ADescriere
Chirurgia bariatrica este solutia ideala pentru persoanele care sufera de obezitate si care au incercat sa slabeasca de-a lungul timpului, dar fara success, desi au urmat diferite tipuri de diete si care, de cele mai multe ori, au una sau mai multe afectiuni asociate obezitatii – diabet zaharat de tip 2, boli cardiovasculare, apnee in somn.
In Centrul de Excelenta in Chirurgia Obezitatii din Ponderas Academic Hospital vei beneficia de experienta unei intregi echipe multidisciplinare, care, in urma unei evaluari preoperatorii detaliate, iti va recomanda cea mai buna optiune de tratament pentru problema ta. Fie ca vorbim despre metode conservatoare, non-chirurgicale – sport sau diete alimentare, care nu ofera rezultate sustenabile pe termen lung si sunt adesea insotite de reacumulari de kilograme, interventiile chirurgicale si-au dovedit rezultatele excelente de-a lungul timpului: gastric sleeve laparoscopic, gastric bypass si diversia bilio-pancreatica, realizate prin abord minim-invaziv laparoscopic sau chiar robotic. Ca optiune de tratament pentru pierderea unui numar relativ mic de kilograme sunt disponibile si metode endoscopice, precum balonul gastric sau plicatura endoscopica.
Este foarte important sa stii ca programul pacientului bariatric nu se incheie odata cu interventia chirurgicala. Stim ce presupune scaderea in greutate, dar si ce efort presupune mentinerea noii greutati. Astfel, din grija pentru pacientii nostri, am dezvoltat cel mai complex program de urmarire al pacientilor bariatrici, pentru a ne asigura ca vei obtine cele mai bune rezultate pe termen lung.
BTipuri de interventii bariatrice
Proceduri endoscopice:
Balonul Gastric
Aceasta procedura presupune introducerea unui balon de silicon prin intermediul esofagului, pana in interiorul stomacului si ajuta la umplerea unei parti a stomacului, astfel incat sa existe mai putin loc pentru alimente, iar senzatia de satietate sa fie atinsa mai repede. Este o solutie temporara, intrucat balonul poate fi mentinut pe o perioada de maximum 6 luni, dupa care trebuie extras.
Aceasta metoda este recomanda pacientilor care doresc sa scape de un numar relativ mic de kilograme.
Plicatura gastrica
Plicatura gastrica reprezinta cel mai modern tip de interventie chirurgicala bariatrica sau metabolica. Prin acest procedeu, stomacul este micsorat chirurgical,prin efectuarea unor pliuri in peretele gastric, care ulterior sunt suturate cu fire chirurgicale neresorbabile. Nu se folosesc implanturi sau agrafe metalice, iarpentru ca procedura nu presupune rezectii gastrice, riscul complicatiilor este aproape inexistent. Este o procedura minim-invaziva, iar beneficiile sunt multiple: recuperare rapida, fara cicatrici, cu dureri postoperatorii limitate, cu spitalizare de 48 de ore.
Interventia contribuie la ameliorarea afectiunilor metabolice asociate obezitatii: diabet zaharat, hipertensiune arteriala, steatoza hepatica, dislipidemii. In plus, poti pierde intre 40%-70% din excesul ponderal.
Metode chirurgicale:
Gastric Sleeve
Gastric Sleeve, micsorarea stomacului sau gastrectomia longitudinala, este una dintre cele mai des efectuate interventii bariatrice laparoscopice. Aceasta interventie presupune sectionarea stomacului de-a lungul sau, pentru a indeparta portiunea dorsala, unde sunt localizati centrii foamei. Astfel, 80% din volumul stomacului va fi eliminat. In circuitul digestiv va ramane un tub gastric cu volum redus (aprox. 100 ml), care te va obliga sa consumi alimente in cantitati reduse, iar umplerea rapida a stomacului iti va senzatia de satietate intr-un timp foarte scurt. Aceasta metoda chirurgicala te ajuta sa scapi de kilogramele in plus si contribuie la ameliorarea afectiunilor metabolice asociate obezitatii: diabet zaharat, hipertensiune arteriala, steatoza hepatica, apnee in somn.
Cu ajutorul procedurii de gastric sleeve poti scapa in totalitate de excesul ponderal. Majoritatea pacientilor nostri scapa de 50% din excesul ponderal in primele 3 luni de la interventie, iar pana la 1 an, procesul de slabire este incheiat, scaderea ponderala fiind de 100% In plus, te vei recupera rapid, fara cicatrici, cu dureri postoperatorii limitate, iar durata de spitalizare va fi de 48 de ore
Gastric bypass
Gastric bypass este una dintre cele mai eficiente si des utilizate interventii chirurgicale impotriva obezitatii si a bolilor cauzate de ea, alaturi de Gastric Sleeve. Procedeul presupune izolarea completa a unei mici portiuni din stomac, fata de restul stomacului. Astfel, alimentele vor ajunge numai in partea superioara a stomacului si niciodata in cea inferioara. La acest stomac nou format, se va conecta o parte din intestin, ce va prelua alimentele, asigurand astfel tranzitul digestiv.
Aceasta interventie contribuie la ameliorarea afectiunilor metabolice asociate obezitatii: diabet zaharat, hipertensiune arteriala, steatoza hepatica si te ajuta sa pierzi pana la 80% din excesul ponderal.
Dupa aceasta interventie, vei manca putin, dar neselectiv, pentru ca zaharurile si grasimile nu trec prin suprafata de intestin care face posibila absorbtia lor. Alimentele vor ajunge mult mai repede in intestin, generand rapid senzatia de satietate.
Diversia bilio-pancreatica
Diversia bilio-pancreatica sau “gastric diversion” consta in rezectia gastrica aproape totala si conectarea la zona distala a intestinului subtire. Alimentele consumate in cantitate redusa vor ocoli cea mai mare parte a intestinului subtire si vor ajunge numai in portiunea lui finala. Astfel, alimentele nu vor putea fi asimilate in intregime. Cu ajutorul diversiei bilio-pancreatice, poti pierdere pana la 90% din excesul ponderal si se vor ameliorara afectiunile metabolice asociate obezitatii: diabet zaharat, hipertensiune arteriala, steatoza hepatica, dislipidemii etc.
Aceasta este cea mai severa metoda chirurgicala prin care se intervine in absorbtia caloriilor si a nutrientilor alimentari. Pentru a evita instalarea anemiei, osteoporozei sau a altor afectiuni cauzate de malabsorbtie, in urma acestei proceduri sunt necesare suplimente alimentare sub forma de vitamine si minerale, chiar daca nu vei avea niciun fel de restrictii alimentare.
CRecomandari
- Inainte de interventie, nu ai voie sa mananci si sa bei lichide timp de 24 de ore.
- Perioada de spitalizare medie este de 48 de ore postoperator.
- Odata reintors in rezerva vei putea, la indicatia medicului, sa incepi sa bei lichide clare in cantitati mici, pentru o adaptare progresiva a tolerantei gastrice si vei fi incurajat sa incepi sa mergi cat mai mult.
DSfatul medicului
“Relația medic-pacient este foarte importantă, pentru că încrederea pe care pacientul o oferă medicului trebuie să aibă la bază o comunicare foarte bună în toate etapele parcurse de pacient, atât înaintea intervenției chirurgicale cât și pe termen lung, cu ocazia controalelor postoperatorii periodice. Este foarte important ca pacientul să își poată alege medicul, să poată discuta cu acesta înainte de intervenția chirurgicală, pentru a întelege întreg circuitul pacientului bariatric, să beneficieze de sprijinul acestuia pe toată perioada spitalizării si să primească detalii despre intervenția chirurgicală si despre evoluția postoperatorie” - Prof. Dr. Catalin Copaescu, Chirurg de Excelenta in Chirurgia Bariatrica.
EStiai ca...?
Obezitatea centroabdominala este extrem de importanta? Circumferinta taliei indica o acumulare excesiva de tesut adipos in interiorul abdomenului, in jurul organelor vitale. Daca ai o talie care depaseste 88 cm (la femei) sau 102 cm (la barbati), te incadrezi in cea mai severa clasa de risc pentru a dezvolta sindromul metabolic.
FCe spun pacientii
„Nu mi-am imaginat ca va fi atat de usor. A doua zi dupa operatia m-am trezit la terapie intensiva dar nu aveam nicio durere, nicio senzatie de disconfort. Imi era atat de bine incat imi aduc perfect aminte ca am intrebat-o pe doamna doctor, care venise sa ma vada, daca operatia a avut loc cu adevarat. A doua zi eram in picioare. Apoi a inceput incredibila mea transformare. Eliberarea, cum spun eu!” – Alexandra, pacient bariatric.