Dosewatch

Scopul programului este de reduce expunerea la radiatii conform principiilor ALARA – As Low As Reasonably Achievable – cat mai scazut posibil, in mod rezonabil. Reducerea iradierii se poate face pana in punctul in care nu se altereaza calitatea imaginilor obtinute. Se reduce iradierea inutila.

Implementarea programului, datorita tehnologiei de urmarire a dozei DoseWatch permite medicilor care il utilizeaza sa reduca expunerea medie la radiatii cu pana la 50%.

Rezultatele implementarii sistemului se reflecta in cresterea sigurantei efectuarii investigatiilor atat pentru pacient, cat si pentru medici.

Tinta de a reduce expunerea la radiatii este rezultatul implementarii unui program complex care acopera un spectru larg de principii de interventie. Nu se refera la simpla achizitionare a unor echipamente si tehnologii noi de urmarire a dozei - DoseWatch, ci are mai multe componente care asigura un proces continuu de imbunatatire a calitatii investigatiilor imagistice:

 1. Dotarea aparatelor CT cu aplicatia inteligenta DoseWatch
 2. Implementarea unui sistem de monitorizare a dozei de radiatii si de alerta
 3. Pregatirea echipelor interdisciplinare (medici, fizicieni, specialisti IT, tehnicieni) pentru a utiliza tehnologia DoseWatch
 4. Raportarea de rutina si compararea dozelor cu standardele recomandate
 5. Standardizarea, armonizarea si optimizarea protocoalelor si practicilor pentru indicatii clinice utilizate in cadrul diferitelor tipuri de investigatii
 6. Optimizarea fluxurilor de lucru
 7. Optimizarea dozei de radiatii a investigatiei CT raportat la cele mai noi standarde
Practic, DoseWatch este un instrument util pentru controlul de calitate, ajută la identificarea eventualelor practici sub-standard si ofera oportunități de optimizare și standardizare a fluxurilor de lucru.
Programul urmareste alinierea cu recomandarile noilor directive EURATOM de management al dozelor de iradiere. Cu ajutorul DoseWatch aducem inovatia in viata de zi cu zi, personalizand ingrijirile pe care le oferim pacientilor nostri.
Toti pacientii care efectueaza investigatii imagistice in cadrul retelei Regina Maria beneficiaza de rezultatele acestui program
Medicii din reteaua Regina Maria tin intotdeuna cont de beneficiile efectuarii unei investigatii si riscurile neefactuarii unui investigatii iradiante. Imagistica medicala ii ofera pacientului un diagnostic imagistic, informatie esentiala pentru inceperea unui tratament.
 
Riscurile de iradiere prin realizarea unui CT sunt minime, iar performanta, calitatea, acuratetea diagnosticului, confortul pacientului si pretul mai accesibil in comparatie cu rezonanta magnetica sunt avantaje importante ale acestei investigatii imagistice.
 
Se recomanda ca expunerea la radiatii pentru stabilirea diagnosticului sa fie de maxim 100mSv (milliSieverts) pe an, in timp ce o investigatie CT abdominala, de exemplu, expune la aproximativ 10mSV.
 
Avantajele programului DoseWatch pentru reducerea la minim a dozei de iradiere a investigatiei CT sunt mai mari pentru persoanele care necesita realizarea repetata a unor investigatii imagistice, deoarece in aceste cazuri expunerea repetata duce la acumularea dozelor de radiatii.
 

Printre categorii de pacienti care beneficiaza direct si indubitabil de implementarea programului de reducere a dozei de radiatii ale investigatiilor imagistice se numara:

Pacientii oncologici au nevoie de investigatii imagistice in mod rutinier pentru a evalua raspunsul la tratament, posibile efecte adverse la chimio sau imunoterapie, sau pentru a evalua daca boala a revenit.

In aceste situatii este necesara efectuarea tomografiei computerizate de torace, abdomen si pelvis, o tomografie care necesita o doza mai mare de iradiere in comparatie cu examinarea CT pentru o singura zona sau segment (cap, un segment vertebral, etc).

Este recomandat ca pentru pacientii oncologici investigatiile imagistice sa fie facute pe acelasi aparat, folosind aceleasi protocoale, cu interpretari facute de catre acelasi medic, care deja cunoaste cazul medical.

Aceasta recomandare este uneori dificil de pus in practica, dar utilizarea sistemului de reducere la minim a dozei de iradiere implementat in reteaua Regina Maria permite comparabilitatea investigatiilor datorita faptului ca in toate locatiile din retea se urmeaza aceleasi reguli si protocoale standardizate.

Datorita faptului ca tesuturile copiilor sunt mai sensibile la radiatii si faptului ca de-a lungul vietii lor este posibil sa mai aiba nevoie si de alte investigatii imagistice care expun la radiatii, se recomanda ca in cazul lor, pentru o scanare CT sa se foloseasca o cantitate de radiatii de aproximativ cinci ori mai mica decat pentru un adult.

Datorita faptului ca aceste persoane au nevoie de mai multe scanari CT pe pe parcursul vietii, scaderea la minim a dozelor de radiatii la care sunt expusi cu fiecare investigatie imagistica aduce un avantaj clar in ceea ce priveste scaderea riscului expunerii.

Examinarea CT este mai sigura si mai potrivita nevoilor fiecarui pacient in cadrul retelei Regina Maria datorita implementarii programului DoseWatch de excelenta pentru reducerea la minim a dozei de iradiere, fara a se traduce in costuri mai mari pentru efectuarea investigatiilor imagistice.

Angajamentul de oferi cele mai sigure ingrijiri in domeniul imagisticii se traduce prin:
 • Personalizarea scanarii CT la nevoile fiecarui pacient
 • Minimizarea cantitatii de radiatii la care este expus pacientul in timpul examinarilor imagistice, cu ajutorul tehnologiei DoseWatch
 • Urmarirea si imbunatatirea continuua, in timp real, a expunerii la radiatii pe parcursul investigatiilor CT
 • Crearea de noi protocoale de investigatie pentru o optimizare si reducere semnificativa a expunerii la radiatii

Monitorizarea dozei de radiatii individual pentru fiecare pacient da posibilitatea cunoasterii istoricului expunerii medicale pentru pacientul respectiv, informatie extrem de valoroasa pentru o ingrijire de calitate, in dinamica.

DoseWatch inseamna minimizarea expunerii la radiatii, pana la o limita rezonabila astfel incat calitatea investigatiei sa nu fie afectata.

„Avantajul pentru pacient este certitudinea ca noi, medicii, reusim, fara a ne abate de la calitatea investigatiei, sa-i oferim o examinare foarte buna calitativ, dar cu reducerea la maxim a iradierii.

Pentru medic este satisfactia de a putea oferi cea mai buna optiune in ceea ce priveste raportul dintre calitatea imaginii si implicit calitatea rezultatului si doza de iradiere primita.” – Dr. Paul Biris, medic primar radiologie si imagistica medicala, Centru de Imagistica Campus Medical Brasov.  

Imaginea artiocolului

DoseWatch a permis reducerea dozei de iradiere cu 41% in cazul CT cerebral

“Folosirea aplicatiei DoseWatch care ne permite sa analizam practica si protocoalele folosite este foarte valoroasa deoarece ajuta medicii imagisti si asistentii de imagistica sa identifice protocoalele de scanare sub-optime, sa imbunatateasca setarile parametrilor si sa reduca expunerea dozei de iradiere a pacientilor.” – Dr. Paul M. Parizel, Spitalul Universitar Antwerp, Belgia

DoseWatch a permis reducerea dozei de iradiere de la 1000 mGy.cm la mai putin de 700 mGy.cm in timp ce s-a mentinut calitatea examenelor CT toracice, abdominale si de pelvis

“Folosim DoseWatch in cadrul echipei pentru a analiza in detaliu protocoalele aplicate. CT toracic, abdominal si de pelvis sunt unele dintre cele mai folosite tipuri de CT. Folosind aceasta aplicatie, am reusit sa reducem considerabil doza de iradiere in cazul acestor teste imagistice care presupun o expunere ridicata.” -  Dr. Alain Dana, American Hospital, Paris, Franta

DoseWatch a permis reducerea dozei de iradiere de la 1450 mGy.cm la 725 mGy.cm in cazul CT de coloana lombara

“Analiza datelor obtinute ca urmare a tehnologiei inteligente DoseWatch ne-a permis optimizarea protocolului de examinare a coloanei vertebrale lombare ceea ce a rezultat in obtinerea celei mai mici doze de iradiere care a permis achizitia unor imagini de calitate” - Dr. Christian Delgoffe, Centre d’imagerie Jacques Callot, Nancy, Franta

Zi de zi suntem expusi la surse naturale de radiatii. In medie, 80% din doza anuala de radiatie naturala la care suntem expusi provine din surse de radiatii terestre si cosmice.

 • Surse de radiatii tereste. Exista peste 60 de materiale radioactive (radionuclizi) in sol, apa si aer. De exemplu, gazul Radon, emis in mod natural de roci si sol, este principala sursa de radiatii naturale.
 • Surse de radiatii cosmice. In special daca ne aflam in zone de altitudine mare, suntem expusi la radiatii naturale emise de razele cosmice.

Media de radiatii naturale in lume este de 2.4 mSv (milliSieverts) pe an, dar expunerea naturala la radiatii variaza de la o zona geografica la alta, in functie de diferentele geologice. conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS).

Pentru Romania, doza radiatiilor de origine naturala primite de om este in medie de 2,27 mSv pe an, ceea ce inseamna ca este mai mica decat doza globala, se arata pe site-ul Ministerului Mediului, Agentia Nationala pentru Protectia Mediului.
Investigatiile imagistice care utilizeaza razele X pentru a produce imagini ale tesuturilor si organelor expun la radiatii, doza fiind diferita in functie de cat de des s-a produs expunerea, in functie de organul expus, in functie de varsta persoanei expuse.
Doze de radiatii in functie de tipul de investigatii medicale efectuate

Afectarea tesuturilor sau organelor interne depinde de doza de radiație primită sau de doza absorbită.

Exista doua unitati utilizate pentru masurarea nivelului de radiatii:

Doza absorbita este exprimata intr-o unitate numita „gray” (Gy). Daunele potentiale cauzate de o doza absorbita depind de tipul de radiatie si de sensibilitatea diferitelor tesuturi si organe.

Este exprimata in “sieverts” (Sv) sau “milisieverts” (mSv) si este utilizata pentru a masura radiatiile in ceea ce priveste potentialul de a provoca leziuni, tinand cont de tipul de radiatie si de sensibilitatea tesuturilor si a organelor.

Aditional, se utilizeaza si exprimarea dozei raportat la timp, ca rata pe ora (mSv pe ora), sau pe an(mSV pe an).

Radiatiile pot sa lezeze tesuturile organismului uman daca depasesc anumite praguri. Pot sa produca inrosirea pielii, pierderea parului, arsuri, leziuni ale ochilor sau chiar boala de iradiere (sindromul acut de iradiere). Sindromul acut de radiatie) apare daca se depaseste pragul de 1000mSv.

Daca doza de radiatie este mica sau este aplicata pe o perioada de timp mai lunga, riscul de a se produce leziuni scade deoarece tesuturile au capacitatea de a se reface. Totusi, exista riscul aparitiei sindromului cronic de iradiere sau a cancerului chiar dupa ani, sau zeci de ani de la expunere, dar riscul este proportional cu doza de radiatii. Cu cat e mai mare doza, cu atat e mai mare riscul producerii de leziuni. Riscul aparitiei leziunilor la o perioada de timp indelungata de la expunere se datoreaza efectului cumulativ al radiatiilor.

Doze efective ale investigatiilor care folosesc raxe X la adult (OMS si Mayo Clinic Proceedings):

 • Radiografie dentara – 0,005 mSv, echivalentul a mai putin de 1 zi de expunere naturala la radiatii
 • Radiografie pulmonara – 0,1 mSv, echivalentul a 10 zile de expunere naturala la radiatii
 • Mamografie – 0,4-0,7 mSv, echivalentul a 7 saptamani de expunere naturala la radiatii
 • CT la cap – 2 mSv, echivalentul a 8 luni de expunere naturala la radiatii
 • CT toracic – 7 mSV, echivalentul a 3 ani de expunere naturala la radiatii
 • CT abdominal – 7-10 mSv, echivalentul a 3 ani de expunere naturala la radiatii
 • Angiografie coronariana CT (CTA) – 12mSv, echivalentul a 4 ani de expunere naturala la radiatii
 • PET-CT – 25mSv, echivalentul a 8 ani de expunere naturala la radiatii

Vreau mai multe informatii

Image CAPTCHA

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate