Jurnalul pacientului bariatric

ADescrierea perioadei

Controlul de 10 zile presupune un consult la medicul tau chirurg in care acesta va evalua vindecarea stomacului si a inciziilor si tot acum vor fi scoase firele de sutura.

Din prima zi dupa interventia de chirurgie bariatrica incepe o perioada de adaptare in care stomacul se va obisnui lent cu diferite consistente ale alimentelor, de la lichide clare (apa, ceai, supe clare), la lichide dense (amestecuri de alimente bine pasate la blender - supe creme de legume si carne, compoturi de fructe fara zahar, iaurturi), ulterior piureuri si apoi alimente solide. Pe tot parcursul acestor etape este foarte importanta hidratarea, aportul adecvat de lichide ( 1,5 - 2 l/zi apa si alte lichide noncalorice) pentru a evita deshidratarea si efectele ei: scaderea tensiunii arteriale si ametelile, durerile de cap, greata, letargia, limba incarcata, urina concentrata, constipatia.

Succesul interventiei de chirurgie bariatrica depinde si de respectarea recomandarilor si a regimului postoperator.

In prima saptamana dupa operatie, vei fi incurajat sa consumi lichide clare si concentrate proteice. Apoi, vei trece treptat la etapa de lichide dense si piureuri subtiri, care sunt permise in saptamanile 2-3 postoperator. Acestea trebuie sa fie alimente bogate in proteine si sarace in carbohidrati, preparate la blender sau produse speciale precum bauturi/pudre hiperproteice hipocalorice la care se adauga lichide (shake-uri, supe creme Bariatrix). Aportul caloric recomandat este de maximum 600 calorii/zi.

Exemple de lichide dense care rebuie sa aiba consistenta unui iaurt de baut: 

  • Lapte semidegresat 1.5%, daca nu exista intoleranta la lactoza;
  • Lactate vegetale-lapte de migdale;
  • Budinca, supa crema, shake Bariatrix;
  • Iaurt de baut, cu maxim 2% grasime;
  • Branza de vaci degresata cu 2% grasime amestecata cu lapte;
  • Supe creme mixate la blender (ex: supa crema de pui / peste cu legume, supa crema din ou fiert si legume, branza de vaci cu legume fierte sau fructe fierte si zeama de supa sau lapte semidegresat).

BRecomandari

Nu te grabi cand mananci. Este important sa servesti masa intr-o atmosfera destinsa, linistita. De asemenea, iti recomandam sa eviti in aceasta perioada urmatoarele alimente:

  • sucuri de orice fel, mai ales carbogazoase;
  • sucuri de citrice/alte fructe (fresh-uri);
  • alcool;
  • bauturi cofeinizate in exces (este permisa 1 cafea/zi);
  • inghetata, ciocolata calda;
  • budinca/iaurturi dulci, cu fructe, fructe uscate sau fructe conservate in sirop;
  • ceaiuri din plante foarte concentrate, ceai negru, ceai verde, ceai chinezesc.

Nu astepta sa ti se faca sete. Trebuie sa bei constant pe tot parcursul zilei, astfel incat la sfarsitul zilei sa ajungi la 1,5-2 l lichide baute. Este adevarat ca nevoia de lichide poate varia de la o persoana la alta, dar este foarte important sa previi deshidratarea dupa operatie.

Nu bea lichide care contin zahar. Zaharul poate contribui la sindromul dumping (sindromul postprandial precoce), o complicatie cauzata de faptul ca o cantitate prea mare de zahar patrunde rapid in intestinul subtire. Acest lucru duce la greata severa, oboseala, diaree si chiar varsaturi.

Fa miscare! Miscarea este esentiala pentru slabit, tonifiere si intretinerea pe termen lung a greutatii optime siva mentine o buna masa musculara si osoasa, precum si aspectul pielii. Mersul pe jos este recomandat din primele saptamani, iar dupa aproximativ 1 luna poti trece la exerciti care presupun mai mult efort, programe de fitness sau kinetoterapie.

CSfatul medicului

Lichidele clare si concentratele proteice din prima saptmana dupa operatie ajuta la evitarea complicatiilor postoperatorii, inclusiv obstructia intestinala, scurgerile gastrice, diareea, constipatia si deshidratarea. Corpul tau are nevoie de timp pentru a se vindeca, iar respectarea fiecarei etape de nutritie ajuta la atingerea acestui scop” Ruxandra Plesea, medic specialist diabet zaharat, nutritie si boli metabolice

DStiai ca...?

Apa este foarte importanta dupa interventia de chirurgie bariatrica? Asigurarea unui nivel optim de hidratare dupa operatie ajuta la eliminarea toxinelor din corp, contribuie la o buna vindecare a stomacului operat si asigura un mediu de transport in organism, necesar nutrientilor celulari.

Senzatia de sete inseamna deja un organism deshidratat. Bea constant 1,5-2 l/zi de apa plata si  ceai de plante nu foarte concentrat. Evita ceaiul negru si ceaiul verde deoarece irita stomacul. Evita lichidele fierbinti. Poti consuma apa rece, in care poti adauga plante aromatice precum menta, busuioc, ghimbir sau poti folosi apa cu arome. Este bine sa nu bei lichide cu 20-30 de minute inainte de masa si sa ai grija sa astepti 20-30 de minute dupa fiecare masa, pentru a consuma din nou lichide.

ECe spun alti pacienti

„Nu am avut niciun fel de reactii neplacute in urma interventiei. Nici macar dureri. Tot ce-mi aduc aminte este sentimentul de eliberare si fericire. Au trecut doi ani si jumatate de la interventie si transformarea mea in bine este radicala. Am 47 de kilograme, mi-am schimbat complet stilul de viata si ma simt in cea mai buna forma a mea”, Marilena, pacient bariatric

„Operatia mi-a schimbat viata in bine. Am devenit efectiv un alt om. Am plecat acasa dupa trei zile de la interventie si am inceput sa slabesc. Nu am avut restrictii alimentare, dar nu mai puteam manca decat foarte putin, fara sa am vreo suferinta din cauza senzatiei de foame. Iar cand vedeam si simteam cum slabesc, era mai mult decat incurajator. Cel mai fantastic a fost ca a doua zi dupa operatie am incetat sa mai am nevoie de insulina”, Cristian, pacient bariatric.

FProvocarea lunii

Daca la masa apare senzatia de “nod in gat”, adica disconfort epigastric, evita sa bei lichide si plimba-te pana la remiterea senzatiei. Adaugarea de lichide suplimentare va creste presiunea bolului alimentar si va accentua disconfortul.

Programeaza-te la controlul de 10 zile

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.