Managementul endometriozei

Daca alegi sa te programezi pentru consultatie la unul dintre medicii din echipa EndoInstitute, vei fi invitata ca inainte de consultatie sa completezi online un chestionar referitor la simptome, examinari deja efectuate, tratamente si interventii efectuate, impactul simptomelor in viata ta de zi cu zi. Informatiile completate in acest formular sunt confidentiale si vor fi evaluate de catre medicul la care vei efectua programarea.

Aici poti gasi formularul necesar pentru prima consultatie.

Astfel, deja de la prima programare medicul va cunoaste detalii despre starea ta de sanatate, putand sa gestioneze mai eficient timpul alocat consultatiei medicale.
Principalul simptom al endometriozei este durerea pelvina, dar endometrioza nu poate fi diagnosticata utilizand doar acest criteriu de diagnostic.
Medicul ia in considerare un posibil diagnostic de endometrioza daca pacienta prezinta simptome din sfera ginecologica precum:

  • dismenoreea
  • durere pelvina fara caracter cyclic
  • durere puternica la contact sexual sau infertilitate, insotite de oboseala.

De asemenea, poate sa ia in discutie acest diagnostic atunci cand o femeie de varsta reproductiva (femeie cu varsta in intervalul 15-19 ani) are simptome din afara ariei ginecologice care apar ciclic:

  • Disurie
  • Hematurie
  • Sangerare rectala
  • Durere in umar.

In cadrul consultatiei medicul va purta o discutie cu tine despre problemele de sanatate pe care le ai (care sunt simptomele, cand apar, daca sunt ciclice sau nu, daca simptomele se diminueaza in anumite circumstante, daca ai rude apropiate care au endometrioza).

Va ajuta daca te vei pregati inainte astfel incat sa oferi medicului informatii cat mai exacte.

In cadrul consultatiei medicul va efectua un examen ginecologic. În timpul acestui examen medicul palpează cu degetele zone din bazin pentru a depista posibile anomalii, de exemplu poate depista prezenta unor noduli, chisturi sau a unor cicatrici.

Daca medicul are indicii care sa conduca spre suspiciunea de endometrioza cel mai probabil va indica efectuarea unor examinari care sa poata confirma sau infirma prezenta acestei boli.