Screening

Screening-ul ajuta la depistarea anomaliilor cromozomiale/congenitale si a sarcinilor cu risc crescut de anomalii fetale sau stari patologice materne induse de sarcina (preeclampsie, diabet gestational, nastere prematura, restrictie de crestere fetala intrauterina, sarcini gemelare/ multiple monochorionice etc.). Acest risc este estimat individual pentru fiecare gravida in parte, pe baza unui algoritm stiintific, conform recomandarilor Fetal Medicine Foundation din Londra.

In mod obisnuit, se recomanda trei morfologii fetale pentru toate gravidele (indiferent de varsta, rasa, patologie asociata):

Teste screening pentru anomalii cromozomiale (Sindrom Down, Patau, Edwards etc.):

Efectuat in trimestrul 1, intre 11-14 saptamani de sarcina. Are performanta cea mai buna: rata de detectie de 92% si 3% rezultate fals pozitive in cazul sindromului Down.

Efectuat in trimestrul 2, intre 16-20 saptamani de sarcina. Acesta este a doua optiune, in cazul in care nu s-a efectuat screeningul de prim trimestru.

Recunoscut ca fiind cel mai cuprinzator si precis test prenatal de screening non-invaziv (NIPT), care analizeaza in mod specific polimorfismele uninucleotidice (SNP) pentru a determina riscul prezentei tulburarilor genetice la fat, incepand cu saptamana a 9-a de sarcina. Testul se adreseaza pacientelor de orice varsta, care au cel putin 9 saptamani de sarcina, pacientelor cu varsta ridicata si pacientelor cu istoric de sarcini oprite din evolutie.

Pentru mai multe detalii despre screeningul fetal, accesati medicinafetala.ro.

Pentru programari va rugam apelati: 0744 565 646.