Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Ce indică testul Papanicolau?

Ce indică testul Papanicolau?

Testul Papanicolau se efectuează pentru a evidenţia precoce prezenţa modificărilor la nivelul celulelor colului uterin cauzate de infecţia persistentă cu HPV. Testul PAP în mediu lichid îmbunătăţeşte considerabil identificarea leziunilor celulare.

Există 3 categorii importante de anomalii celulare:

ASC-US: reprezintă abrevierea de la “celule atipice scuamoase de semnificaţie nedeterminată”. Practic înseamnă că unele celule nu sunt normale sau “tipice”. De obicei acest lucru nu este grav şi poate fi cauzat de o infecţie vaginală sau HPV.

LSIL: reprezintă abrevierea de la “leziune intraepitelială scuamoasă de grad scazut”. Practic înseamnă că există modificări în ceea ce priveşte  dimensiunea şi aspectul celulelor, adeseori asociate cu prezenţa unei infecţii HPV. În acest caz, medicul va stabili măsurile necesare.

HSIL: reprezintă abrevierea de la “leziune intraepitelială scuamoasă de grad înalt”. Practic acest tip de leziuni poate progresa spre cancer. Împreună cu medicul vei discuta măsurile necesare pentru prevenţia cancerului de col uterin.

Text adaptat după “Tu îţi cunosti riscul de cancer de col uterin?” reprodus cu permisiunea Roche România.