Calorimetria indirecta

Calorimetria indirecta este efectuata de o asistenta medicala specializata, intr-o zi anterioara primului consult la medicul nutritionist. Testarea dureaza in medie 20 de minute.

Calorimetria indirecta evalueaza metabolismul bazal

Consumul energetic reprezinta cantitatea de energie de care organismul are nevoie pentru a-si mentine greutatea si pentru a asigura functionarea de-a lungul unei zile. Aceasta cheltuiala de energie produce un schimb de gaze. Pentru a consuma caloriile care furnizeaza nutrienti, corpul consuma oxigen pentru a le “arde”, producand dioxid de carbon. Calorimetria este o spirometrie in care se masoara secvential consumul de oxigen.

Calorimetria indirecta determina consumul de energie al unei unei persoane in timp ce aceasta sta relaxata, in repaus, aducand astfel informatii despre caloriile pe care le consuma corpul intr-o stare de repaus. Evalueaza, astfel, daca metabolismul bazal este normal sau este crescut sau scazut.

Informatiile obtinute prin aceasta testare ii vor permite medicului nutritionist sa calculeze nevoile zilnice reale (nu cele estimate) de energie ale unui pacient pentru a-i stabili un regim alimentar adecvat caracteristicilor lui specifice.

Pregatirea pentru calorimetria indirecta

  1. Repaus alimentar cu 12 ore inaintea masuratorii
  2. Nu trebuie sa bei bauturi alcoolice sau sa faci exercitii fizice intense
  3. In ziua testului, este recomandat sa reduci la minimum miscarea, evitand orice exercitiu fizic, mersul pe jos sau efectuarea de treburi casnice si sa nu bei cafea/ bauturi cu cofeina, precum si sa nu fumezi cu cel putin 1 ora inainte