Indicatii ale chirurgiei pentru hipospadias

Hipospadias poate fi corectat numai prin interventie chirurgicala. Exista si cazuri in care defectul este atat de minor incat nu necesita nicio interventie (cazuri de hipospadias glandular), insa majoritatea cazurilor au nevoie de tratament chirurgical. In mod ideal, operatia ar trebui realizata in primele 4-6 luni de viata ale copilului. Nu este recomandat tratamentul la varste mai mari, in special dupa pubertate, riscul de aparitie a complicatiilor fiind semnificativ mai mare; fireste, insa, ca tratamentul chirurgical se va adapta fiecarui caz in parte, si teoretic cel putin, hipospadiasul poate sa fie corectat la orice varsta. Hipospadiasul la adult se trateaza chirurgical in mod exceptional. Prin urmare, este indicat un consult chirurgical cat mai repede dupa nasterea copilului (in prima luna) pentru a se stabili conduita terapeutica ulterioara corecta.

In aproximativ 90% din cazuri repararea defectului se realizeaza printr-o singura interventie chirurgicala, care poate dura intre intre 2 si 4-5 ore, in functie de severitatea defectului si complexitatea operatiei. De asemenea, unele cazuri in care defectul este major pot necesita realizarea a doua sau mai multe interventii diferite, care sunt programate, de obicei, la distanta de 6 luni intre ele. Vorbim de cazuri de hipospadias penoscrotal, hipospadias multiplu operat sau hipospadias asociat cu intersex.

Scopul interventiei chirurgicale pentru hipospadias:

 • Corectare curbura penis - de multe ori aceasta afectiune implica un grad de curbura a penisului; curbura peniana se intalneste extrem de rar fara asociere cu hipospadias
 • Uretroplastie - refacerea defectului uretrei si aducerea orificului uretral in locatia lui naturala, in varful penisului
 • Cosmetizare - de regula se refera la excesul tegumentar care apare in hipospadias, total inestetic

Beneficiile chirurgiei hipospadiasului pentru pacient

Tratamentul chirurgical pentru hipospadias ajuta copilul sa urineze normal si sa aiba o calitate buna a vietii.

 • Copilul urineaza din picioara, ca orice baiat
 • Copilul nu va fi marginalizat
 • Se reduc sansele    aparitiei unor probleme emotionale
 • Baiatul va avea o functie sexuala
 • normala

Operam toate tipurile de hipospadias

Reparam toate tipurile de hipospadias care necesita interventie chirurgicala, indiferent ca vorbim de defecte simple sau cazuri mai dificele, complexe:

 1. Hipospadias balanic
 2. Hipospadias penian
 3. Hipospadias penoscrotal (proximal)
 4. Hipospadias multiplu operat