Tratamentul herniilor complexe sau dificile

Termenul de “pierdere a dreptului la domiciliu” a viscerelor herniate este utilizat in general atunci cand peste jumatate din viscerele abdominale sunt herniate in afara cavitatii peritoneale si nu mai pot fi acomodate inapoi in conditii de siguranta.

In timp, aceste defecte duc la numeroase complicatii serioase, cum ar fi atrofierea musculaturii abdominale, tulburari de statica a coloanei vertebrale, tulburari digestive date de pozitia anormala a viscerelor si de edemul mezenterului tractionat si tulburari cardio-respiratorii.

Plan de tratament personalizat pe nevoile pacientului

 

Evaluarea defectului

Evaluarea preoperatorie si stabilirea indicatiei operatorii tin cont de varsta, statusul cardiac si pulmonar (teste de efort, volume respiratorii), indicele de masa corporeala si asocierea comorbiditatilor (diabet zaharat, tabagism, etc.).

Examinarea CT a abdomenului este obligatorie si urmareste diametrul defectului, pozitionarea muschilor drepti abdominali si masurarea volumului viscerelor herniate in raport cu volumul cavitatii peritoneale.

Tratament chirurgical

Atunci cand este indicat, tratamentul chirurgical presupune utilizarea obligatorie a unei proteze de polipropilena si refacerea liniei albe cu repozitionarea muschilor drepti abdominali pe linie mediana. De cele mai multe ori, aproximarea liniei albe nu se poate face fara tensiune si fara riscul aparitiei hipertensiunii intra-abdominale, motiv pentru care se impun tehnici de separatie a componentelor, fie separatie anterioara a componentelor pe cale endoscopica, fie separatie posterioara a componentelor pe cale deschisa.

Tratamentul chirurgical nu este recomandat in toate cazurile de de hernii complexe si dificile. Chirurgia este contraindicata pacientilor care asociaza comorbiditati majore sau la care interventia chirurgicala nu aduce o imbunatatire evidenta in calitatea vietii. La acesti pacienti contentia abdominala cu corset si evitarea efortului fizic sunt de cele mai multe ori suficiente pentru gestionarea simptomelor.