Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

5 intrebari si raspunsuri despre otita externa

Sezonul cald este o perioada propice pentru aparitia otitei externe. Pentru a putea sa prevenim si sa tratam aceasta afectiune este bine sa stim cateva lucruri despre aceasta.

Dr. Cipriana Perederco, medic specialist ORL, raspunde la cele mai frecvente intrebari despre otita externa.

Ce este otita externa?

Termenul “otita” defineste o inflamatie a urechii, care frecvent este rezultatul unei infectii. Otita externa este o inflamatie limitata la canalul auditiv extern, fara sa se extinda mai departe de timpan.

Care sunt cauzele otitei externe?

Otita externa este o infectie a pielii canalului auditiv extern si este relativ frecventa. In general este cauzata de microbi (bacterii) si mai rar, agentul etiologic este o ciuperca. Unii oameni sunt mai predispusi la aparitia otitei externe. Daca in ureche patrunde apa, sampon, fixativ de par, etc., pot sa apara mancarimi, iar incercarile de a le calma prin scarpinare sau stergere agresiva determina aparitia unei inflamatii locale. 

Pe o piele inflamata pot sa apara foarte usor infectii. Astfel se creeaza un cerc vicios: inflamatia creeaza mancarime, scarpinatul creeaza mai multa inflamatie, infectia se agraveaza si afectiunea devine din ce in ce mai serioasa.

Alte cauze posibile pentru otita externa:

  • Inotul: otita externa este de aproximativ 5 ori mai frecventa la oamenii care practica inotul cu regularitate, decat la cei care nu obisnuiesc sa inoate. De altfel otita externa se mai numeste si “otita inotatorului”
  • Clima: otita externa este mai frecventa in anotimpul cald sau in zonele cu clima calda si umeda
  • Diverse afectiuni ale pielii: eczeme, psoriazis, dermatite. Acestea se pot infecta si determina otita externa
  • Spalaturile auriculare sau incercarile de a indeparta cerumenul: uneori dupa asemenea manevre apare iritatia pielii urechii externe peste care apoi se suprapune o infectie
  • Afectiunile urechii medii: atunci cand din urechea medie se scurg secretii infectate, pe termen mai lung, apare si iritatia si infectia urechii externe

Care sunt simptomele otitei externe?

Cele mai frecvente simptome ale otitei externe sunt: mancarimi, scurgeri uneori urat mirositoare din urechea afectata, durere surda, scaderea auzului pe partea afectata, senzatie de ureche plina, durere la atingere.

Uneori ganglionii din jurul urechii sau de la nivelul gatului se pot inflama si pot deveni durerosi in urma aparitiei infectiei pe pielea canalului auditiv extern.

Desi de cele mai multe ori este afectata doar o singura ureche, se poate ca otita externa sa apara la ambele urechi in acelasi timp.

Care este tratamentul otitei externe?

De cele mai multe ori tratamentul otitei externe este local.  Secretiile de la nivelul urechii sunt aspirate si se aplica local substante dezinfectante, antibiotice si antiinflamatoare. Aplicarea se poate face direct in ureche sau cu ajutorul unei mese (un tampon subtire cu dimensiuni potrivite urechii externe) inserate in canalul auditiv extern. Acestea se insereaza atunci cand pielea canalului este foarte inflamata si ajuta substantele aplicate local sa patrunda in profunzime.

Toaleta locala a urechii externe este foarte importanta, uneori fiind necesar ca aceasta sa fie repetata in fiecare zi sau la interval de cateva zile. Ea va fi efectuata doar de catre medicul ORL-ist, care va stabili cand, daca si de cate ori este necesara toaletarea conductului auditiv extern.

Uneori tratamentului local i se asociaza, in functie de gravitatea afectiunii, tratament general cu antibiotice sau antialgice.

Cum putem preveni reaparitia otitei externe?

Daca esti predispus la aparitia otitei externe, trebuie sa ai grija ca urechile tale sa fie uscate si “lasate in pace”. Aceasta inseamna:

  • Incearca sa nu lasi samponul sau sapunul sa patrunda in ureche
  • Nu folosi coltul prosopului sau betele de urechi pentru indepartarea apei ramase in ureche. Lasa urechea sa se usuce natural
  • Nu scarpina urechea cu degetele, bete de urechi sau alte obiecte
  • Nu utiliza betele de urechi pentru curatare. Acestea pot zgaria pielea, o pot irita si pot impinge in profunzime ceara si alte impuritati ce se gasesc in urechea externa. Urechea are un mecanism propriu de curatare, aducand in mod normal impuritatile si ceara catre exterior
  • Incerca sa-ti mentii urechile uscate atunci cand inoti. Poti face acest lucru utilizand dopuri speciale de silicon sau o casca de inot