Dosewatch
Pacientii oncologici au nevoie de investigatii imagistice in mod rutinier pentru a evalua raspunsul la tratament, posibile efecte adverse la chimio sau imunoterapie, sau pentru a evalua daca boala a revenit.
In aceste situatii este necesara efectuarea tomografiei computerizate de torace, abdomen si pelvis, o tomografie care necesita o doza mai mare de iradiere in comparatie cu examinarea CT pentru o singura zona sau segment (cap, un segment vertebral, etc).
Este recomandat ca pentru pacientii oncologici investigatiile imagistice sa fie facute pe acelasi aparat, folosind aceleasi protocoale, cu interpretari facute de catre acelasi medic, care deja cunoaste cazul medical.
Aceasta recomandare este uneori dificil de pus in practica, dar utilizarea sistemului de reducere la minim a dozei de iradiere implementat in reteaua Regina Maria permite comparabilitatea investigatiilor datorita faptului ca in toate locatiile din retea se urmeaza aceleasi reguli si protocoale standardizate.
Datorita faptului ca tesuturile copiilor sunt mai sensibile la radiatii si faptului ca de-a lungul vietii lor este posibil sa mai aiba nevoie si de alte investigatii imagistice care expun la radiatii, se recomanda ca in cazul lor, pentru o scanare CT sa se foloseasca o cantitate de radiatii de aproximativ cinci ori mai mica decat pentru un adult.
Datorita faptului ca aceste persoane au nevoie de mai multe scanari CT pe pe parcursul vietii, scaderea la minim a dozelor de radiatii la care sunt expusi cu fiecare investigatie imagistica aduce un avantaj clar in ceea ce priveste scaderea riscului expunerii.

DoseWatch a permis reducerea dozei de iradiere cu 41% in cazul CT cerebral
“Folosirea aplicatiei DoseWatch care ne permite sa analizam practica si protocoalele folosite este foarte valoroasa deoarece ajuta medicii imagisti si asistentii de imagistica sa identifice protocoalele de scanare sub-optime, sa imbunatateasca setarile parametrilor si sa reduca expunerea dozei de iradiere a pacientilor.” – Dr. Paul M. Parizel, Spitalul Universitar Antwerp, Belgia
DoseWatch a permis reducerea dozei de iradiere de la 1000 mGy.cm la mai putin de 700 mGy.cm in timp ce s-a mentinut calitatea examenelor CT toracice, abdominale si de pelvis
“Folosim DoseWatch in cadrul echipei pentru a analiza in detaliu protocoalele aplicate. CT toracic, abdominal si de pelvis sunt unele dintre cele mai folosite tipuri de CT. Folosind aceasta aplicatie, am reusit sa reducem considerabil doza de iradiere in cazul acestor teste imagistice care presupun o expunere ridicata.” - Dr. Alain Dana, American Hospital, Paris, Franta
DoseWatch a permis reducerea dozei de iradiere de la 1450 mGy.cm la 725 mGy.cm in cazul CT de coloana lombara
“Analiza datelor obtinute ca urmare a tehnologiei inteligente DoseWatch ne-a permis optimizarea protocolului de examinare a coloanei vertebrale lombare ceea ce a rezultat in obtinerea celei mai mici doze de iradiere care a permis achizitia unor imagini de calitate” - Dr. Christian Delgoffe, Centre d’imagerie Jacques Callot, Nancy, Franta
Doza absorbita este exprimata intr-o unitate numita „gray” (Gy). Daunele potentiale cauzate de o doza absorbita depind de tipul de radiatie si de sensibilitatea diferitelor tesuturi si organe.
Este exprimata in “sieverts” (Sv) sau “milisieverts” (mSv) si este utilizata pentru a masura radiatiile in ceea ce priveste potentialul de a provoca leziuni, tinand cont de tipul de radiatie si de sensibilitatea tesuturilor si a organelor.
Aditional, se utilizeaza si exprimarea dozei raportat la timp, ca rata pe ora (mSv pe ora), sau pe an(mSV pe an).
Radiatiile pot sa lezeze tesuturile organismului uman daca depasesc anumite praguri. Pot sa produca inrosirea pielii, pierderea parului, arsuri, leziuni ale ochilor sau chiar boala de iradiere (sindromul acut de iradiere). Sindromul acut de radiatie) apare daca se depaseste pragul de 1000mSv.
Daca doza de radiatie este mica sau este aplicata pe o perioada de timp mai lunga, riscul de a se produce leziuni scade deoarece tesuturile au capacitatea de a se reface. Totusi, exista riscul aparitiei sindromului cronic de iradiere sau a cancerului chiar dupa ani, sau zeci de ani de la expunere, dar riscul este proportional cu doza de radiatii. Cu cat e mai mare doza, cu atat e mai mare riscul producerii de leziuni. Riscul aparitiei leziunilor la o perioada de timp indelungata de la expunere se datoreaza efectului cumulativ al radiatiilor.
Doze efective ale investigatiilor care folosesc raxe X la adult (OMS si Mayo Clinic Proceedings):
- Radiografie dentara – 0,005 mSv, echivalentul a mai putin de 1 zi de expunere naturala la radiatii
- Radiografie pulmonara – 0,1 mSv, echivalentul a 10 zile de expunere naturala la radiatii
- Mamografie – 0,4-0,7 mSv, echivalentul a 7 saptamani de expunere naturala la radiatii
- CT la cap – 2 mSv, echivalentul a 8 luni de expunere naturala la radiatii
- CT toracic – 7 mSV, echivalentul a 3 ani de expunere naturala la radiatii
- CT abdominal – 7-10 mSv, echivalentul a 3 ani de expunere naturala la radiatii
- Angiografie coronariana CT (CTA) – 12mSv, echivalentul a 4 ani de expunere naturala la radiatii
- PET-CT – 25mSv, echivalentul a 8 ani de expunere naturala la radiatii