Tratamentul chirurgical al endometriozei presupune internare continua intr-un spital dotat cu bloc operator cu anestezie generala cu intubatie orotraheala. Durata spitalizarii variaza intre 1 si 4 zile, in functie de amploarea interventiei si de calea de abordar - laparoscopica sau clasica. In cazurile grave sunt necesare ocazional ingrijiri de terapie intensiva in primele zile postoperatorii.
Chirurgie laparoscopica vs. chirurgie clasica
Calea recomandata de abordare este cea laparoscopica pentru ca ofera o vizualizare a leziunilor net superioara celei clasice, campul operator este marit de 10 ori, disectii mult mai fine, traumatism operator diminuat, durere post operatorie diminuata, recuperare mai rapida, reinsertie scocio-profesionala mai rapida si rezultat estetic mai bun. Nu in ultimul rand, aderentele post operatorii sunt mai reduse in laparoscopie, ceea ce ofera sanse mai bune pentru conceptia spontana postoperatorie. Prin laparoscopie medicul efectueaza interventia prin vizualizarea campului operator pe un ecran si nu se va deschide cavitatea abdominala.
Instrumentele necesare interventiei vor accesa organul care urmeaza sa fie operat prin niste teci subtiri. Felul si amploarea afectiunii, dar si unele complicatii imprevizibile, de exemplu sangerari abundente, pot sa impuna continuarea laparoscopiei printr-o incizie abdominala. Prin incizie abdominala operatia se desfasoara prin deschiderea cavitatii abdominale, in mod usual printr-o incizie transversala in abdomenul inferior, asa numita incizie bikini. Poate fi indicata mai ales in cazul unei endometrioze foarte avansata, in cazul unor modificari anatomice pregnante sau pentru corectarea unor afectari majore ale organelor pelvine.
Chirurgia leziunilor endometriale
In cazul leziunilor ovariene, chisturile ovariene, atitudinea chirurgului trebuie sa fie cat mai conservatoare, si anume se opereaza doar chisturile ovariene care sunt mai mari de 4 cm. Trebuie pastrat cat mai mult din tesutul ovarian sanatos, de aceea se prefera cauterizarea jumatatii camasii chistului apropiata de ovar, in locul exciziei chistului in intregime deoarece aceasta poate atrage distructii masive ale foliculilor ovarieni existenti.
In cazul leziunilor localizate in spatial retroperitoneal precum si la nivelul intestinului, ureterelor, vezicii urinare, atitudinea chirurgului trebuie sa fie cat mai radicala. In acest caz, chirurgia endometriozei se compara cu cea oncologica. In cazul leziunilor la nivelul vezicii, daca leziunea este penetranta in peretele vezical, se recomanda excizia peretelui vezical afectat, a portiunii peretelui vezical afectat, cu reconstructia vezicii prin sutura, ceea ce poate antrena o cateterizare a vezicii ulterioara de pana la o saptamana. In cazul leziunilor uretrale, acestea sunt indepartate fara a afecta ureterul, insa in cazurile avansate (circa 3% din cazuri) ureterul este implicat in profunzimea peretelui lui si atunci este necesara rezectia, segmentarea de ureter si refacerea continuitatii ureterului prin sutura sau prin reimplantarea la nivelul vezicii. In cazul leziunilor colo-rectale tehnicile sunt descrise mai jos.
Abordari chirurgicale utile in endometrioza colorectala:
Shaving rectal
Rezectie discoidala
Rezectia segmentara de instestin
Durata interventiei chirurgicale
Interventiile in cazul endometriozei variaza ca si timp si complexitate in functie de gradul bolii. In fazele avansate de boala, in stadiul trei si mai ales in stadiul patru, interventiile pot sa dureze chiar si 5-6 ore, fiind foarte solicitante pentru chirurg, cat si pentru pacient si sunt generate bineinteles o serie de complicatii.
Posibile complicatii in chirurgia endometrioze:
- Complicatii intraoperatorii: lezari sau tulburari ale organelor invecinate, vaselor sangvine sau ale nervurilor, prin instumente, curent electric, caldura sau laser
- Complicatii tardive: dezunirea suturii la nivelul intestinului, ceea ce atrage o fistula consecutiva si impune realizarea unui anus contra naturii; denervarea vezicii, ceea ce duce la atonia vezicii si la cateterizarea pacientei pe o perioada lunga de timp.
- Alte complicatii: colectii la nivelul pelvisului care antreneaza abcese si infectii locale si chiar generalizate in abdomen.
- Aceste complicatii apar rar si depind de abilitatea chirurgului, de experienta lui, de pregatirea echipei operatorii