EDU.REGINAMARIA.RO

Chirurgia bariatrica ajuta la controlul diabetului zaharat tip 2

Articol de Dr. Rubin Munteanu

Studii recente au aratat ca operatia de micsorare a stomacului nu este doar o modalitate eficienta de scadere in greutate, dar si o metoda de tratare si, in anumite cazuri, chiar de vindecare a diabetului zaharat tip 2, iar aceste rezultate se mentin pe termen lung.

Obezitatea si diabetul zaharat tip 2: o combinatie care poate ucide 

Diabetul zaharat tip 2 este cea mai frecventa forma de diabet, reprezentand aproximativ 90-95% din toate cazurile de diabet. Obezitatea este principala cauza, iar cresterea alarmanta a diabetului zaharat se datoreaza cresterii obezitatii la nivel mondial. Pe termen lung, diabetul duce la o serie de probleme de sanatate, inclusiv infarct de miocard, accident vascular cerebral, orbire, insuficienta renala, neuropatie, nevoia de amputari, impotenta, depresie sau declin cognitiv. In medie, speranta de viata a unui pacient cu diabet zaharat tip 2 este redusa cu 6 ani.

Terapia actuala pentru diabetul tip 2 include modificarea stilului de viata (scadere in greutate, regim alimentar adecvat, exercitii fizice) si medicatia anti-diabet. Supravegherea medicala si respectarea stricta a regimul de tratament prescris ajuta la mentinerea nivelul de zahar din sange in limite normale. Totusi, de multe ori diabetul se agraveaza cu timpul, necesitand un numar sau o doza mai mare de medicamente pentru a tine glicemia sub control. Din acest motiv, diabetul zaharat tip 2 este considerat o boala cronica si progresiva.

Chirurgia bariatrica si diabetul zaharat tip 2: mai mult decat o scadere in greutate

De multi ani, chirurgii bariatrici au observat ca operatiile de micsorare a stomacului au efecte importante asupra diabetului zaharat tip 2 si nu este neobisnuit ca pacientii sa nu mai fie nevoiti sa ia medicatia anti-diabetica dupa interventie.

Desi diabetul este considerat traditional o boala cronica progresiva in care intarzierea afectarii organelor tinta este principalul obiectiv al tratamentului, chirurgia bariatrica ar putea oferi un nou reper: imbunatatirea majora sau chiar vindecarea diabetului. Pierderea in greutate si in mod particular, pierderea semnificativa in greutate, au un efect puternic asupra imbunatatirii diabetului. Insa ceea ce pare ca ajuta cel mai mult este legat de interventia in sine, independent de efectul asupra kilogramelor. Rezultatele sunt foarte promitatoare si ofera speranta pacientilor care se lupta atat cu obezitatea, cat si cu diabetul.” – ne-a spus Dr. Rubin Munteanu, medic primar chirurg si unul dintre putinii specialisti din tara in chirurgia obezitatii.

Studii bine elaborate si executate au permis obtinerea de evidente care arata ca operatiile bariatrice au un efect clar in controlul diabetului zaharat tip 2.

Cercetarile au demonstrat ca revenirea la o glicemie si un nivel al insulinei normal are loc dupa cateva zile dupa interventia chirurgicala, cu mult inainte sa se produca o pierdere semnificativa in greutate. Acest fapt sugereaza ca scaderea in greutate in sine nu este o explicatie suficienta pentru aceasta imbunatatire. Alte mecanisme posibil eficiente in acest fenomen sunt: un aport scazut de alimente, malabsorbtie partiala de nutrienti si modificarea anatomica a tractului gastro-intestinal, care determina schimbari hormonale. O mai buna intelegere a acestor mecanisme va ajuta la descoperirea de noi modalitati de tratament pentru diabetul zaharat asociat obezitatii.

Cine ar trebui sa ia in considerare chirurgia bariatrica?

In prezent, chirurgia bariatrica este indicata persoanelor cu obezitate severa - un IMC de 40 sau mai mult, sau celor cu un IMC intre 35 si 40, daca asociaza o alta boala semnificativa, ca de exemplu, diabet tip 2 sau hipertensiune arteriala, boli care le-ar pune in pericol viata si care ar putea fi ameliorate daca greutatea s-ar reduce. Pacientii trebuie sa fi incercat fara succes sa scada in greutate prin toate celelalte metode non-chirurgicale si sa fie apti pentru interventie.

In plus, noile ghiduri includ indicatia privind chirurgia bariatrica in cazul persoanele cu diabet zaharat de tip 2 cu durat de mai putin de 10 ani, care au un IMC de 30 sau mai mare.

Gastric sleeve este o procedura bariatrica promitatoare pentru scaderea in greutate si controlul glicemiei

Studiul nostru a demonstrat ca interventia laparoscopica tip gastric sleeve determina o scadere ponderala stabila si adecvata pe termen relativ lung. Mai mult, asigura un control glicemic durabil timp de 5 ani, determinand la majoritatea pacientilor cu diabet zaharat tip 2 o ameliorare sau o remisie partiala sau chiar completa a acestei tulburari metabolice. Putem afirma ca interventia de gastric sleeve este o procedura bariatrica promitatoare pentru tratamentul obezitatii si al diabetului zaharat tip 2.” – a mentionat Dr. Rubin Munteanu

In cadrul studiului, au fost examinati 26 de pacienti obezi cu diabet zaharat de tip 2 care au fost supusi operatiei de gastric sleeve in perioada 2008-2009 in Spitalul Euroclinic. Pacientii au fost evaluati permanent pe parcursul a 5 ani, urmarindu-se efectele pe termen lung ale operatiei bariatrice asupra controlului diabetului.

Rezultate pozitive pe termen lung

Dupa operatia de gastric sleeve s-au constatat rezultate pozitive pe termen lung:

 • Ameliorarea diabetului la 38,46% pacienti la 1 an, care s-a mentinut dupa 5 ani, ceea ce inseamna imbunatatirea controlului glicemic sub aceleasi doze terapeutice sau care a permis reducerea acestora
 • Remisia partiala a diabetului la 34,62% la 1 an si la 30,77% dupa 5 ani, ceea ce inseamna o valoare a glicemiei mai mare decat normalul, insa sub valoarea care defineste diabetul, fara medicatie
 • Remisia completa a diabetului la 30,77% din pacienti dupa 5 ani, ceea ce inseamna o valoare normala a glicemiei fara medicatie

Ce este gastric sleeve?

Gastrectomia subtotala laparoscopica sau gastric sleeve in terminologia anglo-saxona este un procedeu specific de chirurgie bariatrica, care are urmatoarele caracteristici:

 • Este o procedura chirurgicala minim-invaziva laparoscopica
 • Prin aceasta metoda se indeparteaza partial portiunea verticala a stomacului, obtinandu-se reducerea volumului acestuia cu aproximativ 80%, stomacul fiind transformat intr-un tub gastric care continua esofagul
 • Se indeparteaza portiunea fundica a stomacului care produce grelina, un hormon care stimuleaza senzatia de foame
 • Se pastreaza inervatia stomacului si a sfincterului piloric, astfel incat nu este afectata functionalitatea stomacului
 • Pacientii pot consuma marea majoritate a alimentelor, doar ca in cantitati mici
 • Nu exista riscul de sindrom “dumping” (evacuare precoce a stomacului)

Cine beneficiaza cel mai mult in urma operatiei?

In studiul efectuat, remisia diabetului zaharat a fost mai mare la pacientii mai tineri, cu durata mai mica a diabetului zaharat, cu un mai bun control glicemic preoperator (valori mai mici ale HbA1c) si aflati pe dieta specifica sau sub doze mici (sub 50% din doza maxima) de antidiabetice orale. Aceasta constatare este in acord cu alte raportari si sugereaza ca un predictor important pentru ameliorarea sau remiterea diabetului zaharat tip 2 dupa operatie este existenta unei mase β-pancreatice functionale.

Implicatiile chirurgiei bariatrice pentru posibila vindecare a diabetului sunt semnificative si deschid zone pentru cercetari viitoare. Este nevoie de dezvoltarea unor proceduri de integrare clinica a gastric sleeve in managementul diabetului zaharat, atat pentru a stabili criteriile chirurgicale de succes sau esec, cat si cel mai bun regim de management postoperator al bolii diabetice.” – a concluzionat Dr. Munteanu.

Daca esti obez si suferi de diabet, chirurgia bariatrica ar putea fi o optiune de tratament care sa te ajute sa pierzi in greutate si sa-ti controlezi diabetul. Discuta cu chirurgul bariatric pentru a afla daca operatia de micsorare a stomacului este indicata si in cazul tau.

Dr. Rubin Munteanu, medic primar chirurgie generala cu competenta in chirurgia laparoscopica

Director Medical Spitalul Euroclinic

Sef Sectie Chirurgie Generala Spital Euroclinic

Experienta profesionala deosebita:

 • Peste 4000 de pacienti operati
 • Peste 2000 de operatii bariatrice
 • Efectueaza toata gama de interventii de chirurgie bariatrica: gastric sleeve, gastric by-pass, gastric banding, revizii de chirurgie bariatrica, resleeve, etc.

Este coordonatorul Programului de Chirurgie Bariatrica din Spitalul Euroclinic

Surse de informatii:

 • Efectul chirurgiei bariatrice, in particular al interventiei laparoscopice de tip gastric sleeve, asupra parametrilor controlului glicemic la pacientii obezi,” Cornelia Zetu, Rubin Munteanu, Simona Carnaciu, Andrada Mihai, Acad. Prof. Dr. Constantin Ionescu Tirgoviste, Practica Medicala - VOL. IX, NR. 3(35), 2014
 • American Diabetes Associations www.diabetes.org
 • Obesity: identification assessment and management of overweight and obesity in children young people and adults; NICE Clinical Guideline (Nov 2014) www.nice.org.uk

Text: Dr. Ileana Andreescu, Senior Medical Marketing Manager

Consultant: Dr. Rubin Munteanu, Medic Primar Chirurg