Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Rolul ecografiei vasculare Doppler in examinarea post COVID-19

Articol de Mirabela Gatila Medical Content Writer
Majoritatea persoanelor care au trecut prin COVID-19 are nevoie de o monitorizare atenta. In functie de severitatea bolii si de alti factori, cum ar fi prezenta altor afectiuni asociate, medicii recomanda diferite metode de examinare si investigare. In unele cazuri pot fi realizate teste de sange, in alte situatii pot fi rcomandate investigatii imagistice specifice, precum ecografia vasculara Doppler, utilizata frecvent pentru a verifica prezenta cheagurilor de sange, in special in venele de la nivelul picioarelor - afectiune cunoscuta sub numele de tromboza venoasa profunda, adesea asociata infectiei COVID-19.

Cand vine vorba de monitorizarea post-COVID, orice investigatie trebuie recomandata de un medic specialist, in functie de istoricul pacientului si dupa o examinare minutioasa. Aceasta regula este valabila inclusiv pentru testele de sange, care trebuie recomandate selectiv si pentru indicatii clinice specifice, dupa cum sustine dr. Marius Frinculescu, medic specialist chirurgie cardiovasculara, cu competenta in ecografie vasculara la Policlinica Iulius Mall din Timisoara.

La pacientul cu dispnee trebuie exclusa anemia si trebuie verificata limfopenia care este o caracteristica a COVID-19 acut sever. Analizele de sange ar trebui sa includa si markerii biologici crescuti, cum ar fi Proteina C reactiva (de exemplu, infectie acuta), leucocitele (infectie sau raspuns inflamator), peptidul natriuretic (de exemplu insuficienta cardiaca), troponina (sindrom coronarian acut sau miocardita) si D-dimeri (boala tromboembolica). Troponina si D-dimerii pot fi fals crescuti”, explica dr. Marius Frinculescu.

Cum spuneam mai sus, analizele de sange pot fi completate si cu o serie de investigatii imagistice, printre care amintim: ecografia cardiaca, electrocardiograma (ECG), ecografia vasculara (Doppler) periferica, ecografia abdominala. Si acestea sunt recomandate de medicii specialisti (pneumologi, cardiologi, neurologi etc.), in functie de evolutia bolii si examinarea clinica a pacientilor.

Ecografia venoasa Doppler “vede” cheagurile de sange

Desi afectarea sistemului respirator este principala caracteristica a infectiei provocate de noul coronavirus, studii recente indica faptul ca infectia COVID-19 este asociata cu tulburari de coagulare, care predispun pacientii la un risc crescut de tromboza venoasa.

Este posibil ca, in cazul unor pacienti COVID-19, care au fost spitalizati, sa se observe ulterior un tip de coagulopatie, caracterizata prin markeri anormali ai coagularii. Datele obtinute sugereaza ca hipercoagulabilitatea asociata bolii poate sa contribuie semnificativ la morbiditatea acesteia, iar COVID-19 poate determina ca celulele sanguine sa se aglomereze si sa formeze cheaguri (trombi) in sistemul vascular”, explica dr. Marius Frinculescu, adaugand ca cercetarile indica si faptul ca peste 90% din emboliile pulmonare sunt asociate cu tromboza venoasa profunda (cheaguri ale venelor profunde) a membrelor inferioare.

De asemenea, exista si cazuri raportate in care tromboza venoasa a aparut dupa remiterea simptomelor COVID-19 si chiar dupa vindecarea bolii.

Daca la pacientul critic, intubat, simptomatologia clinica asociata cu tromboza in sistemul venos profund al membrelor inferioare sau superioare este dificil de evaluat, la pacientul constient cooperant aceasta simptomatologie ghideaza conduita in scop diagnostic si terapeutic. Iar examenul Doppler venos periferic este examenul paraclinic cu cea mai mare specificitate in evaluarea trombozei venoase profunde”, sustine dr. Marius Frinculescu.

Cand trebuie recomandata ecografia vasculara Doppler?

In ceea ce priveste COVID-19, ecografia Doppler venoasa poate fi realizata pentru evaluarea pacientilor cu forma acuta de COVID-19, precum si persoanelor care s-au vindecat de COVID-19, la recomandarea medicului specialist.

Desi este o examinarea noninvaziva si nedureroasa, ecografia Doppler venoasa periferica nu este o investigatie de rutina si ea trebuie realizata ori de cate ori simptomatologia si evolutia clinica o impune. De exemplu, in cazul pacientilor COVID-19 critici, intubati, necesitatea realizarii acestei investigatii este dictata de coroborarea nivelului crescut de D-dimeri cu examenul clinic, febra mare persistenta si cresterea necesarului de oxigen”, explica dr. Marius Frinculescu, supraspecializat in ecografia vasculara Doppler.

Ecografia Doppler venoasa permite medicului sa evalueze fluxul de sange prin arterele si venele de la nivelul picioarelor, ajuta medicul sa stabileasca sediul obstructiei, pentru ca vizualizeaza foarte bine intregul traiect venos al membrului inferior (precum si cel intraabdominal). De asemenea, cu ajutorul ecografiei Doppler este evaluata functia valvelor si competenta sau incompetenta valvulara venoasa, medicul poate determina compresiunile extrinseci (din afara venei) si diferentiaza trombii ocluzivi de cei neocluzivi.

Din punct de vedere tehnic, ecografia Doppler implica aparatura costisitoare, performanta si personal specializat pentru realizarea si interpretarea imaginilor.

Simptomele trombozei venoase apar brusc

Tromboza venoasa este o obstructie partiala sau totala a fluxului sanguin intr-o vena, cauzata de formarea unui cheag de sange in interiorul venei respective. Poate sa apara oriunde in organism, insa cel mai frecvent este intalnita nivelul membrelor inferioare.

Semnele si simptomele asociate trombozei venoase de la nivelul picioarelor apar brusc si includ:

  • Greutate in gambe la mers
  • Senzatie de tensiune in gambe la statul in picioare prelungit
  • Edem al membrelor inferioare asimetric si persistent
  • Modificari cutanate la nivelul pielii
  • Tegument lucios, prin aparitia edemului
  • Circulatie venoasa superficiala dilatata
  • Cianoza sau paloare
  • Sensibilitate la palpare a musculaturii posterioare a gambei

Diagnosticul precoce si initierea rapida a tratamentului adecvat pentru a preveni progresia obstructiei venoase sunt esentiale, deoarece afectiunea poate duce la embolie pulmonara, o complicatie care poate pune in pericol viata pacientului.

Consultant:
Dr. Marius Frinculescu, medic specialist chirurgie cardiovasculara, cu competenta in ecografie vasculara

Surse:
www.hospitaldaluz.pt
www.radiologyinfo.org
www.mayoclinic.org