Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Cancerul de stomac – depistat adesea in stadii avansate

Cancerul de stomac – depistat adesea in stadii avansate

Cancerul gastric sau cancerul de stomac este cancerul care apare in stomac - sacul muscular localizat in mijlocul partii superioare a abdomenului, chiar sub coaste. Stomacul primeste si stocheaza alimentele pe care le mancam, pentru ca apoi sa le descompuna si sa le digere.

Conform statisticilor internationale, cancerul gastric este a treia cea mai frecventa cauza de deces prin cancer din lume. Afectiunea continua sa fie greu de tratat, deoarece majoritatea pacientilor ajunge la medicul gastroenterolog cand boala este avansata.

Cancerul de stomac nu trebuie confundat cu alte tipuri de cancer care pot aparea in abdomen, cum ar fi cancerul de colon (intestinul gros), ficat, pancreas sau intestin subtire, deoarece aceste tipuri de cancer pot avea simptome, evolutii si tratamente diferite.

Factori de risc pentru cancerul de stomac

Deocamdata, nu se cunosc cu exactitate cauzele care duc la aparitia cancerului de stomac. Cercetarile arata ca exista o corelatie puternica intre acest tip de cancer si o dieta bogata in alimente afumate si sarate. 

Conform expertilor de la Mayo Clinic, exista o serie de factori care cresc riscul unei persoane de a dezvolta cancer de stomac, precum:
•    Dieta bogata in alimente sarate si afumate
•    Dieta saraca in fructe si legume
•    Consumul de alimente contaminate cu un anumit tip de ciuperci care produc aflatoxina
•    Istoric familial de cancer de stomac
•    Infectia cu Helicobacter pylori
•    Inflamatia stomacului pe termen lung
•    Anemie pernicioasa
•    Fumat
•    Polipi la stomac

Cum se dezvolta cancerul de stomac?

In general, cancerul incepe atunci cand apare o mutatie in ADN-ul unei celule. Aceasta mutatie face ca celula sa creasca, sa se inmulteasca intr-un ritm rapid si sa traiasca mai mult decat o celula normala. Acumularea celulelor canceroase formeaza o tumora, care poate invada structurile din apropiere. Celulele canceroase se pot rupe de tumora si se pot raspandi in tot corpul.

Cancerul de stomac se dezvolta lent, pe parcursul mai multor ani. In prima faza apar modificari pre-canceroase in captuseala interioara a stomacului (mucoasa), care rareori cauzeaza simptome specifice. Prin urmare, modificarile pre-canceroase raman, de multe ori, nedetectate. 

De la nivelul mucoasei, celulele canceroase se pot raspandi in diferite moduri:
•    Pot invada din aproape in aproape tot peretele stomacului si organele din apropiere 
•    Se pot raspandi prin vasele limfatice la ganglionii limfatici din apropiere
•    In stadii avansate, celulele canceroase ajung prin intermediul fluxului sanguin la organe aflate la distanta, precum: ficat, plamani si oase 

Adenocarcinomul – cel mai frecvent tip de cancer de stomac

Tipul de celulele care formeaza tumora determina atat tipul de cancer de stomac, cat si optiunile de tratament recomandate. 

Cel mai frecvent tip de cancer de stomac, care reprezinta 90%-95% din toate cazurile, incepe in celulele glandulare ale stomacului, care produc si elibereaza fluide, cum ar fi mucusul. Este vorba despre adenocarcinom - tipul de cancer la care ne referimin general atunci cand vorbim despre cancer de stomac.

Tipuri rare de cancer de stomac:
•    Limfom - cancerul care incepe in celulele sistemului imunitar. Peretii stomacului contin un numar mic de celule ale sistemului imunitar si de aceea, acest tip de cancer de stomac este rar
•    Carcinom - cancerul care incepe in celulele producatoare de hormoni. Si acesta este un tip rar de cancer de stomac
•    Tumori stromale gastrointestinale (GIST – gastrointestinal stromal tumor) - apar in celulele specifice ale sistemului nervos din stomac

Semne si simptome ale cancerului de stomac:

•    Oboseala
•    Senzatie de balonare dupa masa
•    Senzatie de stomac plin dupa consumul unei cantitati mici de alimente
•    Pirozis (arsuri gastrointestinale) sever si persistent
•    Indigestie severa si care nu raspunde la tratament
•    Greata persistenta si inexplicabila
•    Dureri de stomac
•    Varsaturi persistente
•    Pierderea in greutate neintentionata

Daca prezinti unul sau mai multe dintre semnele si simptomele de mai sus, consulta imediat un medic gastroenterolog, pentru a depista cauzele exacte ale problemelor.

Diagnosticul cancerului de stomac

Stabilirea diagnosticului de cancer de stomac se realizeaza pe baza rezultatelor urmatoarelor teste si proceduri:
•    Endoscopie digestiva superioara - un tub subtire care are atasata o camera video mica este introdus pe gat in stomac, pentru a permite o evaluare detaliata a stomacului si a eventualelor semne de cancer. Daca medicul gastroenterolog observa ceva suspect, va preleva o bucata de tesut pentru analize (biopsie gastrica).
•    Teste imagistice, precum: tomografie computerizata (CT) si tranzit baritat – o metoda de examinare speciala cu raze X si substanta de contrast

In cazul in care medicul gastroenterolog descopera o tumora, poate recomanda teste suplimentare, pentru a determina gradul de raspandire al cancerului de stomac (stadiul). Printre acestea se numara:
•    Testele imagistice: CT si tomografie cu emisie de pozitroni (PET) – o metoda moderna care permite examinarea completa a corpului
•    Interventiile chirurgicale exploratorii. De cel emai multe ori, se realizeaza laparoscopic si sunt recomandate pentru evaluarea cat mai precisa a evolutiei cancerului de stomac.

Stadiile cancerului de stomac:

•    Stadiul I - tumora este limitata la stratul de tesut care captuseste interiorul stomacului. Este posibil ca celulele canceroase sa se fi extins la un numar limitat de ganglioni limfatici din apropiere.
•    Stadiul II - cancerul s-a extins in stratul muscular al peretelui stomacului si la mai multi ganglioni limfatici.
•    Stadiul III - cancerul este prezent in toate straturile stomacului si s-a extins inclusiv la structurile din apropiere.
•    Stadiul IV - cancerul s-a raspandit in alte organe 

Tratamentul cancerului de stomac

Optiunile de tratament pentru cancerul de stomac depind de stadiul cancerului, starea generala de sanatate si preferintele fiecarui pacient in parte.

Tratamentul chirurgical

Scopul interventiei chirurgicale este de a elimina intreaga tumora si o anumita portiune de tesut sanatos, atunci cand este posibil. Exista mai multe tipuri de operatii recomandate:
•    Rezectia endoscopica a mucoaselor - indepartarea tumorilor incipiente din mucoasa stomacului cu ajutorul endoscopului Cancerele foarte mici limitate la mucoasa stomacului pot fi indepartate in timpul endoscopiei. Medicul foloseste instrumente speciale pentru a elimina cancerul si o portiune de tesut sanatos din mucoasa stomacului.
•    Gastrectomie subtotala - indepartarea unei parti a stomacului. In timpul interventiei, medicul chirurg indeparteaza doar partea stomacului afectata de cancer.
•    Gastrectomie totala - scoaterea intregului stomac. Dupa indepartarea intregului stomac, esofagul este conectat direct la nivelul intestinului subtire, pentru a permite alimentelor sa treaca prin sistemul digestiv.
•    Indepartarea ganglionilor limfatici. Chirurgul examineaza si indeparteaza ganglionii limfatici de la nivelul abdomenului pentru a verifica daca acestia contin celulele canceroase.
•    Interventie chirurgicala paleativa pentru ameliorarea semnelor si simptomelor pacientilor cu boala avansata. Indepartarea unei parti din stomac poate ameliora semnele si simptomele la persoanele cu cancer de stomac avansat. In acest caz, interventia chirurgicala nu se efectueaza pentru vindecarea cancerului, ci pentru reducerea efectelor secundare ale bolii.

Radioterapia

Poate fi utilizata inainte de interventia chirurgicala pentru a micsora tumora, astfel incat aceasta sa poata fi indepartata cu usurinta. De asemenea, poate fi folosita si dupa o interventie chirurgicala, pentru a distruge orice celulele canceroase care ar putea sa ramana in jurul stomacului. Radioterapia poate fi combinata cu chimioterapia, iar in cazurile avansate este recomandata pentru a ameliora efectele secundare cauzate de o tumora mare. 

Radioterapia poate avea la randul ei efecte secundare, precum: diaree, indigestie, greata si varsaturi.

Chimioterapia

Asemenea radioterapiei, chimioterapia poate fi administrata atat inainte de o interventie chirurgicala pentru diminuarea dimensiunii unei tumori, cat si dupa interventia chirurgicala, pentru a distruge orice celulele canceroase care ar putea ramane in organism. De asemenea, chimioterapia poate fi utilizata la persoanele cu cancer de stomac avansat, pentru ameliora semnele si simptomele.

Terapie tintita

Terapia tintita consta in utilizeaza unor medicamente speciale concepute pentru a ataca anomalii specifice din interiorul celulelor canceroase. Discuta cu medicul oncolog despre disponibilitatea acestui tip de terapie.

Surse:
www.mayoclinic.org
www.cancer.org
www.cancer.gov

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.