Jurnalul pacientului bariatric

ADescrierea perioadei

La un an de la interventie, procesul de slabire este incheiat si te bucuri de rezultatele efortului depus.  Ai o noua viata. Tot ceea ce trebuie sa faci mai departe este sa continui sa respecti bunele obiceiuri dobandite: sa mananci sanatos si echilibrat, sa faci miscare si, nu in ultimul rand, sa vii constant la controalele postoperatorii, pentru ca rezultatele obtinute in urma interventiei de micsorare a stomacului sa se pastreze pe termen lung.

Ai reusit sa dai jos un numar important de kilograme si, cel mai probabil, te afli intr-o forma fizica extrem de buna – arati si te simti bine in pielea ta, ai incredere in tine, ai un tonus psihic bun si esti gata pentru noi experiente. In plus, anumite afectiuni asociate obezitatii - precum diabetul de tip II, apneea de somn sau hipertensiunea arteriala – au fost ameliorate sau chiar vindecate. 

Mandreste-te cu tine si lauda-te! Meriti, pentru intreg drumul pe care l-ai parcurs pana in acest punct, un drum cu suisuri si coborasuri, dar pe care ai mers inainte, motivat de  dorinta de a scapa de toate kilogramele acumulate. Si ai reusit! Felicitari! 
Stim de unde am pornit si unde am ajuns, dar mai important, stim ca nu vrem sa ne intoarcem in punctul din care am plecat. Asadar, ca parte a programului dedicat pacientului bariatric din Centrul de Excelenta in Chirurgie Bariatrica si Metabolica ne propunem, cu ocazia controalelor anuale, sa ii ajutam pe pacientii nostri sa faca o evaluare completa a starii de sanatate si, totodata, sa le oferim cele mai bune recomandari pe baza rezultatelor analizelor.

Controalele postoperatorii anuale* includ:

  • analize de sange; 
  • iDexa; 
  • control radiologic;
  • ecografie abdominala; 
  • control radiologic; 
  • endoscopie;
  • consult de nutritie. 

*Vei primi rezultatul raportului medical in urma investigatiilor in sectiunea Contul Meu din aplicatia Regina Maria, la sectiunea dosar medical. Pentru orice alte detalii ne poti trimite un e-mail la investigatii.ponderas@reginamaria.ro

BRecomandari

Dupa interventiile de chirurgie bariatrica cantitatea de alimente pe care o mancam este limitata si, daca nu facem si cele mai bune alegeri in meniul zilnic, suntem expusi carentelor de vitamine si minerale. Asadar, este important sa:

  • Mananci o varietate de alimente. Include cat mai multe legume posibil (ele contin multe vitamine si minerale), in timp ce atingi si obiectivul de proteine. Discuta cu medicul dietetician despre cerealele integrale si fructele pe baza tolerantei tale sii a obiectivelor personale de nutritie;
  • Iei suplimente de vitamine si minerale in fiecare zi, conform recomandarilor medicului tau, pentru a evita consecintele daunatoare ale deficitelor nutritionale, care pot determina anemii;
  • Continua sa vii la controalele anuale pe o perioada cat mai lunga, pentru a te asigura ca starea ta de sanatate este una buna, iar dieta ta este una potrivita. Nu uita! Daca intampini dificultati in a iti mentine greutatea sau simti ca ai luat in greutate mai mult decat de obicei (o fluctuatie de 2 kg este absolut normala), poti lua oricand legatura cu medicul nutritionist din cadrul spitalului, pentru a adapta eficient dieta pe care o urmezi
     

CSfatul medicului

„Interventiile de chirurgie plastica pentru pacientii post-bariatrici sunt recomandate la minimum 1 an de la operatia bariatrica, poate chiar mai mult, dupa ce greutatea s-a stabilizat si s-au delimitat excesele de tegument care nu s-au contractat. Pielea are o capacitate limitata de a se contracta si nu se poate strange pe noul contur, mult modificat dupa scaderea in greutate” – dr. Silvia Stanculescu, medic specialist chirurgie plastica – microchirurgie reconstructiva.

DStiai ca...?

La un an de la operatie, procesul de slabire este considerat incheiat, astfel poti incepe o discutie cu medicul de microchirurgie plastica si reconstructiva in vederea eliminarii excesului de piele. Este important de mentionat ca interventiile reconstructive sunt optiunea fiecarui pacient, nicidecum o interventie obligatorie.

Un alt lucru important de retinut este ca interventiile reconstructive sunt procedee minim invazive, iar majoritatea se pot face cu anestezie locoregionala (in afara interventiilor la nivelul sanilor). Perioada de recuperare este de aproximativ 7 zile, iar cicatricile care raman in urma inciziilor necesare interventiilor plastice sunt plasate in pliurile anatomice (axila, zona inghinala etc.), astfel incat sa fie cat mai putin vizibile. 

ECe spun alti pacienti

„Sunt 9 ani de la interventie. Respect in continuare regimul alimentar si vin la controalele postoperatorii anual. Manac putin, variat si la ore regulate. Mi-am mentinut greutatea, cu mici variatii si acum, privind in urma, pot sa spun ca perioada de dupa interventie a fost cea mai frumoasa din viata mea” – Alina, pacient bariatric.

FProvocarea lunii

Tine un jurnal alimentar pe 2 saptamani in care sa iti notezi tot ceea ce mananci si ceea ce bei, iar la controlul anual arata-l medicului nutritionist. Pe baza preferintelor si alegerilor tale, iti va recomanda un plan alimentar imbunatatit, care sa te invete ce e bine sa schimbi, astfel incat sa ai un aport corect de vitamine si minerale din alimentatie. 

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.