Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

10 factori carcinogeni care pot produce cancer

Un factor carcinogen este un agent care are capacitatea de a provoca cancer la om. Agentii cancerigeni pot fi naturali, cum este aflatoxina, care este produsa de o ciuperca si uneori se gaseste pe cereale sau pot fi creati de om, precum azbestul sau fumul de tutun. Expunerea la azbest, in special la angajatii din mediul industrial, a fost puternic legata de dezvoltarea unui tip specific de cancer pulmonar numit mezoteliom malign.

Carcinogenii interactioneaza cu ADN-ul unei celule si induc mutatii genetice. Acest lucru duce, in final, la formarea unei tumori (o crestere anormala a tesuturilor) care are capacitatea de a se raspandi (metastaza), de a invada si de a provoca disfunctii ale altor tesuturi, culminand cu insuficienta organelor si decesul persoanei.

Exista doua mecanisme primare prin care agentii cancerigeni initiaza formarea tumorilor:

  • Producerea unor modificari ale ADN-ului care stimuleaza diviziunea celulara si care impiedica celulele sa se poata autodistruge atunci cand sunt stimulate de declansatori normali, cum ar fi deteriorarea ADN-ului sau leziuni celulare (un proces cunoscut ca apoptoza).
  • Mecanisme non-genotoxice (nu implica interactiunea cu ADN-ul), cum ar fi imunosupresia si inducerea inflamatiei specifice la nivelul tesuturilor.

Agentii cancerigeni pot fi impartiti in trei mari categorii:

  • Agenti cancerigeni chimici (inclusiv cei din surse biologice)
  • Agenti cancerigeni fizici (expunerea in exces la radiatia solara, radiatii ionizante)
  • Virusuri oncogene (cauzatoare de cancer)

Peste 400 de agenti chimici sunt considerati ca fiind cancerigeni sau cu risc cancerigen de Agentia Internationala pentru Cercetarea Cancerului (IARC), o agentie a Organizatiei Mondiale a Sanatatii care monitorizeaza aparitia cancerului la nivel mondial si efectueaza investigatii epidemiologice si de laborator pentru a intelege cauzele cancerului. Printre substantele cancerigene enumerate de IARC se numara o varietate de efluenti chimici industriali (substante lichide sau gazoase emanate dintr-un recipient sau dintr-o instalatie) si factori poluanti proveniti de la automobile si fabrici. Un astfel de exemplu este acrilamida, un compus organic rezultat in urma proceselor industriale si in urma gatirii la temperaturi ridicate a alimentelor bogate in amidon. Acrilamida poate fi eliberata in mediu prin utilizarea ei in tratarea apei si prin utilizarea sa in produse de stropire si stabilizare a solului. Alte exemple de agenti cancerigeni chimici includ nitrozaminele si hidrocarburile aromatice policiclice, care se gasesc in fumul de tutun si sunt asociate cu dezvoltarea cancerului pulmonar.

Agentii cancerigeni fizici includ razele ultraviolete din lumina soarelui si radiatiile ionizante din razele X si din materialele radioactive din industrie si din mediu. Leziunile locale repetate sau iritatiile recurente (de exemplu, inflamatia cronica) sunt alte exemple de agenti fizici cu potential risc cancerigen.

O serie de virusuri sunt suspectate ca ar conduce la dezvoltarea cancerului. Printre virusurile oncogene se numara: papilomavirusurile umane, virusul Epstein-Barr si virusul hepatitei B. ADN-ul se gaseste in componenta tuturor acestor virusuri. De asemenea, virusul leucemiei cu celule T de tip I (HTLV-I), care este un retrovirus (un tip de virus ARN), este legat de formarea tumorilor.

Agentii cancerigeni nu conduc la cancer in orice moment si in orice conditii!

Un agent cancerigen nu cauzeaza intotdeauna cancer la fiecare persoana, de fiecare data cand exista orice fel de expunere la el. Unii pot fi cancerigeni numai daca o persoana este expusa intr-un anumit mod (de exemplu, inghitind substanta respectiva, spre deosebire de atingerea ei). Unii pot dezvolta cancer numai la persoanele care au un anumit material genetic. De asemenea, anumiti agenti cancerigeni pot duce la cancer dupa o expunere foarte mica, in timp ce altii ar putea necesita o expunere intensa, timp de mai multi ani.

Chiar daca o substanta este considerata cancerigena sau prezinta un anumit risc de a cauza cancer, nu inseamna neaparat ca poate sau trebuie evitata cu orice pret. De exemplu, lumina solara este o sursa majora de raze ultraviolete (UV), o cauza cunoscuta a cancerului de piele. Cu toate acestea, recomandarea expertilor nu este de a evita expunerea la soare, ci de a evita expunerea indelungata si neprotejata la razele UV.

Factori carcinogeni comuni:

Tutun.

Cel putin 70 de substante chimice din tutun provoaca cancer prin deteriorarea ADN-ului.

Radon.

Acest gaz radioactiv, format prin dezintegrarea radioactiva a uraniului din pamant, apare in cantitati mici in natura, unde este inofensiv. Insa, daca se acumuleaza intr-o incapere si este inspirat, radonul este deosebit de periculos deoarece descompune mucoasa plamanilor. Este cosiderat cauza principala a cancerului pulmonar la nefumatori.

Azbest.

Fibrele dure, minuscule din azbest ajuta la intarirea diferitelor produselor precum tevi, tigle si piesele auto (placute de frana, disc de ambreiaj, garnituri). Daca aceste fibre sunt inspirate, se depun in interiorul plamanilor si produc cancer. Din fericire, in prezent, putine materiale de constructii si produse contin azbest.

Acrilamida.

Aceasta substanta chimica este emanata atunci cand unele legume, cum ar fi cartofii, sunt incalzite la temperaturi ridicate (prajire, frigere, coacere). Studiile arata ca animalele de laborator care au fost expuse la doze mari de acrilamida au dezvoltat cancer.

Formaldehida.

Acest produs chimic este utilizat in multe produse de uz casnic, inclusiv placaj si anumite tesaturi. Studiile efectuate asupra animalelor de laborator si a persoanelor care sunt expuse formaldehidei la locul de munca demonstreaza ca poate provoca cancer.

Razele ultraviolete.

Studiile arata ca razele ultraviolete (UV), indiferent ca provin de la soare sau din saloanele de bronzat, se absorb in piele si, in timp, produc deteriorarea celulelor. Majoritatea cazurilor de cancer de piele se datoreaza expunerii prelungite si neprotejate la razele UV.

Alcool.

Consumul excesiv de alcool creste riscul de aparitie a urmatoarelor tipuri de cancer: de cap si gat, cancer esofagian, cancer de san, cancer la ficat, cancer colorectal.

Carne procesata.

Consumul indelungat de sunca bacon, salamul, carnatii, mezelurile, practic orice tip de carne care a fost conservata sau aromata, creste sansele de a face cancer de colon.

Gaze de esapament.

Camioanele, autobuzele, trenurile si unele masini care functioneaza cu motorina cresc riscul de a dezvolta cancer pulmonar si alte tipuri de cancer.

Poluarea.

Pe langa gazele de esapament, aerul exterior poluat contine praf si urme de metale si solventi care pot duce la cancer.

Lista completa a factorilor cancerigeni sau cu risc cancerigen, publicata de Agentia Internationala pentru Cercetarea Cancerului (IARC), poate fi consultata pe site-ul Asociatiei Americane de Cancer.

Consultant: dr. Irina Iordanescu, medic specialist Genetica Medicala

Surse:

www.genome.gov

www.britannica.com

www.webmd.com

www.cancer.org