Despre screening-urile neonatale

Lungimea si greutatea bebelusului tau la nastere sunt importante. Rezultatele examenelor de screening neonatal si a testarilor genetice sunt si mai importante.

Importanta examenelor de screening neonatal

Screeningul neonatal inseamna testarea bebelusului in primele zile de viata pentru anumite tulburari si afectiuni care pot impiedica dezvoltarea lui normala si care pot provoca probleme grave de sanatate incepand cu primele luni de viata. Depistarea si tratamentul precoce pot ajuta la prevenirea instalarii dizabilitatilor intelectuale si fizice si a bolilor care pot pune viata copilului in pericol.

Examenele de screening neonatal se efectueaza in mod uzual in primele zile de la nasterea bebelusului, inainte de externare. Acestea le permit medicilor sa stabileasca rapid un diagnostic si sa inceapa tratamentul cat mai curand posibil.

Cei mai multi bebelusi se nasc sanatosi, dar se poate sa existe copilasi care desi arata si se comporta ca orice alt bebelus sanatos, sa sufere diferite deficite. Depistarea din timp a respectivelor deficite da posibilitatea corectarii lor, dar in lipsa tratamentului corespunzator se pot agrava si da complicatii grave.

De ce sa imi testez bebelusul?

Fiecare nou-nascut ar trebui testat, pentru ca si in familiile cu toti membrii sanatosi exista riscul de a se
naste copii cu diverse afectiuni. De fapt, cei mai multi nou-nascuti la care sunt diagnosticate aceste boli,
provin din familii fara un astfel de istoric familial. Parintii pot transmite gena pentru o anumita boala, fara ca macar sa stie ca sunt purtatori.

Ca parinte, cel mai bun lucru pe care il poti face este sa fii informat. Inainte de nasterea copilului tau, discuta cu medicul obstetrician si medicul neonatolog despre testele de screening neonatal care pot fi facute si despre optiunile disponibile in cazul in care unul dintre aceste teste va iesi pozitiv.