Despre

Scopul programului este de reduce expunerea la radiatii conform principiilor ALARA – As Low As Reasonably Achievable – cat mai scazut posibil, in mod rezonabil. Reducerea iradierii se poate face pana in punctul in care nu se altereaza calitatea imaginilor obtinute. Se reduce iradierea inutila.
Implementarea programului, datorita tehnologiei de urmarire a dozei DoseWatch permite medicilor care il utilizeaza sa reduca expunerea medie la radiatii cu pana la 50%.

Rezultatele implementarii sistemului se reflecta in cresterea sigurantei efectuarii investigatiilor atat pentru pacient, cat si pentru medici.

Tinta de a reduce expunerea la radiatii este rezultatul implementarii unui program complex care acopera un spectru larg de principii de interventie. Nu se refera la simpla achizitionare a unor echipamente si tehnologii noi de urmarire a dozei - DoseWatch, ci are mai multe componente care asigura un proces continuu de imbunatatire a calitatii investigatiilor imagistice:

  • Dotarea aparatelor CT cu aplicatia inteligenta DoseWatch
  • Implementarea unui sistem de monitorizare a dozei de radiatii si de alerta
  • Pregatirea echipelor interdisciplinare (medici, fizicieni, specialisti IT, tehnicieni) pentru a utiliza tehnologia DoseWatch
  • Raportarea de rutina si compararea dozelor cu standardele recomandate
  • Standardizarea, armonizarea si optimizarea protocoalelor si practicilor pentru indicatii clinice utilizate in cadrul diferitelor tipuri de investigatii
  • Optimizarea fluxurilor de lucru
  • Optimizarea dozei de radiatii a investigatiei CT raportat la cele mai noi standarde

 

Practic, DoseWatch este un instrument util pentru controlul de calitate, ajută la identificarea eventualelor practici sub-standard si ofera oportunități de optimizare și standardizare a fluxurilor de lucru.
Programul urmareste alinierea cu recomandarile noilor directive EURATOM de management al dozelor de iradiere. Cu ajutorul DoseWatch aducem inovatia in viata de zi cu zi, personalizand ingrijirile pe care le oferim pacientilor nostri.