Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Ce este gastroenterita la copil si cum putem preveni aparitia ei?

Ce este gastroenterita la copil si cum putem preveni aparitia ei?

In timpul verii, infectiile gastrointestinale sunt frecvente la copii. Gastroenterita este o o boala infectioasa care determina iritarea si inflamarea mucoasei stomacale si/sau a tractului intestinal, determinata in principal de virusuri, bacterii, dar si de ciuperci sau paraziti.

Care sunt cauzele gastroenteritei?

Virusurile si bacteriile sunt extrem de contagioase si sunt raspandite in special prin aer, apa sau mancarea contaminata. De asemenea, igiena necorespunzatoare a mainilor este responsabila pentru aparitia infectiei, in special cand mainile nu sunt spalate corespunzator dupa folosirea toaletei sau schimbarea scutecului unui bebelus.

Virusurile sunt principalele cauze ale gastroenteritei. Se transmit prin contactul direct sau apropiat cu o persoana infectata. Cele mai frecvente virusuri care declanseaza boala sunt: adenovirusurile, rotavirusurile (cel mai comun agent patogen care declanseaza gastroenterita la copii), calcivirusurile, astrovirusurile, norovirusul (Norwalk).

Bacteriile reprezinta a doua cauza a gastroenteritei. Sunt transmise in special prin alimente si apa contaminata, dar si prin igiena necorespunzatoare a mainilor. Printre cele mai comune bacterii se numara: Escherichia coli,  Salmonella, Shigella.

Cum se manifesta gastroenterita la copil?

Simptomele gastroenteritei sunt: diareea, varsaturile, crampele abdominale, febra,  durerile de cap, apatia si inapetenta. Diareea poate fi moderata la inceput, insa se poate inrautati pe masura evolutiei bolii. Frecventa scaunelor moi, chiar apoase, este de 3-4 in 24 de ore. In cazuri severe, scaunele pot fi insotite de urme de mucus sau sange.

Majoritatea copiilor sufera de forme usoare ale bolii, care dispar in doar cateva zile,  cu ajutorul masurilor terapeutice luate la domiciliu. Exista si cazuri in care infectia se agraveaza, iar manifestarile severe de varsaturi si diaree pot conduce la complicatii grave.

Principalul risc al gastroenteritei este deshidratarea, care se poate fi fatala pentru un copil mic. Deshidratarea este cauzata de pierderea abundenta de lichide din organism prin varsaturi si diaree si se manifesta cu:  limba si buze uscate, piele uscata, mictiuni rare, ochi uscati si adanciti in orbite, iritabilitate, oboseala, apatie, paloare, somnolenta, fontanela anterioara adancita (la bebelusi)

Deshidratarea severa este o urgenta medicala care trebuie semnalata imediat medicului, pentru luarea masurilor medicale necesare in vederea restabilirii echilibrului electrolitic.

Cum se trateaza gastroenterila copilului?

Tratamentul are ca scop principal restabilirea echilibrului hidro-electrolitic din organism.

Prima masura terapeutica este hidratarea copilului: 

  • Initial, copilul trebuie sa bea des apa in cantitati mici, cam o data la 10-15  minute, cate o “gurita”, apoi se mareste treptat cantitatea, daca copilul incepe sa tolereze hidratarea
  • Copilul nu trebuie fortat sa consume lichide, in cazul in care varsa des

In plus, se mai recomanda administrarea de saruri minerale care sa previna deshidratarea.  In cazul bebelusilor care inca mai sunt alaptati, se continua alaptarea,  laptele matern fiind cel mai bun protector!

In caz de febra se va administra paracetamol sau ibuprofen. Tratamentul cu antibiotice este bine sa fie administrat dupa efectuarea coproculturii si a antibiogramei, astfel incat sa fie un tratament tintit pe bacteria care a determinat infectia si sa fie recomandat de medicul pediatru.

Alimente recomandate in aceasta perioada sunt: supa de morcovi, orez fiert, branza de vaci, carne de pui fiarta, banana, mar copt, painea prajita, sticksuri, covrigei.

In cazurile in care copiii prezinta semne severe de deshidratare, acestia trebuie obigatoriu internati in spital, pentru inceperea tratamentului perfuzabil de reechilibrare hidroelectrolitica si a tratamentului antibacterian conform antibiogramei.

Cum putem preveni transmiterea infectiei?

  • Copilul trebuie tinut izolat si trebuie impuse reguli de igiena stricta pentru cei care intra in contact direct cu copilul 
  • Este importanta spalarea cu atentie pe maini, cu apa si sapun, dupa fiecare schimbare a scutecului bebelusului. Spalarea regulata pe maini, dezinfectarea vasului de toaleta dupa fiecare folosire si spalarea hainutelor pe care le poarta in aceasta perioada si a lenjeriei de pat la temperaturi foarte mari contribuie la prevenirea raspandirii infectiei printre ceilalti membri ai familiei 
  • Copilul trebuie sa foloseasca prosoapele proprii si sa nu imparta vesela cu alti copii

Alte masuri importante de preventie sunt:

  • Spalarea regulata si corecta a mainilor copilului, in special inainte de masa, dupa folosirea toaletei si inainte de a baga mana in gurita
  • Dezinfectarea periodica a spatiului de joaca si a jucariilor
  • Spalarea atenta a alimentelor si gatirea lor corespunzatoare, pastrarea la frigider a preparatelor alimentare
  • Copiii care inoata, nu trebuie sa inghita apa din mare, piscina sau lacuri si sa nu ’’manance’’ nisipul de pe plaja
  • Copiii sa nu fie lasati sa bea apa din surse necunoscute; evitaţi să consumaţi apă de la robinet, preferând-o pe cea îmbuteliată

Text: Dr. Gabriela Ciobanu