Optiuni terapeutice

Tratament medicamentos, chirurgical sau combinat

Toate cazurile de endometrioza, indiferent de severitatea bolii, necesita o abordare multidisciplinara, iar cazurile avansate de boala impun si un management complex, care exista de obicei numai in centrele de excelenta.

Pacientele sunt informate asupra stadiului bolii, asupra variantelor de tratament, cu explicarea in cele mai mici detalii a ceea ce presupune fiecare conduita in parte, dar decizia finala apartine intotdeauna pacientei.

Medicamente antiinflamatorii

Medicul ginecolog poate recomanda administrarea de medicamente antiinflamatorii nesteroidiene sau medicamente pe baza de ibuprofen sau naproxen sodiu pentru a calma crampele menstruale dureroase.

Terapie hormonala

In unele cazuri, poate fi eficienta in reducerea sau eliminarea durerilor. Poate incetini cresterea tesutului endometrial in afara uterului si poate preveni noile implanturi endometriale. Nu este, insa, o solutie permanenta pentru endometrioza.

Tratament medicamentos

Contraceptive orale
 • Administrarea continua este superioara celei discontinue
 • Eficiente in tratamentul durerii/ineficiente in infertilitate
Progesteron
 • Pentru cazurile rezistente la contraceptivele orale
 • Eficient in tratamentul durerii
Analogi GNRH
 • Interzise la adolescente
 • Nu sunt o solutie pentru completarea chirurgiei suboptimale
 • Nu cresc rata sarciniilor spontane
Inhibitori de aromataza-letrozole
 • Eficient la 25% din paciente
 • Terapie de rezerva pentru durere in asociere cu primele doua categorii

Tratament chirurgical


Standardul chirurgical in tratamentul endometriozei il reprezinta interventia laparoscopica. Medicul chirurg introduce laparoscopul printr-o incizie mica realizata in apropierea ombilicului, dupa care introduce instrumentele necesare indepartarii tesutului endometrial printr-o alta incizie mica. O interventie chirurgicala bine facuta scade mult scorul durerii. Eventualul tratament hormonal este prescris doar pentru a preveni recidiva, nu pentru a ameliora durerile.

De retinut:

 • Chirurgia este ultima optiune in arsenalul terapeutic al endometriozei
 • Conform standardelor elaborate la nivel international
 • Cazurile avansate trebuie operate de o echipa multidisciplinara, in centre specializate

Afla mai multe

Tratament alternativ


Modificarea stilului de viata si, in special, a comportamentelor alimentare si a dietei ofera numeroase beneficii femilor care sufera de endometrioza. Printre acestea amintim: ameliorarea durerii si crampelor, reducerea inflamatiei, echilibrarea balantei hormonale, imbunatatirea rapsunsului imun, scaderea in greutate, imbunatatirea nivelului energetic si cresterea calitatii vietii.

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.