Alege sectiunea

Ce este tehnofobia si cum iti poate afecta viata cotidiana

Articol de Roxana Balintoni Medical Content Writer
La tot pasul, intalnim sau utilizam dispozitive electronice de ultima generatie, destinate sa ne faca viata mai usoara. Cu toate acestea, anumitor persoane, aceste dispozitive nu numai ca nu le usureaza viata, dar le si provoaca un disconfort urias. Tulburarea de care sufera aceste persoane poarta numele de tehnofobie si poate deveni o reala problema in activitatile de zi cu zi ale persoanelor afectate. Afla ce este, mai exact, tehnofobia, cum afecteaza aceasta diferitele aspecte ale vietii, dar si cum poate fi depasita.

Ce este tehnofobia

Tehnofobia este o frica irationala si excesiva fata de tehnologie. Persoanele cu tehnofobie pot avea un sentiment de nesiguranta, anxietate sau panica atunci cand se confrunta cu diferitele aspecte ale acestui domeniu. Aceasta frica poate avea legatura cu orice aspect al tehnologiei, de la telefoanele mobile si computere pana la roboti si inteligenta artificiala. Tehnofobia poate afecta viata de zi cu zi a persoanelor afectate, prin limitarea abilitatii acestora de a interactiona cu tehnologia moderna si poate fi o sursa majora de stres si anxietate.

Tehnofobia nu este, deocamdata, incadrata ca afectiune psihica, insa specialistii din domeniul sanatatii mintale o trateaza similar altor fobii specifice. Fobia specifica este o tulburare de anxietate caracterizata prin frica intensa si nejustificata fata de un obiect sau o situatie specifica. In cazul tehnofobiei, factorul declansator este reprezentat de tehnologie, ca domeniu general, sau de dispozitivele tehnologice. Persoanele cu tehnofobie pot experimenta stari coplesitoare si debilitante, care pot afecta negativ calitatea vietii lor si abilitatea de a se descurca intr-o societate dominata de tehnologie.

De ce apare tehnofobia

Cauzele exacte ale tehnofobiei nu sunt inca pe deplin intelese. Cu toate acestea, exista mai multi factori care pot contribui la dezvoltarea acestei afectiuni. Cele mai frecvente cauze care conduc la declansarea tehnofobiei sunt reprezentate de:

 • experientele traumatizante - persoanele care au trecut printr-un incident traumatizant legat de tehnologie (un atac cibernetic sau pierderea datelor importante) pot dezvolta o frica persistenta fata de tehnologie;
 • factorii genetici - exista unele cercetari care sugereaza ca predispozitia genetica poate juca un rol in dezvoltarea fobiilor, inclusiv cea manifestata fata de tehnologie;
 • stilul de viata - persoanele care petrec mult timp izolate sau care au o rutina de viata limitata pot fi mai predispuse la dezvoltarea tehnofobiei;
 • intelegerea limitata a tehnologiei - persoanele care inteleg putin sau incorect tehnologia pot fi mai susceptibile la dezvoltarea fricii fata de aceasta;
 • factorii culturali si socio-economici - anumite culturi sau grupuri sociale pot perpetua idei negative sau stereotipuri despre tehnologie, care pot contribui la dezvoltarea tehnofobiei.

Este important de mentionat ca acesti factori pot interactiona intre ei si ca nu exista o cauza singulara a tehnofobiei. Tratamentul poate include terapie cognitiv-comportamentala, terapie prin expunere sau alte forme de terapie, in functie de severitatea afectiunii si nevoile individuale ale persoanei afectate.

Tehnofobia - simptome

Simptomele tehnofobiei pot fi diferite de la o persoana la alta si pot varia in functie de tipul si nivelul de tehnologie care provoaca frica. Astfel, printre manifestarile aparute la persoanele care sufera de tehnofobie, se numara:

 • anxietate, stres si iritabilitate in prezenta tehnologiei sau atunci cand se utilizeaza dispozitive si aplicatii;
 • evitarea tehnologiei in mod constant sau refuzul de a incerca o tehnologie noua. De exemplu, o persoana care sufera de tehnofobie poate refuza sa achizitioneze un calculator sau un telefon performant sau sa foloseasca dispozitivele bancare electronice (plata la POS, retragerea de numerar de la ATM);
 • preocuparea constanta pentru siguranta si securitatea dispozitivelor tehnologice, dusa uneori pana la un nivel obsesiv;
 • simptome fizice (palpitatii, transpiratie excesiva, tremur sau greata) in prezenta dispozitivelor moderne sau cand acestea sunt utilizate de catre persoanele in cauza;
 • stari depresive (lipsa de energie, lipsa motivatiei sau pierderea interesului pentru activitatile obisnuite);
 • dificultati de concentrare, probleme de memorie sau dificultati in luarea de decizii legate de tehnologie;
 • izolare sociala si diminuarea abilitatilor de comunicare, pe fondul evitarii tehnologiei si a interactiunii online.

Un aspect demn de luat in seama este faptul ca simptomele tehnofobiei pot fi similare cu cele ale altor tulburari de anxietate si trebuie sa fie evaluate de catre un medic specialist psihiatru si/sau un psihoterapeut, inainte de a se stabili diagnosticul de tehnofobie.

Efectele tehnofobiei

Deoarece tehnologia acopera aproape toate aspectele vietii moderne, fobia fata de aceasta poate provoca adevarate dezechilibre pentru persoanele care se confrunta cu ea. Tehnofobia influenteaza atat pacientii afectati, cat si persoanele din jurul acestora, putand aparea inconveniente serioase in viata sociala, la locul de munca sau la nivel financiar.

Impactul social

Pentru persoanele care sufera de tehnofobie, utilizarea tehnologiei poate fi un stres major, iar efectele sociale pot fi semnificative. In primul rand, tehnofobia poate duce la izolare sociala, deoarece persoanele afectate evita sa utilizeze tehnologia pentru comunicarea cu alte persoane, ceea ce poate duce la pierderea contactului cu prietenii si familia si la pierderea oportunitatilor sociale.

In plus, tehnofobia poate duce la dificultati in gasirea si mentinerea unui loc de munca, deoarece multe locuri de munca necesita utilizarea tehnologiei si a dispozitivelor electronice. Aceste persoane pot fi excluse din anumite domenii profesionale si pot avea optiuni limitate, in ceea ce priveste cariera.
In acelasi timp, tehnofobia poate afecta capacitatea unei persoane de a gasi si a accesa informatii importante. In era informationala in care traim, accesul la informatii este vital pentru a lua decizii informate si pentru a ramane la curent cu evenimentele actuale. Persoanele afectate de tehnofobie pot avea dificultati in a gasi si a accesa informatiile de care au nevoie, din cauza lipsei de cunostinte si competente tehnologice.

Impactul economic

Tehnofobia poate avea efecte economice majore asupra persoanelor afectate. In primul rand, persoanele care sufera de tehnofobie pot fi limitate in ceea ce priveste optiunile de cariera si pot avea dificultati in gasirea unui loc de munca care sa nu implice utilizarea tehnologiei. Acest lucru poate duce la un nivel scazut al veniturilor si la o limitare a oportunitatilor de avansare in cariera.

In plus, tehnofobia poate fi costisitoare din punct de vedere financiar, deoarece persoanele care se confrunta cu aceasta tulburare pot fi nevoite sa angajeze profesionisti pentru a face fata tehnologiei, cum ar fi platirea unui specialist pentru a instala si a configura un dispozitiv electronic. De asemenea, persoanele cu tehnofobie pot fi mai predispuse la fraude si escrocherii online, ceea ce poate duce la pierderi financiare.

 • Din perspectiva societatii, tehnofobia poate avea efecte negative asupra economiei in ansamblu, deoarece persoanele afectate pot fi mai putin productive si pot fi excluse din anumite sectoare care se bazeaza pe tehnologie. De asemenea, tehnofobia poate incetini inovatia si progresul tehnologic, deoarece persoanele afectate pot fi reticente in a utiliza si a adopta noile tehnologii.

Impactul psihologic

Tehnofobia poate avea efecte psihologice pronuntate asupra persoanelor care se confrunta cu aceasta problema. Printre acestea se numara:

 • stresul si anxietatea - persoanele cu tehnofobie se pot confrunta cu stresul si cu starile anxioase atunci cand sunt expuse la tehnologie sau trebuie sa utilizeze dispozitive electronice;
 • izolarea sociala - persoanele care sufera de tehnofobie pot ajunge sa evite comunicarea prin intermediul tehnologiei, ceea ce poate duce la izolare sociala si la pierderea legaturilor cu prietenii si familia. Acest lucru poate provoca o deteriorare a starii de spirit si a sanatatii mintale;
 • depresia - tehnofobia poate declansa simptome de depresie, precum starile de tristete, lipsa de motivatie, oboseala cronica sau lipsa interesului pentru activitatile de zi cu zi;
 • scaderea stimei de sine - persoanele cu tehnofobie pot sa se simta neajutorate si incapabile atunci cand se confrunta cu tehnologia, ceea ce poate provoca o scadere a stimei de sine si a increderii in propriile abilitati;
 • probleme de concentrare - stresul si anxietatea asociate tehnofobiei pot duce la dificultati de concentrare si de memorare a informatiilor. Acest lucru poate afecta performanta la locul de munca sau la scoala.

In general, tehnofobia poate avea un impact negativ semnificativ asupra starii de sanatate mintala si poate afecta capacitatea unei persoane de a functiona normal in viata de zi cu zi. Este important ca persoanele care se confrunta cu aceasta tulburare sa solicite ajutorul unui specialist in sanatatea mintala, pentru a putea beneficiat de un tratament adecvat.
 

Metode de diagnostic

Un specialist in domeniul sanatatii mintale (medicul psihiatru sau psihoterapeutul) poate stabili daca este vorba despre tehnofobie prin intermediul unei evaluari psihologice si a unei discutii cu pacientul. In timpul evaluarii, specialistul poate sa adreseze pacientului o serie de intrebari pentru a evalua gradul de anxietate pe care acesta il resimte in legatura cu tehnologia. De asemenea, specialistul poate discuta cu pacientul despre simptomele si comportamentele specifice care apar in momentul expunerii la tehnologie. In general, un criteriu important in stabilirea diagnosticului de tehnofobie este acela ca frica de tehnologie este persistenta si interfereaza semnificativ cu activitatea zilnica a persoanei in cauza.
 

Moduri de gestionare a tehnofobiei

La fel ca oricare alta fobie, tehnofobia necesita o abordare terapeutica amanuntita, adaptata fiecarui pacient in parte. Exista mai multe moduri prin care tehnofobia poate fi gestionata, care includ diferite tipuri de psihoterapie (terapia cognitiv-comportamentala, terapia prin expunere, terapia de grup etc.), dar si tratamentul medicamentos, in unele cazuri.

Terapia cognitiv-comportamentala (TCC)

Terapia cognitiv-comportamentala este un tip de terapie care ajuta pacientul sa inteleaga si sa schimbe gandurile si comportamentele negative care alimenteaza anxietatea sau frica legata de tehnologie. Aceasta poate presupune invatarea unor abilitati de relaxare, precum respiratia profunda si meditatia, pentru a reduce anxietatea. Terapia cognitiv-comportamentala poate fi, de asemenea, utila in invatarea unor strategii de gestionare a stresului si pentru imbunatatirea abilitatilor de comunicare si interactiune sociala.

Expunerea treptata la tehnologie

Terapia prin expunerea controlata la stimulii care declanseaza starile anxioase poate fi o strategie eficienta pentru a depasi frica sau anxietatea legata de tehnologie. Pacientul incepe prin a se expune la tehnologie intr-un mod controlat si sigur, incepand cu dispozitive simple sau activitati online mai putin amenintatoare. Cu timpul, aceste expuneri se pot intensifica treptat, ajutandu-l pe pacient sa-si dezvolte toleranta fata de tehnologie si sa invete sa se simta cat mai confortabil cu ea.

Participarea la grupuri de suport

Persoanele care sufera de tehnofobie pot gasi sprijin si incurajare intr-un grup de suport. In aceste grupuri, participantii isi impartasesc experientele si isi ofera reciproc sfaturi si sprijin. Acest lucru poate ajuta la reducerea sentimentului de izolare si la imbunatatirea stimei de sine.

Utilizarea unor tehnici de gestionare a stresului

Anxietatea sau frica legata de tehnologie pot fi exacerbate de stresul vietii cotidiene. Utilizarea unor tehnici de gestionare a stresului, cum ar fi yoga, exercitiile fizice sau exercitiile de respiratie, poate ajuta la reducerea anxietatii si la imbunatatirea starii de bine in general.

Terapia medicamentoasa

In cazurile severe de tehnofobie, medicul psihiatru poate apela la anumite medicamente, pentru a reduce starile de anxietate ale pacientilor care sufera de tehnofobie. In general, in astfel de cazuri, sunt prescrise medicamente antidepresive sau anxiolitice, in functie de starea fiecarui pacient in parte.

Este important ca medicamentele sa fie prescrise si administrate sub supravegherea unui specialist, iar starea pacientului in cauza sa fie monitorizata periodic de catre medicul prescriptor.

In zilele noastre, o tulburare asa cum este tehnofobia poate afecta intr-o masura covarsitoare numeroase aspecte ale vietii persoanelor afectate, avand in vedere faptul ca societatea moderna depinde tot mai mult de tehnologie. Cu toate acestea, cu o indrumare adecvata din partea specialistilor din domeniul sanatatii mintale, pacientii cu tehnofobie isi pot depasi aceasta problema si pot ajunge sa duca o viata normala.