Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Tot ce trebuie sa stii despre vaccinarea anti-COVID-19 in sarcina

Articol de Ileana Andreescu Senior Medical Editor
Exista multa dezinformare care circula online despre vaccinurile impotriva COVID-19 care sustine ca acestea afecteaza fertilitatea si fatul si nu ar trebui administrate femeilor insarcinate sau care alapteaza sau care isi doresc o sarcina.

Ce este important sa cunosti:

  • Vaccinarea impotriva COVID-19 este recomandata tuturor persoanelor cu varsta >/= 12 ani, inclusiv femeilor insarcinate, care alapteaza, care incearca in prezent sa ramana gravide sau care isi doresc o sarcina in viitor.
  • Vaccinurile anti-COVID-19 sunt sigure, atat pentru femeia insarcinata, cat si pentru fat. Dovezile stiintifice privind siguranta si eficacitatea vaccinarii anti-COVID-19 in timpul sarcinii sunt din ce in ce mai multe. Aceste date sugereaza ca beneficiile vaccinarii impotriva COVID-19 depasesc orice riscuri cunoscute sau potentiale ale vaccinarii in timpul sarcinii.
  • Femeile insarcinate au un risc crescut de a face o forma severa de COVID-19 comparativ cu femeile care nu sunt gravide - de aceea, Societatea de Obstetrica si Ginecologie din Romania, Colegiul American al Medicilor Ginecologi si Obstetricieni (ACOG), Societatea Americana de Medicina Materno-Fetala si Centrul pentru Prevenirea si Controlul Bolilor (CDC) din Statele Unite au inclus femeile insarcinate in grupul de persoane cu risc crescut.
  • Boala COVID-19 la femeia insarcinata creste riscul de nastere prematura, deslipire de placenta, moartea fatului in uter, spitalizare in ATI si deces al mamei.
  • Vaccinarea anti-COVID-19 scade riscul de infectie cu virusul SARS-CoV-2 de 5 ori.
  • Vaccinarea anti-COVID-19 scade riscul de boala severa si de spitalizare de 10 ori.
  • Vaccinarea anti-COVID-19 scade riscul de deces al femeii insarcinate infectate cu SARS-CoV-2 de 11 ori.
  • Vaccinarea femeii insarcinate protejeaza nou-nascutul. Anticorpii dezvoltati de mama ajung prin placenta la fat, iar dupa nastere, ajung prin laptele matern la sugar.
  • In prezent nu exista dovezi ca vreun vaccin, inclusiv vaccinurile impotriva COVID-19, provoaca probleme de fertilitate atat la femei, cat si la barbati. Nu este nevoie sa se amane incercarea de a obtine o sarcina dupa vaccinare. 

Cum poate afecta COVID-19 femeia insarcinata?

Cercetatorii inca studiaza cum afecteaza COVID-19 femeile insarcinate. Rapoartele actuale sugereaza ca femeile insarcinate prezinta un risc mai mare de a face o forma de boala mai severa decat femeile care nu sunt gravide:

  • Femeile insarcinate care au COVID-19 si prezinta simptome sunt mai predispuse decat femeile care nu sunt gravide care au boala simptomatica sa aiba nevoie de ingrijire in terapie intensiva, de ventilatie invaziva (pentru sustinerea respiratiei) sau sa isi piarda viata din cauza COVID-19. Totusi, riscul general de boala severa si deces in cazul femeilor insarcinate este mic.
  • Femeile insarcinate care au anumite boli, cum ar fi obezitate, diabet gestational, hipertensiune arteriala, boala coronariana sau sunt mai in varsta (> 35 ani) pot avea un risc si mai mare de a face o forma severa de COVID-19, comparativ cu femeile care nu sunt gravide care au astfel de afectiuni.

Cum poate afecta COVID-19 fatul?

  • Cercetatorii au identificat cateva cazuri de COVID-19 care au fost transmise la fat in timpul sarcinii, dar acest lucru pare a fi rar.
  • Cercetatorii au studiat relatia dintre infectia COVID-19, nasterea prematura si nasterea unui fat  mort. Unele studii sugereaza ca exista un risc crescut de nastere prematura (mai devreme de saptamana 37 de sarcina) si moarte a fatului in uter in cazul femeilor care au COVID-19. Cercetatorii continua sa studieze aceste rezultate pentru a intelege mai bine efectele COVID-19 inainte de nastere.
  • Dupa nastere, un nou-nascut poate fi infectat daca este expus la virusul SARS-CoV-2 care cauzeza COVID-19.

Ar trebui sa ma vaccinez impotriva COVID-19 in timpul sarcinii?

DA, ar trebui sa te vaccinezi impotriva COVID-19 in timpul sarcinii. „Nu amana vaccinarea dupa nastere, ar putea fi prea tarziu!” - este mesajul Societatii de Obstetrica si Ginecologie din Romania.

Societatea de Obstetrica si Ginecologie din Romania, precum si Colegiul American al Medicilor Ginecologi si Obstetricieni (ACOG), Societatea Americana de Medicina Materno-Fetala, Centrul pentru Prevenirea si Controlul Bolilor (CDC) din Statele Unite si Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda ca toate femeile insarcinate sa se vaccineze impotriva COVID-19, in orice moment al sarcinii. 

Administrarea vaccinului anti-COVID-19 te va proteja atat pe tine, cat si pe copilul tau. Exista studii recente care au evidentiat ca anticorpii ajung la fat, protejandu-l. Retine ca femeile insarcinate prezinta un risc mai mare de a face o forma severa de boala (care sa necesite internare in spital sau care sa determine decesul) comparativ cu femeile care nu sunt gravide. Vaccinurile au o eficacitate foarte buna in prevenirea infectiei, a bolii severe si a decesului ca urmare a COVID-19. 

Daca ai ramas insarcinata dupa ce ai inceput schema de vaccinare cu un vaccin anti-COVID-19 care necesita doua doze (de exemplu, vaccinul Pfizer-BioNTech sau vaccinul Moderna), ar trebui sa faci si a doua doza de vaccin pentru a obtine o protectie si mai mare. Daca ai febra dupa vaccinare, poti lua acetaminofen deoarece febra - din orice motiv - a fost asociata cu rezultate adverse in sarcina.

Un numar tot mai mare de date confirma faptul ca vaccinurile anti-COVID-19 sunt sigure in timpul sarcinii. Daca esti insarcinata si vrei sa afli mai multe despre vaccinurile impotriva COVID-19, poti discuta cu medicul tau obstetrician (ginecolog). Desi aceasta discutie nu este mandatorie pentru a fi vaccinata, poate fi utila. Poti discuta despre riscul de a face COVID-19 si despre riscul de a face forma severa de boala, daca te imbolnavesti.

Ar trebui sa ma vaccinez impotriva COVID-19 daca alaptez?

DA, medicii recomanda femeilor care alapteaza sa se vaccineze impotriva COVID-19. Nu este nevoie sa opresti alaptarea inainte sau dupa vaccinare. Odata vaccinata, anticorpii produsi de sistemul tau imun vor trece in laptele matern si vor asigura protectia bebelusului tau impotriva virusului. 

Ar trebui sa ma vaccinez impotriva COVID-19 daca incerc sa raman insarcinata?

DA, daca intentionezi sau incerci sa ramai insarcinata, ar trebui sa te vaccinezi impotriva COVID-19. Nu exista dovezi ca vaccinurile anti-COVID-19 determina infertilitate. De asemenea, nu trebuie sa amani sa ramai gravida dupa ce te-ai vaccinat.

Confuzia privind infertilitatea s-a conturat atunci cand un raport fals a aparut pe retelele de socializare, spunand ca proteina spike (proteina-S) care se gaseste pe suprafata noului coronavirus este aceeasi cu o alta proteina spike denumita sincitina-1 care este implicata in cresterea si atasarea placentei in timpul sarcinii. 

Raportul fals spunea ca dupa vaccinarea impotriva COVID-19, sistemul imunitar al femeii ar produce anticorpi impotriva acestei proteine diferite si ar afecta fertilitatea. Cele doua proteine spike sunt complet distincte, iar administrarea vaccinului SARS-CoV-2 nu va afecta fertilitatea femeilor care doresc sa ramana insarcinate, inclusiv prin metode de fertilizare in vitro. In timpul trialurilor clinice pentru vaccinul Pfizer, 23 de femei inrolate voluntar in studiu au ramas insarcinate, iar singura femeie care a suferit o pierdere a sarcinii nu primise vaccinul propriu-zis, ci placebo. Pe de alta parte, se cunoaste ca boala COVID-19 aparuta in sarcina poate avea un impact important asupra sarcinii si sanatatii mamei. 

Am nevoie de o doza de rapel (doza booster)?

Unele persoane care au fost vaccinate cu ambele doze de vaccin Pfizer ar putea avea nevoie de o alta doza (rapel) la 6 luni de la cea de-a doua doza. Aceasta se numeste doza de rapel sau doza booster si va imbunatati (mari) protectia impotriva virusului SARS-CoV-2, deoarece protectia ar putea sa scada in timp. In general, se recomanda o doza de rapel in cazul persoanelor >/= 65 de ani, respectiv in cazul persoanelor cu varsta >/= 18 ani care prezinta:

  • Anumite afectiuni care cresc riscul de a face o forma severa de boala si/sau de deces
  • Locuiesc sau lucreaza intr-un mediu care creste riscul de infectare, cum ar fi scolile si institutiile de ingrijire a sanatatii

Daca esti gravida si ai fost vaccinata cu vaccinul Pfizer cu cel putin 6 luni in urma, Colegiul American al Medicilor Ginecologi si Obstetricieni (ACOG) si Centrul pentru Prevenirea si Controlul Bolilor (CDC) din Statele Unite recomanda sa iti faci doza de rapel. Te poti vaccina cu doza de rapel in orice moment in timpul sarcinii. 

Ce ar trebui sa stiu despre siguranta vaccinului Janssen - Johnson & Johnson?

Vaccinul impotriva COVID-19 Johnson & Johnson este sigur si eficace. Toate vaccinurile anti-COVID-19 au fost evaluate in trialuri clinice privind siguranta, iar oficialii din domeniul sanatatii continua sa urmareasca siguranta acestora odata inceputa vaccinarea in populatia generala.

Vaccinul Johnson & Johnson are anumite riscuri potentiale, care insa sunt foarte rare. Exista doua afectiuni care pot sa apara foarte rar in cazul unei persoane vaccinate cu vaccinul anti-COVID-19 Janssen - Johnson & Johnson:

  • Tromboza in asociere cu trombocitopenie - o afectiune care implica formarea de cheaguri de sange (trombi) si, in unele cazuri, sangerarea. Aceasta asociere include cazuri severe de tromboza venoasa cu localizari neobisnuite, cum ar fi tromboza de sinus venos cerebral, tromboza venoasa in teritoriul intestinal, precum si tromboza arteriala, concomitent cu aparitia trombocitopeniei. Cele mai multe cazuri au fost raportate la femeile cu varsta sub 50 de ani. 
  • Sindromul Guillain-Barré - o afectiune neurologica rara, in cadrul careia sistemul imun determina afectarea celulelor nervoase cu aparitia de durere, senzatie de amorteala si slabiciune musculara, care poate progresa spre paralizie in cazurile severe. Majoritatea persoanelor se recupereaza complet. 

Aceste afectiuni au fost raportate doar la cateva persoane la fiecare un milion de doze de vaccin Johnson & Johnson administrate. Oamenii de stiinta au analizat fiecare din aceste cazuri si au decis ca beneficiile vaccinului sunt mai mari decat aceste riscuri. 

Daca urmeaza sa te vaccinezi cu vaccinul anti-COVID-19 Johnson & Johnson, trebuie sa cunosti  riscurile potentiale. De asemenea, poti alege sa te vaccinezi cu un alt vaccin disponibil (cum sunt vaccinurile ARNm - Pfizer-BioNTech sau Moderna).

La ce sa ma astept imediat dupa vaccinare?

Este ceva obisnuit ca dupa administrarea vaccinului anti-COVID-19 sa ai reactii adverse. Cele mai frecvente reactii secundare sunt: sensibilitate la locul injectarii, oboseala, durere de cap, dureri musculare, frisoane, dureri articulare si febra. Aceste simptome apar dupa 1-2 zile de la vaccinare si dureaza 1-2 zile si sunt asemanatoare cu cele care apar dupa vaccinarea antigripala sau impotriva zonei-zoster. Efectele secundare variaza de la o persoana la alta. Femeile insarcinate nu au raportat efecte secundare diferite fata de persoanele care nu sunt insarcinate.

Daca dupa administrarea vaccinului ai febra sau alte reactii adverse, poti lua acetaminofen, un medicament care se elibereaza fara prescriptie medicala si care este sigur in timpul sarcinii. Daca esti ingrijorata in ceea ce priveste efectele secundare pe care le ai sau acestea dureaza mai mult de cateva zile, mergi la un consult la medicul tau ginecolog sau direct la camera de garda, daca simptomele sunt severe.

Am auzit zvonuri despre modul in care vaccinurile imi pot afecta corpul. Care este adevarul?

Vaccinurile impotriva COVID-19 functioneaza in moduri diferite si toate s-au dovedit a fi sigure. Este important sa stii ca:

  • Vaccinurile nu determina COVID-19. Niciunul dintre vaccinuri nu foloseste virus viu care sa poata sa cauzeze boala COVID-19.
  • Vaccinurile nu afecteaza genele sau ADN-ul.
  • Nu exista dovezi ca vaccinurile COVID-19 provoaca infertilitate. ACOG recomanda vaccinarea oricarei persoane care ia in considerare sa ramana gravida in viitor. 

Surse:
www.sogr.ro - Apel catre gravide, Societatea de Obstetrica si Ginecologie din Romania
www.acog.org - Coronavirus (COVID-19), Pregnancy, and Breastfeeding: A Message for Patients
www.cdc.gov - Pregnancy or Breastfeeding
www.gov.uk - COVID-19 vaccination: a guide on pregnancy and breastfeeding

Text: Dr. Ileana Andreescu, Senior Medical Content Writer