Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Vaccinurile anti COVID-19 protejeaza impotriva variantelor noi de virus?

Mutatiile virusului SARS-CoV-2 sunt amenintari constante pentru protectia conferita de actualele vaccinuri impotriva COVID-19. Cele trei variante de virus care circula la nivel global si „care produc ingrijorare” recunoscute de Organizatia Mondiala a Sanatatii si de Centrul pentru prevenirea si controlul bolilor (CDC) din Statele Unite sunt: variantele aparute pentru prima data in Anglia (B.1.1.7), in Africa de Sud (B.1.351) si in Brazilia (P.1). 

Studiile arata ca vaccinurile existente functioneaza foarte bine impotriva variantelor anterioare circulante de virus si ofera cel putin o anumita protectie impotriva noilor variante de virus, deoarece aceste vaccinuri genereaza un raspuns imun amplu care implica o varietate de celule si anticorpi. Ca urmare, mutatiile la nivelul virusului nu ar trebui sa determine ca vaccinurile actuale sa devina complet ineficiente. Exista studii care arata care este eficacitatea diferitelor vaccinuri fata de cele 3 variante noi de virus, eficacitatea diferind in functie de tipul de vaccin. 

In cazul in care oricare dintre aceste vaccinuri se dovedeste a fi mai putin eficace impotriva uneia sau mai multor variante, producatorul va putea sa fie capabil sa schimbe compozitia vaccinului, astfel incat sa asigure protectia impotriva acestor variante. Vaccinarea unui procent cat mai mare din populatie, cat mai curand posibil si continuarea aplicarii masurilor care si-au dovedit eficacitatea in a minimiza sansele de transmitere virala continua sa fie un obiectiv prioritar pentru controlul pandemiei si prevenirea aparitiei noilor variante de virus.

Cat de bine functioneaza vaccinurile actuale impotriva variantelor noi de virus?

Vaccinurile ARNm - Pfizer/BionTech si Moderna - raman foarte eficace impotriva variantei B.1.1.7 aparute pentru prima data in Anglia, insa sunt de 4 - 7 ori mai putin eficace impotriva variantei P.1 aparute initial in Brazilia. Totusi, potrivit Dr. Anthony Fauci, director al Institutului National de Alergie si Boli Infectioase din Statele Unite „aceste vaccinuri continua sa ofere o buna protectie, in special dupa cea de-a doua doza si astfel, ar trebui sa poata sa previna imbolnavirea si in cazul acestei variante de virus.” Vaccinul AstraZeneca este si el eficace impotriva variantei B.1.1.7. In schimb, varianta B.1.351, aparuta pentru prima data in Africa de Sud, este cea care ar putea pune probleme. Studiile au aratat ca vaccinurile ARNm au o eficacitate impotriva acestei variante redusa de 6 - 8 ori, in timp ce vaccinul AstraZeneca este 86 de ori mai putin eficace, sugerand o scadere semnificativa a protectiei. In studiile clinice efectuate in Africa de Sud, vaccinul Johnson & Johnson a avut, de asemenea, o eficacitate mai mica in populatiile in care aceasta varianta era in crestere.

Actualizare 3 august 2021: Varianta Delta - o noua varianta notabila, predominanta in majoritatea tarilor din lume

Cazurile de COVID-19 cauzate de varianta Delta de virus sunt in crestere la nivel mondial, aceasta devenind varianta predominanta de virus SARS-CoV-2 in majoritatea tarilor. Varianta Delta a fost identificata pentru prima data in India in octombrie 2020 si este mult mai contagioasa decat celalalte variante de pana acum. Totusi, vaccinarea completa cu vaccinurile actuale continua sa fie eficienta in preventia formelor severe de COVID-19 cauzate de varianta Delta.

Citeste mai multe informati aici.

Actualizare 4 octombrie 2021: Influenta variantei Delta asupra mortalitatii si morbiditatii la pacientii nevaccinati vs. vaccinati

Un studiu recent al Centrului pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC) din Statele Unite  a evidentiat ca americanii nevaccinati au o rata a mortalitatii din cauza COVID-19 de 11 ori mai mare decat cei vaccinati, odata cu aparitia tulpinii dominante Delta. Totodata, persoanele vaccinate cu schema completa au un risc de 10 ori mai mic de a fi internati si o probabilitate de 5 ori mai mica de a se infecta. 

De asemenea, acest studiu a aratat ca eficienta vaccinurilor a scazut moderat in perioada in care varianta Delta a devenit dominanta, incepand cu data aproximativa de 20 iunie 2021. Cu toate acestea, vaccinurile raman foarte eficiente in special in prevenirea spitalizarii si a decesului din cauza COVID-19. Varianta Delta reprezinta peste 99% din noile infectii din SUA.

Studiul a fost realizat in vara anului 2021, pe adultii din 13 state din America. Studiul a evaluat 569.142 cazuri COVID-19, 34.972 persoane internate in spital si 6.132 de decese. Dintre persoanele vaccinate aflate in studiu, 92% au fost vaccinate cu vaccinuri ARNm, restul cu vaccinul Janssen (Johnson & Johnson).

Cum poate fi prevenita aparitia unor noi variante de virus SARS-CoV-2?

Cheia o reprezinta oprirea transmiterii virusului de la o persoana la alta. Masurile actuale de reducere a transmiterii virusului - spalarea frecventa a mainilor, purtarea mastii, distantarea fizica, ventilatia buna a incaperilor si evitarea locurilor aglomerate sau a spatiilor inchise - continua sa actioneze impotriva noilor variante prin reducerea cantitatii de incarcatura virala transmisa si, prin urmare, reducerea oportunitatii virusului de a suferi mutatii.

Ce solutii ofera producatorii de vaccinuri?

Johnson & Johnson, Moderna, Pfizer si AstraZeneca exploreaza diverse optiuni prin care vaccinurile ar putea deveni mai eficace impotriva noilor variantelor de virus:

  • Johnson & Johnson ofera participantilor la studiu o a doua doza din vaccinul initial creat pentru a fi administrat in doza unica pentru a evalua daca rapelul l-ar putea face mai eficient. De asemenea, au inceput sa creeze noi vaccinuri derivate care sa aiba ca efect protectia impotriva acestor noi tulpini de virus.  
  • Pfizer testeaza daca administrarea celei de-a treia doze din vaccinul initial ar creste suficient de mult protectia pentru a preveni infectia cu noile tulpini. De asemenea, isi reformuleaza vaccinul pentru a produce anticorpi impotriva noilor variante de virus.
  • Moderna a anuntat, de asemenea, ca va dezvolta vaccinuri multivalente specifice anumitor tulpini, astfel incat sa poata sa ofere o protectie buna fata de variantele noi de virus. A inceput dezvoltarea unei noi forme de vaccin, denumita mRNA-1273.351, care ar putea fi utilizata ca rapel impotriva variantei de SARS-CoV-2 detectata pentru prima data in Africa de Sud. De asemenea, a inceput testarea pentru a vedea daca o a treia doza din vaccinul existent ar putea fi folosita pentru a combate variantele de virus existente.
  • AstraZeneca s-a angajat sa dezvolte o noua generatie de vaccinuri impotriva variantelor de virus.

Ce masuri adopta OMS pentru a monitoriza si intelege impactul variantelor de virus asupra eficacitatii vaccinurilor COVID-19?

Inca de la inceputul pandemiei de COVID-19, OMS a urmarit mutatiile care apar la nivelul virusului SARS-CoV-2 si aparitia acelor variante de virus mai periculoase. Reteaua globala OMS de laboratoare SARS-CoV-2 include un Grup de lucru pentru evolutia virusului (Virus Evolution Working Group) dedicat, care are ca scop detectarea rapida a modificarilor in genomul virusului si evaluarea impactului posibil.

Grupuri de cercetare din intreaga lume efectueaza teste de secventiere genomica a virusului SARS-CoV-2 si inregistreaza aceste informatii in baze de date publice, inclusiv GISAID. La 10 ianuarie 2020, primele secvente de genom intreg al SARS-CoV-2 au fost puse la dispozitie pe GISAID, ceea ce a determinat raspunsuri prompte globale la pandemie, inclusiv dezvoltarea primelor vaccinuri si teste de diagnostic pentru a detecta SARS-CoV-2. Aceasta colaborare globala le permite oamenilor de stiinta sa supravegheze in timp real modul in care virusul se modifica pentru a monitoriza aparitia de noi tulpini virale SARS-CoV-2 la nivelul intregii planete. 

In plus, OMS a stabilit un cadru de monitorizare si evaluare a riscului in cazul SARS-CoV-2 (SARS-CoV-2 Risk Monitoring and Evaluation Framework) al carui scop este de a identifica, monitoriza si evalua acele variante de virus „care provoaca ingrijorare”. Acesta implica componente precum supravegherea, cercetarea si evaluarea impactului variantelor de virus asupra diagnosticului, tratamentului si vaccinurilor. Cadrul va servi drept ghid pentru tari si producatorii de vaccinuri cu privire la modificarile necesare in ceea ce priveste vaccinurile anti COVID-19.

De ce este important sa te vaccinezi chiar daca exista noi variante de virus?

Vaccinurile sunt un instrument esential in lupta impotriva COVID-19. Cat timp toate metodele de preventie existente sunt folosite, inclusiv vaccinarea, exista beneficii clare pentru salvarea de vieti  si mentinerea sanatatii publice. 

„Nu trebuie sa amanam vaccinarea din cauza preocuparii cu privire la noile variante. Vaccinarea trebuie continuata, chiar daca vaccinurile ar putea fi mai putin eficace impotriva unora dintre variantele de virus SARS-CoV-2. Trebuie sa folosim toate instrumentele pe care le avem la indemana, chiar daca unele dintre ele continua sa fie imbunatatite. Vom fi cu totii in siguranta, doar daca fiecare dintre noi este in siguranta.” - este mesajul Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

*Informatia din acest articol era corecta in momentul postarii. Datorita naturii fluide a pandemiei COVID-19, intelegerea stiintifica despre boala, precum si recomandarile si ghidurile de tratament s-ar putea sa se fi schimbat de la data publicarii originale.

Surse de informatie:
www.who.int  
www.medscape.com 

Text: Dr. Ileana Andreescu, Senior Medical Content Writer