Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Ce inseamna BI-RADS?

Ce inseamna BI-RADS?

In urma ecografiei de san, a mamografiei si a rezonantei magnetice nucleare (RMN) – examinari imagistice necesare pentru depistarea afectiunilor sanului - pe fisa cu rezultate apare si un cod BI-RADS (Breast Imaging - Reporting and Database System, in traducere - Sistem de date si raportare in imagistica sanului). Acronimul este un protocol impus de Colegiul American de Radiologie si agreat ca standard in screeningul cancerului de san folosit de medicii imagisti din intreaga lume.

Codul este un rezultat de la 0 la 6, acordat in functie de densitatea tesutului mamar, numarul indicand posibile grade de malignitate. Acest scor de risc devine baza tratamentului si a recomandarilor de investigatii ulterioare.

Marea majoritate a mamografiilor de screening se incadreaza in BI-RADS 1 sau 2.

Iata care este intepretarea cifrelor BI-RADS:

BI-RADS 0Testare incompleta. Sunt necesare investigatii imagistice suplimentare pentru colectarea de mai multe informatii.

BI-RADS 1Rezultat negativ, adica nu este nimic semnificativ sau anormal de raportat. Pentru femeile pana in 40 de ani, se recomanda screening anual de rutina prin ecografie; pentru cele peste 40 de ani, se recomanda screening anual prin mamografie.

BI-RADS 2Rezultat normal, negativ pentru cancer, dar cu prezenta unor leziuni benigne(chisturi, fibroadenoame, etc). Se recomanda screening anual de rutina.

BI-RADS 3Rezultat la limita. Poate indica un rezultat probabil benign, dar cu o sansa de cancer de san de aproximativ 2%. Trebuie sa repeti mamografia la interval scurt, de 6 luni. Daca ai istoric familial sau personal de cancer de san, medicul iti va recomanda teste suplimentare.

BI-RADS 4 –  Rezultat suspect, fiind o probabilitate de aproximativ 20-35% ca leziunea sa fie cancer Este recomandata biopsia.

BI-RADS 5Rezultat cu probabilitate ridicata de malignitate de 95%. Este necesara biopsia.

BI-RADS 6Inseamna ca deja ai fost diagnosticata cu cancer de san la examenul histologic. Se recomanda interventia chirurgicala.

Riscul de cancer de san:

  • BI-RADS 3 – 2%
  • BI-RADS 4 – 30%
  • BI-RADS 5 – 95%

De ce este important sa intelegi scorul BI-RADS?

Intelegerea si cunoasterea semnificatiei scorului BI-RADS te va ajuta sa te asiguri ca urmezi intocmai recomandarile pentru evaluarile ulterioare. Este o parte a ceea ce trebuie sa stii ca sa poti participa activ la ingrijirea sanatatii tale.

Surse de informatie:

www.breastcancer.org

www.breast-cancer-ca

www.hopkinsmedicine.org