Imunoterapia in Spitalul Euroclinic

Imunoterapia si terapiile biologice ale cancerului reprezinta o modalitate revolutionara de tratament. Avand la baza un concept total diferit de chimioterapie, imunoterapia nu actioneaza prin distrugerea neselectiva a tuturor celulelor cu rata mare de proliferare din organism (cum se intampla in cazul utilizarii citostaticelor), ci prin modularea raspunsului imun propriu al pacientului, astfel incat sa-i augmenteze capacitatea de a raspunde mai bine la aceasta agresiune reprezentata de tumora maligna.

Imnunoterapia este “vedeta” zilelor noastre, depasind granita revistelor medicale de specialitate. Date despre rezultatele, uneori de-a dreptul spectaculoase, obtinute cu acest tip de tratament sunt subiect de mare interes si impact pentru toata lumea.

In Spitalul Euroclinic tratam prin imunoterapie pacienti cu toate aceste 3 tipuri de tumori maligne in stadii avansate/metastatice: melanom malign, cancer pulmonar NSCLC si cancer renal cu celule clare si avem speranta ca in curand si alte astfel de tratamente vor fi disponibile in Romania.

Sa intelegem ce este imunoterapia

Imunoterapia este procesul de activare a celulelor imune pentru a lupta impotriva celulelor canceroase. Reprezinta un tratament personalizat, care foloseste mai multi agenti terapeutici pentru a imbunatati mecanismul de aparare al organismului pentru combaterea si distrugerea celulelor canceroase.

Agenti terapeutici folositi in imunoterapie:

 • Inhibitori checkpoint
 • Terapia celulara cu celule T: CAR-T (deja cu indicatii inregistrate in doua hemopatii maligne)
 • Anticorpi AcM tintiti (foarte multi deja utilizati in cancerul de san, colon, plaman, rinichi, ovar etc.)
 • Modulatori ai raspunsului imun: interferonii si interleukinele
 • Virusurile oncolitice
 • Vaccinurile oncologice (folositi in cancerul de prostata)

Aceste terapii actioneaza in mod diferit:

 • Specific pe anumite tinte exprimate de celulele maligne
 • Stimuleaza anumite celule imunocompetente
 • Intercepteaza pe mai multe cai procesul de carcinogeneza
 • Augmenteaza capacitatea sistemul imun al organismului de a recunoaste si distruge celulele maligne

Imunoterapia are reactii adverse mai reduse decat chimioterapia

Pentru ca mecanismele de actiune sunt foarte diferite fata de modul in care actioneaza chimioterapia clasica reprezentata de agentii citotoxici, si reactiile adverse la acest nou tip de terapii ale cancerului sunt diferite:

 • Intr-o masura mult mai redusa apar alopecie, varsaturi, alterarea starii generale - efecte secundare care au un puternic impact negativ asupra calitatii vietii pacientului
 • Frecvent, imunoterapia este bine tolerata cu particularitati ale reactiilor adverse date de mecanismul de actiune al fiecarui agent in parte
 • In general, reactiile de tip anafilactic si autoimun sunt mai frecvente, dar controlabile cu medicatia specifica

 

Raspunsul la imunoterapie apare dupa un interval de timp, dar este consistent si durabil

Imunoterapia, prin majoritatea agentilor utilizati, nu duce intotdeauna la un raspuns clinic si imagistic imediat. Uneori, poate exista o asa-numita ''pseudo-progresie a bolii” - pacientul poate prezenta exacerbarea simptomelor sale, iar medicul imagist poate descrie o crestere a dimensiunii leziunilor maligne (tumora primitiva sau metastaze). Insa, dupa o perioada de timp - chiar de cateva luni, se instaleaza un raspuns terapeutic consistent si durabil.

Din acest motiv, buna comunicare cu pacientul a intregii echipe medicale este esentiala. Pacientului trebuie sa i se explice foarte clar acest mod cu totul particular si diferit de actiune al imunoterapiei.

Imunoterapia, indicata in stadiile avansate de boala

Exista in prezent, atat inregistrate in SUA, cat si in UE, mai multe tratamente care se incadreaza conceptului de imunoterapie si exista o efervescenta de studii clinice care investigheaza agenti imunoterapici in majoritatea tumorilor maligne. De ce acest interes extraordinar si acest trend actual de cercetare dedicata imunoterapiei? Deoarece beneficiul pentru pacient este mai mare comparativ cu tratamentele clasice, cu rate mai mari de supravietuire la pacienti in stadii avansate de boala si cu mentinerea unei bune calitati a vietii - deziderat important al oricarui tratament.

 • Nu toate tipurile de tumori solide si hemopatii maligne beneficiaza de imunoterapie si deasemenea, imunoterapia nu este utila in toate stadiile bolii.
 • Exista cancere pentru care se pastreaza indicatia de chimioterapie cu rezultate foarte bune
 • Exista tumori care raspund foarte bine la asocierea intre citostatice si AcM tintiti - medicamente care reprezinta terapii biologice (nu imunoterapie). AcM tintiti sunt utilizati de mai mult de 10 ani in cancerul de san, colon, plaman, rinichi.
 • Agentii imunoterapici inregistrati pana in prezent au ca indicatie stadiile avansate sau cu boala diseminata (prezenta de metastaze)

Tratament oncologic integrat, abordare multidisciplinara

Abordarea personalizata a tratamentului fiecarui pacient, discutarea tuturor cazurilor oncologice de catre echipa multidisciplinara formata din oncologi medicali, chirurgi oncologi, imagisti, patologi, radioterapeuti si alti specialisti in cadrul sedintelor de "tumor board”, precum si rezultatele foarte incurajatoare cu noile imunoterapice, ne indreptatesc sa privim cu incredere si optimism viitorul pacientilor cu cancer pe care ii ingrijim.