Informatii utile

Zi de zi suntem expusi la surse naturale de radiatii. In medie, 80% din doza anuala de radiatie naturala la care suntem expusi provine din surse de radiatii terestre si cosmice.

  • Surse de radiatii tereste. Exista peste 60 de materiale radioactive (radionuclizi) in sol, apa si aer. De exemplu, gazul Radon, emis in mod natural de roci si sol, este principala sursa de radiatii naturale.
  • Surse de radiatii cosmice. In special daca ne aflam in zone de altitudine mare, suntem expusi la radiatii naturale emise de razele cosmice.

Media de radiatii naturale in lume este de 2.4 mSv (milliSieverts) pe an, dar expunerea naturala la radiatii variaza de la o zona geografica la alta, in functie de diferentele geologice. conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS).

Pentru Romania, doza radiatiilor de origine naturala primite de om este in medie de 2,27 mSv pe an, ceea ce inseamna ca este mai mica decat doza globala, se arata pe site-ul Ministerului Mediului, Agentia Nationala pentru Protectia Mediului.

Investigatiile imagistice care utilizeaza razele X pentru a produce imagini ale tesuturilor si organelor expun la radiatii, doza fiind diferita in functie de cat de des s-a produs expunerea, in functie de organul expus, in functie de varsta persoanei expuse.

Doze de radiatii in functie de tipul de investigatii medicale efectuate

Afectarea tesuturilor sau organelor interne depinde de doza de radiație primită sau de doza absorbită.

Exista doua unitati utilizate pentru masurarea nivelului de radiatii:

Doza absorbita este exprimata intr-o unitate numita „gray” (Gy). Daunele potentiale cauzate de o doza absorbita depind de tipul de radiatie si de sensibilitatea diferitelor tesuturi si organe.

Este exprimata in “sieverts” (Sv) sau “milisieverts” (mSv) si este utilizata pentru a masura radiatiile in ceea ce priveste potentialul de a provoca leziuni, tinand cont de tipul de radiatie si de sensibilitatea tesuturilor si a organelor.

Aditional, se utilizeaza si exprimarea dozei raportat la timp, ca rata pe ora (mSv pe ora), sau pe an(mSV pe an).

Radiatiile pot sa lezeze tesuturile organismului uman daca depasesc anumite praguri. Pot sa produca inrosirea pielii, pierderea parului, arsuri, leziuni ale ochilor sau chiar boala de iradiere (sindromul acut de iradiere). Sindromul acut de radiatie) apare daca se depaseste pragul de 1000mSv.

Daca doza de radiatie este mica sau este aplicata pe o perioada de timp mai lunga, riscul de a se produce leziuni scade deoarece tesuturile au capacitatea de a se reface. Totusi, exista riscul aparitiei sindromului cronic de iradiere sau a cancerului chiar dupa ani, sau zeci de ani de la expunere, dar riscul este proportional cu doza de radiatii. Cu cat e mai mare doza, cu atat e mai mare riscul producerii de leziuni. Riscul aparitiei leziunilor la o perioada de timp indelungata de la expunere se datoreaza efectului cumulativ al radiatiilor.
Doze efective ale investigatiilor care folosesc raxe X la adult (OMS si Mayo Clinic Proceedings):

  • Radiografie dentara – 0,005 mSv, echivalentul a mai putin de 1 zi de expunere naturala la radiatii
  • Radiografie pulmonara – 0,1 mSv, echivalentul a 10 zile de expunere naturala la radiatii
  • Mamografie – 0,4-0,7 mSv, echivalentul a 7 saptamani de expunere naturala la radiatii
  • CT la cap – 2 mSv, echivalentul a 8 luni de expunere naturala la radiatii
  • CT toracic – 7 mSV, echivalentul a 3 ani de expunere naturala la radiatii
  • CT abdominal – 7-10 mSv, echivalentul a 3 ani de expunere naturala la radiatii
  • Angiografie coronariana CT (CTA) – 12mSv, echivalentul a 4 ani de expunere naturala la radiatii
  • PET-CT – 25mSv, echivalentul a 8 ani de expunere naturala la radiatii

Poti afla mai multe informatii utile de aici: