologie, atat pentru adulti, cat si pentru copii. Exceptie fac examinarile radiologice cu substanta de constrast, adica urografii, irigografii, tranzite baritate sau fistulografii. Inafara de acestea, pot fi examinate aproape toate tipurile de segmente si sisteme din corpul uman.

„Sistemul permite toata gama de examinari radiologice ale sistemului osteoarticular, vertebral, cardiopulmonar, ale sinusurilor fetei, piramidei nazale si abdomenului pentru depistarea unor patologii congenitale sau dobandite de cauza traumatica, infectioasa, inflamatorie, tumorala sau degenerativa. Examinarile speciale de tip Ortospine si Ortoleg sunt dedicate studiului modificarilor de statica vertebrala si, respectiv, inegalitatii de membre pelvine si/ sau modificarilor de ax ale membrului pelvin in scop diagnostic, monitorizare terapeutica sau preoperator”, mentioneaza dr. Renghinar Murat.

In timpul investigatiei radiologice, pacientul ramane singur in cabinetul de examinare, insa pentru un timp foarte scurt, de ordinul milisecundelor.  Pe de alta parte, in cazul in care pacientii, din varii motive, nu pot sa stea singuri in sala de examinare, exista si optiunea ca acestia sa fie insotiti de o alta persoana, care va trebui sa poarte echipament de protectie adecvat in timpul examinarii.

Examinarea dureaza aproximativ 10-20 de minute, in functie de segmentul investigat, nu doare si asigura imagini de foarte buna calitate, astfel incat medicul curant sa poaa stabili rapid si precis diagnosticul. Rezultatul examinarii radiologice este eliberat in 24-48 de ore.

Consultant:
Dr. Murat Renghinar, medic primar Radiologie-Imagistica medicala