EDU.REGINAMARIA.RO

Vaccinurile anti COVID-19: despre administrare si protectie

Modul de administrare a vaccinului COVID-19 este asemanator cu cel al vaccinului gripal, sub forma unei injectii intramusculare si este nevoie de doua doze, la diferenta de patru saptamani, pentru a obtine o protectie de 95%, asa cum au aratat studiile.

Cum se administreaza si de ce este nevoie de 2 doze?

In functie de cate ori organismul este expus la virus sau in functie de numarul de rapeluri in cazul vaccinului, corpul va genera 2 tipuri de raspuns imun. Raspunsul imun primar – apare atunci cand corpul este expus pentru prima data la SARS-CoV-2 sau cand persoana este vaccinata pentru prima oara. Este un raspuns imun lent si slab si este nevoie de cateva zile pentru ca organismul sa formeze suficienti anticorpi si sa stimuleze celulele T ca sa elimine virusul. Cu toate astea, corpul va genera o memorie imunologica de lunga durata la nivelul celulelor B (care produc anticorpi) si T, datorita careia acestea isi vor „reaminti” despre virusul SARS-CoV-2.

Cand virusul SARS-CoV-2 va ajunge din nou in organism pentru a doua oara sau la a doua doza de vaccin, se va dezvolta un raspuns imun secundar. Acest raspuns imun este mai puternic si mai rapid comparativ cu raspunsul imun primar deoarece celulele B si T cu memorie sunt activate rapid. Efectul este producerea unei concentratii mai mari de anticorpi si a unui numar mai mare de celule T ceea ce face ca virusul sa poata fi eliminat mult mai rapid. In plus, se produc si mai multe celule B si T cu memorie, ceea ce intareste si mai mult memoria imunologica fata de SARS-CoV-2. Aceasta dezvoltare a memoriei imunologice este esenta modului de functionare a vaccinului

Cine vor fi persoanele vaccinate in prima linie?

Odata ce se dezvolta vaccinuri sigure si eficiente pentru COVID-19, OMS considera ca toata lumea, oriunde s-ar afla pe glob, ar trebui sa aiba acces la vaccinare cat mai repede posibil, incepand cu cei care sunt la cel mai mare risc.

In fazele initiale ale distribuirii si inainte ca productia sa poata fi intensificata, numarul de doze de vaccin disponibile va fi limitat. De aceea, s-a facut o prioritizare a persoanelor care vor fi vaccinate in prima linie cu scopul de a reduce numarul de cazuri severe si decese si de a proteja personalul din sectoarele esentiale. 

Se recomanda vaccinarea initiala a urmatoarelor grupuri de persoane:

 • Personalul medical si cei care lucreaza in domeniul asistentei sociale care au un risc direct sau indirect de a fi expusi la pacienti sau materiale infectate
 • Angajatii esentiali non-medicali: 
 • Angajati care sunt importanti pentru a continua infrastructura esentiala sau pentru a mentine acele servicii si activitati necesare zilnic populatiei
 • Angajati care prin natura meseriei nu pot efectua sarcinile de la distanta si care trebuie sa lucreze in proximitate cu alte persoane
 • Exemple de astfel de angajati: din educatie, transport, industria apei, alimentara si agricultura, energie, aplicarea legii
 • Persoanele din categoriile de risc medical - persoanele cu varsta peste 65 de ani si cei cu boli cronice:
 • Cancer
 • Boala cronica de rinichi
 • Bronhopneumopatie obstructiva cronica (BPOC)
 • Obezitate (IMC > 30) 
 • Boli de inima severe (insuficienta cardiaca, cardiopatie ischemica, cardiomiopatii)
 • Anemie cu celule in secera (siclemie) 
 • Diabet zaharat tip 2 

Este nevoie sa port masca in timp ce sunt vaccinat?

Da, Centrul pentru Prevenirea si Controlul Bolilor (CDC - Centers for Disease Control and Prevention) din Statele Unite recomanda ca pe durata pandemiei oamenii sa poarte masca prin care isi acopera nasul si gura atunci cand vin in contact cu alte persoane din afara casei, cand merg la consulturi medicale si cand sunt vaccinati, inclusiv impotriva virusului SARS-CoV-2.

Daca deja am facut COVID-19 si m-am vindecat, trebuie sa ma mai vaccinez?

In prezent, nu exista suficienta informatie legata de cat timp dupa infectie pesoana respectiva este protejata de a face din nou boala. Studiile initiale au aratat ca imunitatea fata de COVID-19 nu va dura foarte mult, insa este nevoie de studii suplimentare pentru ca acest aspect sa fie inteles mai bine. Ca urmare, in acest moment CDC nu are un punct de vedere legat de vaccinarea pacientilor care au avut deja boala.

De ce este nevoie de vaccinare daca folosim alte precautii, cum sunt distantarea sociala si purtatul mastii, pentru a preveni raspandirea viruslui?

Pentru a opri o pandemie, este nevoie sa se foloseasca toate instrumentele necesare. Vaccinurile actioneaza asupra sistemului imun, astfel incat daca vei fi expus virusului, organismul va fi pregatit sa lupte cu acesta. Impreuna cu acoperirea nasului si a gurii cu o masca si pastrarea unei distante de cel putin 1.5 m fata de o alta persoana, toate aceste masuri vor oferi cea mai buna protectie fata de COVID-19.

Daca deja am primit 2 doze de vaccin, inca mai trebuie sa port masca si sa evit contactul cu alte persoane?

Da. Specialistii au nevoie sa inteleaga mai multe despre protectia pe care vaccinul o va conferi persoanelor inainte de a decide sa schimbe recomandarile. Factori precum numarul de persoane care se vor vaccina si modalitatea de transmitere a virusului in comunitate vor afecta aceasta decizie.

Cine va plati acest vaccin?

In lume, inclusiv in Romania, vaccinul este gratuit.

Vaccinarea este obligatorie?

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda impotriva vaccinarii obligatorii a populatiei, mentionand ca o mai buna abordare ar fi convingerea si castigarea constanta a increderii populatiei in acest sens.

Vaccinurile anti COVID-19 furnizeaza protectie pe termen lung?

Este prea devreme pentru a sti daca vaccinurile anti-COVID-19 vor oferi protectie pe termen lung. Sunt necesare studii suplimentare pentru a raspunde la aceasta intrebare. Cu toate acestea, este incurajator faptul ca datele disponibile sugereaza ca majoritatea persoanelor care se vindeca dupa COVID-19 dezvolta un raspuns imun care ofera cel putin o anumita protectie impotriva reinfectarii - desi medicii inca evalueaza cat de puternica este aceasta protectie si cat timp dureaza.

De asemenea, nu este inca clar cate doze de vaccin anti-COVID-19 vor fi necesare. Majoritatea vaccinurilor testate pana acum utilizeaza o schema cu 2 doze.

Ce procent din populatie trebuie sa fie vaccinat pentru a se obtine o imunitate de colectiva?

In cazul COVID-19 specialistii nu stiu exact care este acest procent. Imunitatea colectiva este un termen medical folosit pentru a descrie cand un numar suficient de persoane dintr-o comunitate are protectie  - fie in urma bolii, fie prin vaccinare. Astfel, oricine din acea comunitate este protejata chiar daca anumite persoane nu au anticorpi, deoarece se intrerupe lantul transmiterii virusului. Acest procent variaza de la o boala la alta. 

Surse de informatie

A Brief Introduction to Covid-19 Vaccines, Khusro Arastu, MD, skarastu@aol.com, December 2020 
www.ec.europa.eu 
www.ms.ro 
www.economist.com 
www.bbc.com 
www.cdc.gov 
www.mediafax.ro
www.digi24.ro

Text: Dr. Ileana Andreescu, Senior Medical Content Writer