Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

25 de mituri despre noul coronavirus si boala COVID-19

Acum 100 de ani, in 1918, cand a aparut pandemia de gripa spaniola, oficialii din sanatate nu au avut de ce sa se ingrijoreze despre posibila dezinformare care s-ar fi putut transmite foarte rapid cu ajutorul internetului.

Acum insa, in secolul 21, cand pandemia COVID-19 se desfasoara in mijlocul erei digitate, a aparut o noua problema - cea a informarii corecte vs. transmiterea in social media si pe internet de informatii false, care pot deruta si crea confuzie.

Mit 1: Noul virus a fost facut probabil in laborator.

Nu exista dovezi care sa sustina ca virusul care cauzeaza boala COVID-19 a fost creat de om. SARS-CoV-2 seamana cu alte doua coronavirusuri care au determinat focare de boala in ultimele decenii, SARS-CoV si MERS-CoV, iar toate aceste trei virusuri par sa fi provenit de la lilieci.

Mit 2: Singura modalitate in care te poti infecta cu noul coronavirus este atunci cand atingi ceva infectat (cum ar fi o clanta) si apoi iti atingi fata.

Este adevarat ca o persoana care atinge o suprafata sau un obiect contaminat isi poate transfera virusul la nivelul gurii, nasului sau ochilor. Cu toate acestea, infectarea prin atingerea suprafetelor contaminate nu este considerata a fi principala modalitate de transmitere a virusului. Acesta se raspandeste in principal prin aer, prin picaturile respiratorii care sunt expirate din gura si nasul unei persoane infectate. O persoana sanatoasa care se afla, fara sa stie, in contact strans (la mai putin de 1.5 metri), cu persoana infectata, poate sa inspire aceste picaturi si sa se infecteze. Deci, este important sa purtam toti masca la nivelul fetei astfel incat sa fie acoperite gura si nasul, sa ne spalam des pe maini si sa nu ne atingem fata. 

Mit 3: Masca este eficienta daca imi acopera doar gura, asa ca este in regula daca nu-mi acopar nasul.

Gura si nasul sunt conectate. Cand stranuti, tusesti sau chiar respiri - folosesti amandoua aceste cai. De aceea, masca trebuie sa-ti acopere atat gura, cat si nasul. Purtarea mastii sub nas te poate expune la particule potential infectioase din aerul din jurul tau, pe de o parte, iar pe de alta parte, ii poti expune pe cei din vecinatatea ta la picaturile respiratorii pe care le expiri. Purtarea unei masti la nivelul fetei poate necesita o perioada in care sa te obisnuiesti, insa purtarea corecta a acesteia este esentiala pentru felul in care ea functioneaza.

Mit 4: Doar persoanele bolnave trebuie sa poarte masti, nu si oamenii sanatosi. 

Oamenii pot transmite virusul fara sa stie, fie cand au simptome usoare, fie cand sunt asimptomatici. Poate deveni periculos (si nedrept) cand acesti „oameni sanatosi” nu poarta masca sau nu practica distantarea sociala si pot transmite virusul persoanelor care au un risc crescut de a se imbolnavi sau de a face forme severe de boala. 

Mit 5: Nu trebuie sa port masca afara, deoarece nu pot fi infectat cand stau in aer liber.

A sta in aer liber scade probabilitatea sa te infectezi, insa nu este zero. Au existat o multime de exemple de reuniuni in aer liber care au devenit evenimente cu numar mare de imbolnaviri.

Mit 6: Copiii nu ar trebui sa poarte masti, deoarece este putin probabil sa se imbolnaveasca.

Din fericire, riscul de a face COVID-19 este scazut la copii, dar asta nu inseamna ca acestia nu se imbolnavesc sau ca sunt imuni la virus. De fapt, unii copii au facut o forma severa de boala cu sindrom inflamator multisistemic asociat infectiei cu SARS-CoV-2. De asemenea, copiii pot avea un rol important in transmiterea infectiei in comunitate. Acest lucru se datoreaza faptului ca adesea copiii nu isi acopera gura si nasul cand tusesc sau stranuta si nu se spala frecvent si bine pe maini. Deoarece multi copii au simptome usoare sau nu au deloc simptome, este important ca si acestia sa poarte masca pentru a ajuta la reducerea transmiterii virusului.

Mit 7: Noul coronavirus se poate transmite prin produse fabricate si importate din tarile unde exista cazuri de COVID-19.

Desi virusul SARS-Cov-2 poate rezista mai multe ore pe diverse suprafete, conditiile de mediu si in special temperaturile variate din timpul transportului fac dificila  ca virusul sa ramana activ. Pana in prezent, nu exista evidente care sa sustina transmiterea virusului asociata cu produsele de import. Totusi, daca crezi ca suprafata ambalajului poate fi contaminata, curat-o cu un dezinfectant si spala-te pe maini cu apa si sapun dupa ce ai atins produsul respectiv. 

Mit 8: Noul coronavirus poate fi transmis de tantari.

Nu exista dovezi ca noul coronavirus poate fi transmis de tantari. Virusul este transmis prin picaturi respiratorii sau saliva de la o persoana infectata care tuseste, stranuta sau vorbeste.

Mit 9: Retelele 5G pot transmite virusul SARS-CoV-2.

Virusurile, inclusiv SARS-CoV-2, nu pot calatori si nu pot fi transmise prin unde radio sau retelele mobile, cum ar fi retelele 5G. Noul coronavirus se transmite in principal prin picaturile respiratorii care sunt expulzate atunci cand o persoana infectata tuseste, stranuta sau vorbeste, precum si prin contactul cu suprafetele contaminate. COVID-19 a aparut si in tari care nu au retele mobile 5G.

Mit 10: Daca beau alcool, pot preveni sa fac COVID-19.

Consumul de alcool, cum ar fi bere, lichior, vin, etc. nu ajuta la prevenirea infectarii cu SARS-CoV-2. Desi exista dezinfectante eficiente pentru maini pe baza de alcool, alcoolul nu are acest efect asupra corpului cand este ingerat. De altfel, consumul de alcool in cantitate mare poate slabi sistemul imunitar si reduce capacitatea organismului de a lupta impotriva infectiilor. 

Mit 11: Noul coronavirus se transmite doar in clima rece si nu in clima calda si umeda.

Coronavirusul SARS-CoV-2 poate fi transmis in orice tip de climat. Expunerea la soare sau la temperaturi > 25oC nu previne si nu vindeca boala COVID-19. De asemenea, o baie fierbinte nu va preveni infectarea. Pe de alta parte, vremea rece si zapada nu omoara virusul. 

Mit 12: Pot sa folosesc lampile cu ultraviolete (UV) pentru a omori virusul de pe corp.

Nu folosi lampile UV la nivelul mainilor sau pe oricare alta parte a corpului deoarece lumina ultravioleta poate irita pielea.

Mit 13: Pot pulveriza alcool sau clor pe corp pentru a omori virusul din interiorul corpului.

Nu numai ca nu poate fi omorat virusul din interiorul corpului, dar asta ar putea deteriora hainele sau cauza leziuni severe la nivelul tesuturilor, cum ar fi ochii sau buzele. In niciun caz sa nu bei astfel de produse, deoarece sunt foarte periculoase cand sunt ingerate.

Mit 14: Daca mananc usturoi pot preveni sa fac COVID-19.

Desi ustoroiul are anumite proprietati antimicrobiene, nu exista evidente ca ar preveni sa faci boala COVID-19.

Mit 15: Vaccinul antigripal sau vaccinul pneumococic pot preveni boala COVID-19.

SARS-Cov-2 este un virus nou si diferit de alte tipuri de virusuri. Este nevoie de un vaccin care sa fie creat specific pentru acest virus.

Mit 16: Daca imi curat regulat nasul cu solutie salina pot preveni sa ma infectez cu noul coronavirus.

Evidentele arata ca in cazul racelii comune, curatarea nasului cu solutie salina ar putea sa ajute la vindecarea mai rapida, insa nu poate preveni aparitia infectiilor respiratorii, inclusiv a COVID-19.

Mit 17: Animalele de companie pot transmite noul coronavirus.

Desi animalele de companie pot ocazional sa fie infectate cu SARS-CoV-2, nu exista dovezi ca ar putea sa-l transmita la oameni. Au existat cateva rapoarte despre pisici si caini care au fost infectati dupa contactul cu proprietarul bolnav. Nu exista dovezi ca animalele de companie ar juca un rol semnificativ in transmiterea virusului si pana in prezent nu exista cazuri confirmate de oameni cu COVID-19 care au facut boala de la animale. 

Mit 18: Termometrele digitale sunt 100% eficiente in identificarea pacientilor cu Covid-19.

Perioada de incubatie (de la infectie pana la aparitia primelor simptome si deci inclusiv a febrei) poate fi de 1-14 zile, astfel incat aceasta masura nu poate fi folosita pentru a identifica pacientii asimptomatici, care pot transmite virusul. 

Mit 19: Daca am boala voi „sti”.

Nu, nu vei sti. COVID-19 se manifesta cu o gama larga de simptome, dintre care multe apar in alte boli respiratorii, cum ar fi gripa si raceala comuna. La inceput, in perioada de incubatie care poate dura intre 1-14 zile, persoanele infectate pot sa nu prezinte deloc simptome. De asemenea, anumite persoane vor fi asimptomatice. Se estimeaza ca 40% dintre cazuri nu vor dezvolta niciodata simptome.

Mit 20: Este mai bine sa faci COVID-19 si astfel sa „scapi”.

COVID-19 nu este o simpla raceala. Unele persoane au un risc mai mare de a face forme severe de boala, cu complicatii. De asemenea, anumiti pacienti pot avea simptome persistente, care dureaza mai mult de 4 saptamani, ceea ce specialistii au denumit COVID de „lunga durata” sau „LONG COVID” in raport cu durata recuperarii. In acest moment, nu se cunoaste suficient despre rata de reinfectie pentru a presupune ca daca faci boala o data asta te va proteja pe termen lung in viitor.

Mit 21: Nu trebuie sa fiu informat sau sa urmez recomandarile in pandemie, pentru ca totul se schimba mereu si nimeni nu pare ca stie despre ce vorbeste. 

Se numeste „noul” coronavirus dintr-un motiv. Nou inseamna ca acest virus este necunoscut si neobisnuit. Medicii, cercetatorii si oamenii de stiinta nu au invatat despre COVID-19 in facultate sau in timpul pregatirii lor. Intr-adevar, informatiile apar intr-un ritm rapid - si ar trebui sa interpretam asta ca fiind un lucru bun. Cu siguranta, acum stim mult mai mult despre noul coronavirus si boala COVID-19 decat in februarie sau martie 2020, iar asta a ajutat sa aflam mai multe despre cum putem preveni transmiterea, cum pot fi tratate cazurile severe si nu in ultimul rand, sa se dezvolte un vaccin eficace, specific acestui virus nou. Gandeste-te la modul in care se schimba tehnologia. Bunicii sau parintii nostri au folosit primii pagere (despre care s-ar putea sa nici nu stii ce sunt) sau telefoane mobile. Acum, aproape peste tot in lume exista telefoanele inteligente, care au o multime de alte functii, mai degraba decat sa fie doar simple telefoane. Pe masura ce am obtinut acces la informatii si tehnologie, opiniile noastre s-au adaptat si ele la noua realitate.

Mit 22: Va exista intotdeauna o noua mutatie sau o tulpina noua de virus - asa ca practicarea tuturor acestor recomandari in pandemie este inutila. 

Mutatia genetica este o caracteristica normala in ciclul de viata al unui virus. Coronavirusul si virusul gripal sunt virusuri ARN care sunt predispuse la mutatii. SARS-CoV-2 nu face exceptie. Pana acum au fost descoperite mii de mutatii, probabil in jur de 10.000 in momentul acesta. Majoritatea nu au vreo semnificatie, insa oamenii de stiinta continua sa monitorizeze cu multa atentie aceste modificari in genomul virusului, astfel incat sa determine cand se formeaza noi tulpini majore. Cu atat mai mult, acest aspect poate fi un motiv in plus de a respecta recomandarile societatilor medicale, cu scopul de a te proteja pe tine si mai ales, de a proteja persoanele vulnerabile, pana cand un numar considerabil de oameni va fi vaccinat si va avea o imunitate buna. 

Mit 23: Testele care identifica SARS-CoV-2 nu sunt sigure si nu pot fi de incredere.

Testul de referinta pentru diagnosticul specific de COVID-19 este cunoscut sub denumirea de ARN viral SARS-CoV-2. Testul utilizeaza metoda Real Time PCR (RT-PCR) si evidentiaza virusul prin tehnici de amplificare a materialului genetic viral. Testul este extrem de sensibil si precis. Pot sa apara rezultate fals negative daca testarea se face cand incarcatura virala este scazuta, in special in primele doua zile de boala sau in ultima perioada a bolii. De asemenea, daca recoltarea nu s-a facut corect, pot sa apara rezulate inexacte.

Mit 24: Dupa ce ma vaccinez, nu va mai trebui sa port masca sau sa tin cont de distantarea sociala.

Chiar daca te vaccinezi, ar trebui sa porti in continuare masca cand te afli in prezenta altor persoane, sa te speli pe maini si sa practici distantarea fizica. Exista cateva motive pentru aceasta recomandare. Primul este ca vaccinurile folosite in prezent in Romania (‎Pfizer/BioNTech si Moderna) necesita doze administrate la trei, respectiv la patru saptamani distanta pentru a obtine cea mai buna imunitate posibila. Al doilea motiv este faptul ca aceste vaccinuri au fost dezvoltate pentru a preveni formele severe de boala si decesul ca urmare a COVID-19. Nu este inca clar daca, de asemenea, protejeaza impotriva infectiei asimptomatice si in transmiterea virusului. 

Mit 25: Acum ca exista vaccinuri, pandemia se va termina curand.

Cu totii ne dorim acest lucru, insa va mai dura o perioada de timp astfel incat tarile sa fie capabile sa vaccineze un numar considerabil de oameni si sa se observe o scadere importanta in numarul de cazuri. Pentru a se obtine imunitatea colectiva - cand sunt imunizate suficient de multe persoane astfel incat virusul sa nu se mai poata transmite - este nevoie ca cel putin 70% din populatie sa fie vaccinata sau sa fi fost infectata. Firmele producatoare pot furniza un numar limitat de vaccinuri. De aceea, vaccinarea se va efectua in faze, prioritare fiind acele persoane care au cea mai mare nevoie de vaccin. 

Surse de informatie:
www.livescience.com 
www.who.int 
www.mayoclinic.org
www.hopkinsmedicine.org
www.health.clevelandclinic.org    

Text: Dr. Ileana Andreescu, Senior Medical Content Writer