Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Bolile infectioase la copii

Articol de Sef De Lucrari Dr. Laura Ion Sef de Lucrari Pediatrie
Bolile infectioase la copii

Dr. Laura Ion, medic pediatru, Coordonatorul departamentului Pediatrie din cadrul Ponderas Academic Hospital, ne raspunde la cele mai importante intrebari privind bolile infectioase la copii.

Care sunt principalele categorii de boli infectioase la care sunt expusi copiii si care sunt cele mai comune simptome la care sa fie atenti parintii?

Exista trei tipuri: boli infectioase-digestive, boli infectioase respiratorii si boli infectioase cutanate.

Bolile infectioase - digestive sunt gastroenterocolitele; toxiinfectiile alimentare, hepatita A. Acestea sau simptome precum: varsaturi, scaune diareice, flatulenta, inapetenta, dureri abdominale, icter (colorarea galbena a tegumentelor si sclerelor oculare in cazul hepatitei)+/- febra

Boli infectioase- respiratorii – Includ patru subcategorii:

1. Viroze respiratorii- Sunt cel mai frecvente in perioada de toamna -iarna, produse de virusuri. Simptome: stare generala multumitoare, obstructie nazala, rinoree seroasa, stranut, febra moderata (nu obligatorie), odinofagie, apetit prezent

2. Gripa – Este frecventa in intervalul noiembrie-martie, produsa de virusuri gripale. Simptome: stare generala alterata, febra inalta frecvent, facies incercanat, ochi injectati, cefalee, mialgii, altralgii, obstructie nazala, rinoree, tuse seaca, odinofagie, diaree si varsaturi frecvent intalnite la copii

3. Faringo-amigdalita streptococica – Este frecvent intalnita la copiii ce frecventeaza cresa, gradinita, scoala, produsa de o bacterie- streptococul beta hemolitic grup A (in cele mai frecvente cazuri). Simptome: stare generala alterata, febra inalta de cele mai multe ori, cefalee, odinofagie, disfagie, limba saburala, halena, depozite albicioase pe amigdale, inapetenta, +/- dureri abdominale, diaree, varsaturi la copiii mici,

4. Mononucleoza infectioasa (boala sarutului) – Este o boala virala frecvent intalnita la adolescenti sau copii mici care sunt pupati pe gura de catre adulti. Simptomele pot fi: stare generala alterata, febra inalta ce poate persista pana la 10 zile, astenie marcata, adenopatii latero cervicale, odinofagie, disfagie, depozite pe amigdale, inapetenta.

Bolile infectoase eruptive (cutanate) – Acestea sunt:

1. Boala gura mana picior. Simptome: apar dupa 3-6 zile de  incubatie-febra scazuta, stare generala de rau, lipsa poftei de mancare, gat rosu, dificultate in alimentare, uneori cu ganglioni mariti si diaree. La nivelul cavitatii bucale apar vezicule pe fond eritematos, dureroase ce impiedica copilul sa se alimenteze. Aceeasi leziuni se pot regasi in jurul gurii.Pe palme si talpi apar pete rosii, uneori dureroase, pe care se dezvolta vezicule cu o tenta de gri care dispar in 7-10 zile fara a lasa cicatrici. Leziunile se pot extinde si la nivelul coapselor, feselor, la nivelul bratelor sau pe zona laterala toracica;

2. Varicela (Varsatul de vant) – Este una dintre cele mai contagioase boli ale copilariei. Simtomele apar la 2-3 saptamani de la contactul cu virusul varicelo zosterian si debuteaza cu: stare generala modificata, inapetenta, Febra moderata (nu obligatorie), Oboseala, Cefalee, la care dupa 1-2 zile apare eruptia cutanata (pete rosii, care se transforma in vezicule cu lichid care provoaca mancarimi, vezicule care se rup si se acopera ulterior de cruste). Eruptia debuteaza intotdeauna pe trunchi, dupa care se extinde pe tot corpul, inclusiv pe pielea capului, pe mucoasa bucala.

3.Rujeola (Pojar)- Este o boala virala extrem de contagioasa care apare poate fi intalnita la copiii nevaccinati sau cei vaccinati incomplet. Simptomele apa la 10 zile de la contactul cu virusul rujeolic si constau in: stare generala alterata, febra inalta (40), astenie,inapetenta, cefalee, catar oculo nazal (facies plans), odinofagie intensa,  tuse disfonica. Faringele este foarte rosu,in gura pot aparea niste pete albe sidefii pe mucoasa obrajilor. Dupa 3 zile de la debutul simptomelor apare eruptia caracteristica (pete rosii catifelate la palpare) intotdeauna cu debut retroauricular, ce se propaga apoi descendent , intr-o zi pe fata, a doua pe gât- trunchi-membre superioare, iar in a treia zi pe abdomen si membre inferioare.

4. Roseola infantum (boala virala contagioasa) - apare frecvent la copiii mici, cu varsta cuprinsa intre 6 luni-2 ani, cu prognostic bun. Simptomele debuteaza brusc la 1 -2 saptamani de la contactul cu virusul, cu stare generala modificata, febra inalta (3-6 zile), astenie, inapetenta, obstructie nazala, rinoree,conjunctive rosii, greturi, varsaturi scaune diareice, ganglioni mariti. Eruptia debuteaza la 2-3 zile dupa disparitia febrei, este nepruriginoasa, sub forma unor pete de culoare roz, usor iesite in relief, localizate la nivelul fetei, gatului, partea superioara a toracelui anterior si posterior, membrelor suprioare si inferioare.

5. „Boala obrajilor palmuiti” (denumita si Boala a 5-a sau eritemul infectios) – Este o boala virala contagioasa care apare frecvent la copiii mici, dar poate aparea la orice varsta si cu pronostic bun. Simptomele: oboseala, pofta scazuta de mancare, dureri de cap, dureri in gat, nas infundat si  la circa o o treime din copii febra usoara. Eruptia de pe fata  apare la circa 7 zile dupa debutul simptomatologiei ,dureaza de obicei 1-3 zile. In acelasi timp, sau dupa eruptia faciala, o eruptie fina dantelata apare pe aproape tot restul corpului (mai ales pe membrele superioare si pe trunchi). Rar, in special la adolescenti si adulti pot aparea altralgii, rigiditate articulara.

Care sunt bolile la care, odata manifestate, organismul capata imunitate ulterioara?

Bolile contagioase virale ale copilariei, odata contractate, duc la imunitate pe viata la copilul infectat. Reinfectarile sunt foarte rare. Acestea sunt: rujeola, rubeola, pojar, hepatita A, Mononucleoza infectioasa, Pertusis (Tuse convulsiva) etc.. Bolile care nu dau imunitate si se pot manifesta ori de cate ori se ia contact cu agentul patogen: Faringo amigdalita streptococica, Menigitele bacteriene, Gastro enterocolitele cu: Rota virus, Noro virus, Entero virus, Campylobacter, Salmonella, Shygella, EPEC, EHEC,etc

Ce masuri pot lua parintii pentru a preveni contractarea unei boli infectioase?

Principalele masuri sunt respectarea masurilor de igiena (spalatul frecvent al mainilor), curatarea/dezinfectarea jucariilor, evitarea locurilor alglomerate (mall, super marketuri, locuri de socializare pentru copii, locuri de joaca) in perioadele cu epidemii de boli contagioase.

Ce e de facut atunci cand copilul totusi s-a imbolnavit? Care este, in functie de caz, perioada de incubatie si perioada in care copilul poate transmite boala?

In cazul in care copilul se imbolnaveste, se recomanda un consult la medicul de familie sau medicul pediatru pentru a fi diagnosticat si tratat corect. Copiii devin contagiosi cu 1-2 zile inainte de a debuta simptomele bolii si sunt contagiosi de regula pe toata durata bolii in cazul celor virale. In cazul infectiilor cu streptococ betahemolitic,copilul nu mai este contagios la 48 ore de la initierea tratamentului antibiotic.

De ce e importanta vaccinarea copiilor si care sunt riscurile cresterii numarului de copii nevaccinati in societate?

Vaccinarea este importanta pentru ca protejeaza copilul de boli cu potential letal foarte ridicat. Riscurile cresterii numarului de copii nevaccinati sunt reprezentate de:

  • expunerea nou nascutilor si sugarilor la boli cu potential ridicat de deces, daca contacteaza una din bolile pentru care se efectueaza vaccinarea conf. Schemei nationale de vaccinari
  • expunerea la boli care pot fi letale pentru copii care nu pot fi vaccinati datorita unor tare (boli autoimune, cancere)