Despre chirurgia hipospadiasului

Tratamentul chirurgical pentru hipospadias este singura varianta de rezolvare a acestui defect congenital. Hipospadias este o afectiune frecventa, o malformatie congenitala, care apare la unul din 300 de baieti si in care uretra, canalul prin care urina si sperma sunt eliminate la exterior, nu se dezvolta corect. Concret, bebelusii nascuti cu hipospadias nu au orificiul de deschidere al uretrei in varful penisului, ci pe partea inferioara a acestuia. In functie de localizarea orificiului uretral este determintat gradul de complexitate al afectiunii si, implicit, complexitatea interventiei chirurgicale

Aspectul normal al penisului si, prin urmare, redarea completa a functionalitatii uretrei, se poate realiza cu ajutorul chirurgiei. Si, experienta vasta a chirurgilor nostri pediatri in acest domeniu arata ca majoritatea copiilor si adolescentilor operati de hipospadias au putut urina normal si au reusit sa aiba o functie de reproducere normala.

Medicii chirurgi urologi au inceput sa corecteze chirurgical aceasta malformatie pe la sfarsitul anilor 1800. De atunci au fost descrise peste 300 de tipuri de tehnici chirurgicale. In Spitalul REGINA MARIA Brasov, chirurgia hipospadiasului este realizata de o echipa condusa de dr. Dan Cristea, chirurg pediatru supraspecializat in repararea acestei malformatii.

De ce sa ne alegi pe noi

Ai la dispozitie o echipa medicala care are vasta experienta in repararea chirurgicala a hipospadiasului. Aceasta echipa este coordonata de dr. Dan Cristea, medic specialist chirurg pediatru, specializat in tratamentul chirurgical al tuturor tipurilor de hipospadias, de la formele usoare, banale (hipospadias balanic) pana la formele complexe (hipospadias proximal sau cel multiplu operat). De-a lungul carierei sale a participat la numeroase workshopuri in mai multe tari europene sub indrumarea unor chirurgi cunoscuti la nivel mondial, specializati in urologia pediatrica si in special in chirurgia hipospadiasului.

Reparam hipospadiasul intr-o singura operatie

In majoritatea cazurilor, dr. Dan Cristea realizeaza o singura interventie chirurgicala pentru repararea hipospadiasului. Este vorba despre uretroplastia tip Snodgrass, denumita dupa chirurgul care a descris-o. Este cea mai folosita tehnica in tratamentul tuturor formelor de hipospadias si consta in repararea tuturor anomaliilor existente intr-o singura interventie. Beneficiile sunt multiple: o rata mult mai redusa a complicatiilor si o durata de spitalizare redusa (1-2 zile). Exista si cazuri in care este nevoie de realizarea a minimum 2 interventii.

Experienta semnificativa in cazurile complexe

Dr. Dan Cristea a rezolvat cu succes numeroase cazuri complexe de hipospadias, cu defecte severe, precum si multiple reinterventii pentru cazurile reparate in alte spitale, dar care au rezolvat partial sau deloc malformatia. Pentru aceste cazuri mai dificile, chirurgul alege tehnica cea mai potrivita fiecarui pacient. Uneori,pentru  reconstructia uretrei este nevoie de grefe de tesut din preput sau din interiorul gurii (grefa din mucoasa bucala – buze sau obraz – de ex. Tehnici derivate din tehnica Bracka, etc.)