Jurnalul pacientului bariatric

ADescriere

Chirurgia bariatrica este cea mai eficienta solutie pentru persoanele care sufera de obezitate si care au incercat sa slabeasca de-a lungul timpului, dar fara success, desi au urmat diferite tipuri de diete si care, de cele mai multe ori, au una sau mai multe afectiuni asociate obezitatii – diabet zaharat de tip 2, boli cardiovasculare, apnee in somn. 

In Centrul de Excelenta in Chirurgia Obezitatii din Ponderas Academic Hospital vei beneficia de experienta unei intregi echipe multidisciplinare, care, in urma unei evaluari preoperatorii detaliate, iti va recomanda cea mai buna optiune de tratament pentru problema ta, fie ca vorbim de proceduri endoscopice, precum balonul gastric sau plicatura endoscopica sau interventii chirurgicale bariatrice, care si-au dovedit rezultatele excelente de-a lungul timpului: gastric sleeve laparoscopic, gastric bypass si diversia bilio-pancreatica, realizate prin abord minim-invaziv laparoscopic sau chiar robotic. 

Este foarte important sa stii ca programul pacientului bariatric nu se incheie odata cu interventia chirurgicala. Stim ce presupune scaderea in greutate, dar si ce efort presupune mentinerea noii greutati. Astfel, din grija pentru pacientii nostri, am dezvoltat cel mai complex program de monitorizare al pacientilor bariatrici, pentru a ne asigura ca vei obtine cele mai bune rezultate pe termen lung.

BTipuri de interventii bariatrice

Proceduri endoscopice:

Balonul Gastric (intragastric)

Aceasta procedura presupune realizarea unei endoscopii digestive superioare si folosirea unui sistem care permite trecerea unui balon siliconat gol si compactat prin cavitatea bucala, prin esofag, pana in interiorul stomacului. Dupa ce este pozitionat corect in stomac, balonul este umplut cu o solutie colorata, astfel incat acesta sa ocupe o buna parte din volumul gastric. In consecinta, va exista mai putin loc pentru alimente in stomac, ceea ce inseamna ca pacientul va atinge mai repede senzatia de satietate, mancand mai putin. Este o solutie temporara, intrucat balonul poate fi mentinut pe o perioada de 6 luni, dupa care trebuie extras endoscopic.
Aceasta metoda este recomanda pacientilor care doresc sa scape de un numar relativ mic de kilograme.

Plicatura gastrica

Prin plicaturarea stomacului se urmareste obtinerea unui volum gastric mult mai mic decat cel initial. Principiul acestei tehnici are la baza plierea simetrica a peretilor gastrici si fixarea acestora in pozitie stransa cu fire chirurgicale neresorbabile (asemanator strangerii unui burduf de acordeon). Plicatura gastrica poate fi realizata pe cale endoscopica (din interiorul stomacului) sau pe cale chirurgicala minim invaziva (din exteriorul stomacului). Aceasta pocedura nu foloseste implanturi, nu presupune rezectii gastrice (sectionarea stomacului),  iar riscul complicatiilor este foarte scazut. Este o procedura minim-invaziva, iar beneficiile sunt multiple: recuperare rapida, fara cicatrici daca este facuta endoscopic sau cu cicatrici minime daca este realizata laparoscopic, cu durerei postoperatorii limitate si cu spitalizare de 48 de ore, in medie.
In urma acestei proceduri poti pierde intre 40%-70% din excesul ponderal.

Proceduri chirurgicale:

Gastric Sleeve

Gastric Sleeve, gastrectomia longitudinala cunoscuta si ca micsorarea stomacului, la ora actuala este cea mai utilizata interventie bariatrica la nivel mondial fiind efectuata prin chirurgie minim invaziva, pe cale laparoscopica sau robotica. Aceasta interventie presupune sectionarea longitudinala a stomacului, eliminand aproximativ 80% din volumul gastric. In circuitul digestiv va ramane un tub gastric cu volum redus (aprox. 100 ml), care te va obliga sa consumi alimente in cantitati reduse, iar umplerea rapida a stomacului iti va da senzatia de satietate intr-un timp foarte scurt. Pe langa acest prim aspect legat de reducerea volumului, interventia chirurgicala actioneaza si prin alte mecanisme importante, pe cai neuro-hormonale, reducand substantial senzatia de foame si apetitul pentru alimente nesanatoase. Aceasta metoda chirurgicala te ajuta sa scapi de kilogramele in plus si contribuie la tratamentul afectiunilor metabolice asociate obezitatii: diabet zaharat de tip 2, hipertensiune arteriala, steatoza hepatica, apnee in somn etc.

Cu ajutorul interventiei de gastric sleeve poti scapa in totalitate de excesul ponderal. Majoritatea pacientilor nostri scapa de 50% din excesul ponderal inca din primele 3 luni de la interventie. Inca din primele zile de dupa operatie, pacientii care sufera de diabet zaharat de tip 2 incep sa reduca si chiar scapa de medicatie. 
In plus, te vei recupera rapid, cu cicatrici minime, dureri postoperatorii limitate, iar durata medie de spitalizare este de 48 de ore.

Gastric bypass
 
Gastric bypass este una dintre cele mai eficiente si frecvent utilizate interventii chirurgicale pentru tratarea obezitatii si a bolilor asociate, alaturi de gastric sleeve. Tehnica presupune realizarea unui rezervor gastric cu volum redus (prin separarea unei mici portiuni de la inceputul stomacului fata de restul stomacului) si conectarea acestuia la intestinul subtire. Astfel, alimentele ingerate vor trece numai prin mica portiune de inceput a stomacului si vor fi preluate de intestinul subtire, ocolind cea mai mare parte a stomacului, duodenul si un segment de jejun, in acest mod fiind redus volumul alimentelor si intarziat procesul digestiei.
Aceasta interventie te ajuta sa pierzi pana la 80% din excesul ponderal si in acelasi timp poate determina ameliorarea si corectarea afectiunilor metabolice asociate obezitatii: diabet zaharat de tip 2, hipertensiune arteriala, hiperlipidemie, steatoza hepatica.

Diversia bilio-pancreatica

Diversia bilio-pancreatica consta in rezectia longitudinala a stomacului (asemanator gastric sleeve) si conectarea noului tub gastric la zona distala a intestinului subtire. De-a lungul timpului, tehnica de diversie bilio-pancreatica a fost modificata (sub diverse denumiri), pentru a reduce riscul deficitelor si complicatiilor postoperatorii. Diversia bilio-pancreatica este cea mai eficienta metoda chirurgicala, de aceea este indicata pacientilor care au cel putin obezitate morbida sau celor care au un control slab al greutatii si bolilor asociate prin utilizarea altor tipuri de proceduri bariatrice.

Alimentele consumate in cantitate mica vor ocoli cea mai mare parte a intestinului subtire si vor ajunge sa intre in contact cu sucurile digestive doar in portiunea finala a acestuia, timpul necesar digestiei si suprafata de absorbtie fiind reduse. Astfel, nutrientii si caloriile provenite din alimente nu vor putea fi asimilate in totalitate. Pentru a evita instalarea anemiei, osteoporozei sau a altor afectiuni cauzate de malabsorbtie, in urma acestei proceduri sunt necesare suplimente alimentare sub forma de vitamine si minerale, cu monitorizare postoperatorie atenta. 

Cu ajutorul diversiei bilio-pancreatice, poti pierdere pana la 90% din excesul ponderal si se vor ameliorara afectiunile metabolice asociate obezitatii: diabet zaharat de tip 2, hipertensiune arteriala, steatoza hepatica, dislipidemia etc.
 

CRecomandari

  • Inainte de interventie, nu ai voie sa mananci si sa bei lichide timp de 24 de ore.
  • La internare este necesar sa ai urmatoarele documente: actul de indentitate, dosarul medical, cardul de sanatate si trimiterea de la medicul de familie.
  • Dupa interventie, odata reintors in rezerva vei putea, la indicatia medicului, sa incepi sa bei lichide clare in cantitati mici, pentru o adaptare progresiva a tolerantei gastrice si vei fi incurajat sa incepi sa mergi cat mai mult.

DSfatul medicului

„Relația medic-pacient este foarte importanta, pentru ca increderea pe care pacientul o ofera medicului trebuie sa aiba la baza o comunicare foarte buna in toate etapele parcurse de pacient, atat inaintea interventiei chirurgicale cat si pe termen lung, cu ocazia controalelor postoperatorii periodice. Este foarte important ca pacientul sa isi poata alege medicul, sa poata discuta cu acesta inainte de interventia chirurgicala, pentru a intelege intreg circuitul pacientului bariatric, sa beneficieze de sprijinul acestuia pe toata perioada spitalizarii si sa primeasca detalii despre interventia chirurgicala si despre evolutia postoperatorie” - Prof. Dr. Catalin Copaescu, Chirurg de Excelenta in Chirurgia Bariatrica.

EStiai ca...?

Obezitatea asociaza foarte multe afectiuni, printre care: diabet zaharat de tip 2, hipertensiune, infertilitate si impotenta, dureri articulare, depresie, cancer si chiar afectiuni psihiatrice. 

Obezitatea centro-abdominala este extrem de importanta. Circumferinta taliei indica o acumulare excesiva de tesut adipos in interiorul abdomenului, in jurul organelor vitale. Daca ai o talie care depaseste 88 cm (la femei) sau 102 cm (la barbati), te incadrezi in cea mai severa clasa de risc pentru a dezvolta sindromul metabolic.

FCe spun pacientii

„Nu mi-am imaginat ca va fi atat de usor. A doua zi dupa operatie m-am trezit la terapie intensiva dar nu aveam nicio durere, nicio senzatie de disconfort. Imi era atat de bine incat imi aduc perfect aminte ca am intrebat-o pe doamna doctor, care venise sa ma vada, daca operatia a avut loc cu adevarat. A doua zi eram in picioare. Apoi a inceput incredibila mea transformare. Eliberarea, cum spun eu!” – Alexandra, pacient bariatric.