Tratamentul herniei ombilcale

Hernia ombilicala reprezinta slabirea peretelui abdominal la nivelul inelului ombilical. Adesea, herniile ombilicale aparute la copii se inchid de la sine in primii doi ani de viata, insa, in cazul adultilor ele pot fi reparate numai prin interventie chirurgicala. Semnele alarmante in cazul unei hernii ombilicale, atat la copii, cat si la adulti, care impun de urgenta consultul chirurgical sunt durerea puternica, greata si varsaturi, inflamarea sau decolorarea pielii din jurul herniei.

Chirurgia herniilor ombilicale

Tratamentul chirurgical presupune montarea unei proteze. In ciuda unui entuziasm initial legat de tehnicile minim invazive laparoscopice, care presupuneau montarea intraperitoneala a protezelor tip dual mesh, studiile actuale sustin montarea extraperitoneala a protezelor datorita riscului crescut de aparitie a aderentelor intre viscere si proteza.

In Spitalul Euroclinic utilizam urmatoarele tipuri de proteze in repararea herniei ombilicale:

  • Proteze Ventralex ST. Se folosesc in cazul defectelor mici, sunt plasate properitoneal si ofera pacientului recuperare rapida si un aspect estetic foarte bun.
  • Proteze de polipropilena. Sunt utilizate in cazul defectelor mari si sunt montate retromuscular, in maniera Rives Stoppa.
  • Indepartarea ombilicului. In functie de viabilitatea tegumentelor, in cazuri rare, poate fi necesara indepartarea completa a ombilicului cu reconstructie ulterioara.