Investigatii si proceduri diagnostice

Diagnosticul endometriozei poate fi greu de stabilit si este deseori intarziat deoarece boala se manifesta printr-o varietate de moduri si impartaseste simptomele cu alte afectiuni. Studiile recente arata ca femeile primesc un diagnostic ferm in medie dupa 7 ani si jumatate, uneori chiar 12 ani, de la debutul simptomelor.

Intarzierea diagnosticului de endometrioza este cauzata si de faptul ca, deocamdata, nu exista un test simplu care poate fi folosit pentru depistarea afectiunii.

Investigatii efectuate pentru stabilirea diagnosticului de endometrioza

Consult ginecologic

Consultul ginecologic trebuie efectuat de un medic cu pregatire specifica si experienta in diagnosticarea si managementul endometriozei. Consultul ginecologic presupune o anamneza exhaustiva a istoricului de boala al pacientei cu accent pe stabilirea calitatii vietii, precum si a eventualei infertilitati. Anamneza este urmata de un examen clinic care poate identifica leziunile pelvine ale bolii. Acest consult ginecologic se completeaza obligatoriu cu o ecografie transvaginala.

Ecografie transvaginala

Este metoda cea mai facila de a pune un diagnostic de boala si are sensibilitate si specificitate egale cu RMN in micul bazin pentru toate tipurile de leziuni. Ecografia transvaginala efectuata de un medic cu experienta in diagnosticul endometriozei poate sa stabilileasca cu o precizie si o sensibilitate de 90-95% prezenta unor leziuni de compartiment anterior sau posterior in micul bazin. Aceste rezultate sunt de cele mai multe ori superpozabile cu examenul RMN. Ecografia transvaginala nu poate aprecia compartimentele laterale ale pelvisului. De aceea, oricand medicul banuieste o localizare extrapelvina a bolii se recomanda complementar si RMN cu protocol de endometrioza.

RMN pelvis cu protocol de endometrioza

Aceasta metoda neinvaziva, neiradianta si nedureroasa ajuta la diagnosticarea, cartografierea si stadializarea cu acuratete a tuturor formelor de endometrioza

Colonoscopie virtuala (Hidro-colono- CT)

Se efectueaza complementar examinarii RMN, cand trebuie examinat colonul la nivelul tuturor segmentelor, pentru a evalua gradul infiltrarii si stenozei, daca este afectat colonul.

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.