Cine sunt beneficiarii?

Toti pacientii care efectueaza investigatii imagistice in cadrul retelei Regina Maria beneficiaza de rezultatele acestui program

Medicii din reteaua Regina Maria tin intotdeuna cont de beneficiile efectuarii unei investigatii si riscurile neefactuarii unui investigatii iradiante. Imagistica medicala ii ofera pacientului un diagnostic imagistic, informatie esentiala pentru inceperea unui tratament.
 
Riscurile de iradiere prin realizarea unui CT sunt minime, iar performanta, calitatea, acuratetea diagnosticului, confortul pacientului si pretul mai accesibil in comparatie cu rezonanta magnetica sunt avantaje importante ale acestei investigatii imagistice.
 
Se recomanda ca expunerea la radiatii pentru stabilirea diagnosticului sa fie de maxim 100mSv (milliSieverts) pe an, in timp ce o investigatie CT abdominala, de exemplu, expune la aproximativ 10mSV.
 
Avantajele programului DoseWatch pentru reducerea la minim a dozei de iradiere a investigatiei CT sunt mai mari pentru persoanele care necesita realizarea repetata a unor investigatii imagistice, deoarece in aceste cazuri expunerea repetata duce la acumularea dozelor de radiatii.

Printre categorii de pacienti care beneficiaza direct si indubitabil de implementarea programului de reducere a dozei de radiatii ale investigatiilor imagistice se numara:

Pacientii oncologici au nevoie de investigatii imagistice in mod rutinier pentru a evalua raspunsul la tratament, posibile efecte adverse la chimio sau imunoterapie, sau pentru a evalua daca boala a revenit.

In aceste situatii este necesara efectuarea tomografiei computerizate de torace, abdomen si pelvis, o tomografie care necesita o doza mai mare de iradiere in comparatie cu examinarea CT pentru o singura zona sau segment (cap, un segment vertebral, etc).

Este recomandat ca pentru pacientii oncologici investigatiile imagistice sa fie facute pe acelasi aparat, folosind aceleasi protocoale, cu interpretari facute de catre acelasi medic, care deja cunoaste cazul medical.

Aceasta recomandare este uneori dificil de pus in practica, dar utilizarea sistemului de reducere la minim a dozei de iradiere implementat in reteaua Regina Maria permite comparabilitatea investigatiilor datorita faptului ca in toate locatiile din retea se urmeaza aceleasi reguli si protocoale standardizate.

Datorita faptului ca tesuturile copiilor sunt mai sensibile la radiatii si faptului ca de-a lungul vietii lor este posibil sa mai aiba nevoie si de alte investigatii imagistice care expun la radiatii, se recomanda ca in cazul lor, pentru o scanare CT sa se foloseasca o cantitate de radiatii de aproximativ cinci ori mai mica decat pentru un adult.

Datorita faptului ca aceste persoane au nevoie de mai multe scanari CT pe pe parcursul vietii, scaderea la minim a dozelor de radiatii la care sunt expusi cu fiecare investigatie imagistica aduce un avantaj clar in ceea ce priveste scaderea riscului expunerii.