Jurnalul pacientului bariatric

ADescrierea perioadei

Controlul de 6 luni postoperator presupune urmatoarele investigatii:

  • Analize de sange;
  • Ecografie abdomen inferior si superior;
  • Tranzit baritat;
  • Control de nutritie;
  • Control radiologic;
  • Osteodensitometrie (iDEXA).

Pe baza rezultatelor analizelor de laborator*, medicii nutritionisti iti vor pregati un raport detaliat despre evolutia ta postoperatorie si iti vor face recomandarile personalizate in functie de istoricul medical. 

Cu toții ne facem planuri de viitor - să fim mai sănătoși, să arătam mai bine, să ne simțim mai bine. Operațiile de chirurgie bariatrică aduc cu sine o transformare majoră pentru fiecare pacient, de foarte multe ori depășind inclusiv așteptările acestora.

La jumatate de an de la interventia chirurgicala e momentul sa te concentrezi pe recomandarile nutrionistilor pentru a avea o scadere ponderala sustinuta pana la atingerea greutatii optime si, ulterior, pentru mentinerea greutatii pe termen lung. Recomandarile primite imediat dupa operatie vor fi adaptate pentru urmatoarele etape. 

Incepand cu 6 luni de la interventia chirurgicala, aportul de calorii al regimului recomandat variaza intre 900 si 1200 calorii, pana cand vei reusi sa atingi greutatea pe care ti-o doresti. 

In general, principiile importante in stabilirea unei diete dupa interventiile de chirurgie bariatrica sunt respectarea numarului de calorii si respectarea cantitatii de proteine din dieta zilnica. 

Pentru a obtine cele mai bune rezultate le recomandam pacientilor nostri sa participe la toate controalele postoperatorii, cu precadere in primul an postoperator, atunci cand se produc modificari importante in organism, atat legate de greutate, cat si de remisia comorbiditatilor asociate si ajustarea tratamentelor cronice. Unele recomandari sunt standardizate si oferite tuturor pacientilor in circuitul postoperator, in timp ce altele au nevoie de personalizare - de aici si nevoia de evaluare periodica a fiecarui pacient pentru a ne asigura ca are o evolutie postoperatorie corecta. 

*Vei primi rezultatul raportului medical in urma investigatiilor in sectiunea Contul Meu din aplicatia Regina Maria, la sectiunea dosar medical. Pentru orice alte detalii ne poti trimite un e-mail la investigatii.ponderas@reginamaria.ro

BRecomandari

  • Hidrateaza-te corect. Bea minim 1,5 l apa sau ceai neindulcit pe zi. Beneficiile hidratarii sunt importante, dincolo de starea de bine a organismului, ajuta si la o mentinere pe termen lung a greutatii. Nu uita ca anumite bauturi iti pot aduce kg in plus si trebuie atent monitorizate: sucurile, freshurile de fructe, alcoolul, indulcitorii caloric in exces din ceaiuri sau cafele. 
  • Mentine un bun nivel al activitatii fizice. Poti face plimbari zilnice sau activitatile fizice si sporturile preferate. Toate acestea iti vor influenta greutatea, imunitatea, starea emotionala si pofta de mancare. 

CSfatul medicului

“Chirurgia bariatrica schimba complet stilul de viata, fie ca vorbim despre alimentatie sau despre activitatea fizica. Este o munca de echipa, medic-pacient, aportul pacientului fiind decisiv in evolutia postoperatorie si mentinerea pe termen lung. Recomandarile cele mai importante de care pacientul trebuie sa tina cont, la 6 luni dupa interventie, se refera la mentinerea unui nivel optim de hidratare, sa consume alimente variate si sa practice exercitii fizice pentru tonifierea musculaturii si imbunatatirea starii mentale” – dr. Bogdan Smeu, Chirurg de Excelenta in Chirurgia Obezitatii.

DStiai ca...?

Odata cu pierderea semnificativa a kilogramelor in plus, se modifica raportul dintre estrogen si testosteron? Prin urmare, dupa interventia bariatrica, poti observa o crestere a nivelului de energie si a apetitului sexual, dar si a fertilitatii. 

Desi chirurgia bariatrica reprezinta o solutie si pentru infertilitatea feminina datorata kilogramelor in plus, medicii recomanda femeilor sa nu ramana insarcinate in primul an sau in primii 2 ani, astfel incat procesul de scadere ponderala sa se incheie si sa se obtina o reechilibrare din punct de vedere al alimentatiei si al suplimentelor alimentare-vitamine si minerale. Sarcina dupa chirurgia bariatrica se poate desfasura in siguranta si fara complicatii ale mamei sau ale fatului atat timp cat este supravegheata cu atentie de medic, iar femeia insarcinata respecta recomandarile medicale.

*Casimiro, I., Sam, S., & Brady, M. (2019). Endocrine implications of bariatric surgery: a review on the intersection between incretins, bone, and sex hormones. Physiological Reports

ECe spun alti pacienti

„În momentul operației aveam 220 de kg, iar acum, după un an de zile, am o greutate măsurată în două cifre. Nu am mai avut această greutate de când eram puștan. Purtam 7XL la haine, niște mărimi fantastice, pe când acum port mărimea M. Am realizat că am o problemă în momentul în care am mers la un concert și a trebuit să îmi parchez mașina la distanță. Atunci mi-am dat seama că nu pot să mă mișc, să merg, că trebuia să iau pauze și că transpiram excesiv” - Paul, pacient bariatric.

FProvocarea lunii

Fa 30 de minute miscare, de cel putin 3 ori pe saptamana. Poti merge pe jos 30 de minute sau poti participa la ore de cycling, yoga sau pilates. Nu uita si ca activitatile casnice ajuta la arderea caloriilor – plimbatul cainelui, gradinaritul, curatenia. Te sfatuim, de asemenea, sa urci pe scari in loc sa mergi cu liftul sau sa alegi sa mergi pe jos pe distante scurte.

Iata mai jos cateva exemple de exercitii pe care le poti face la sala sau acasa:

  • 3 serii a cate 10 genuflexiuni
  • 2 serii a cate 5 flotari
  • 2 serii a cate 10 de ridicari usoare a doua greutati cu care te simti confortabil, la nivelul umerilor, cu bratele intinse, apoi indoaie usor bratele la 90 de grade
  • 3 serii a cate 5 repetari de intinderi ale tricepsului: foloseste ambele maini ca sa tii greutatea cu care te simti confortabil deasupra capului, apoi flexeaza bratele catre spate, la 90 de grade