Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

COVID-19: 5 gene ar putea fi cheia pentru noi tratamente

Cercetatorii britanici au descoperit cinci gene asociate cu formele severe de COVID-19, ceea ce ii va ajuta sa identifice noi tratamente. 

„Identificarea genelor asociate cu formele severe de COVID-19, inclusiv la pacientii tineri fara probleme de sanatate anterioare cunoscute, ne va permite sa alegem tintit si sa acceleram cercetarea pentru noi metode de tratament. Studiul se bazeaza pe capabilitatile de top ale cercetatorilor din Marea Britanie in analiza genetica a bolilor.”, a subliniat Dr. Jonathan Pearce, Director Interimar al Consiliului de Cercetare Medicala ca raspuns la COVID-19.

Studiu genetic

Studiul publicat in decembrie 2020 in revista Nature a identificat o serie de gene care sunt implicate in doua procese moleculare - imunitatea anti-virala si inflamatia pulmonara, asociate cu cele mai severe forme de COVID-19. Aceasta descoperire ii va ajuta pe medici sa inteleaga modul in care COVID-19 afecteaza la nivel molecular plamanii si ii va ajuta sa identifice medicamente existente care tintesc actiunile acesor gene si care, prin urmare, vor reprezenta potentiale tratamente noi pentru COVID-19.

Cercetatorii au studiat ADN-ului a 2700 de pacienti internati in 208 Unitati de Terapie Intensiva din Marea Britanie. Echipa a gasit diferente majore la nivelul a cinci gene in randul pacientilor, comparativ cu probele furnizate de voluntarii sanatosi.

Sistemul imunitar

Aceste 5 gene - IFNAR2, TYK2, OAS1, DPP9 si CCR2 - explica partial de ce anumite persoane fac forme severe de COVID-19, in timp ce altele nu. De exemplu, cercetatorii au evidentiat ca reducerea activitatii genei TYK2 protejeaza impotriva COVID-19.

Medicamente antiinflamatoare

O clasa existenta de medicamente antiinflamatoare denumite inhibitori JAK, care include medicamentul baricitinib, este cunoscuta ca ar reduce activitatea genei TYK2 si astfel, ar putea fi folosita la tratarea pacientilor cu COVID-19. De altfel, Food and Drug Administration (FDA) din Statele Unite a emis recent o autorizatie de utilizare in urgenta pentru baricitinib, in combinatie cu remdesivir, pentru tratamentul pacientilor spitalizati cu COVID-19.

De asemenea, cercetatorii au descoperit ca o crestere accelerata a activitatii genei INFAR2 ar putea, de asemenea, sa determine protectie, deoarece ar putea sa imite efectul tratamentului cu interferon. Interferonii sunt proteine naturale produse de celulele sistemului imunitar pentru a se apara impotriva virusurilor. Specialistii mentioneaza ca, pentru a fi eficient, pacientii ar avea nevoie ca tratamentul sa fie initiat la inceputul bolii.

Tinte de medicamente cheie

Pe baza observatiilor studiului publicat in Nature, cercetatorii recomanda trialuri clinice cu medicamente care sa vizeze aceste cai specifice antivirale si antiinflamatorii.

Dr. Kenneth Baillie, cercetatorul sef al proiectului, consultant academic in Terapie Intensiva si cercetator principal la Institutul Roslin din cadrul Universitatii Edinburgh, a declarat:

„Studiul reprezinta o exemplificare extraordinara a utilizarii promitatoare a geneticii la intelegerea bolilor aflate in faza critica. Asemanator gripei si septicemiei, si in COVID-19, afectarea plamanilor este cauzata de propriul sistem imunitar, mai degraba decat de virusul in sine. Rezultatele studiului nostru genetic ofera lumina in complexitatea mecanismelor imune, evidentiind potentialul utilizarii unor medicamente existente. Putem testa doar un numar limitat de medicamente, astfel incat stiind ce medicamente ar avea cu adevarat potential reprezinta o alegere corecta care ar putea salva vieti.” 

*Informatia din acest articol era corecta in momentul postarii. Datorita naturii fluide a pandemiei COVID-19, intelegerea stiintifica despre boala, precum si recomandarile si ghidurile de tratament s-ar putea sa se fi schimbat de la data publicarii originale.

Surse de informatie:

Text adaptat dupa articolul Five genes identified that could be key to new COVID-19 treatments www.ukri.org
www.nature.com   

Text: Dr. Ileana Andreescu, Senior Medical Content Writer