Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

4 sfaturi pentru a comunica eficient atunci cand purtam masca

Pandemia actuala de COVID-19 a schimbat considerabil stilul de viata si felul in care relationam unii cu altii. Pe de o parte, am devenit mai constienti si mai consecventi in aplicarea masurilor de protectie impotriva infectiilor respiratorii in general si a infectiei COVID-19 in particular, iar pe de alta parte, a trebuit sa fim cat mai creativi in a fi aproape de cei dragi, pastrand totusi distanta. Am invatat sa fim mai atenti la corpul nostru si la mesajele pe care acesta ni le transmite si sa purtam corect masca – una dintre cele mai contestate masuri, desi este de departe cel mai simplu si mai eficient mod de a ne proteja de noul coronavirus.

Purtarea mastii de protectie si pastrarea distantei fizice de 1,5 metri intre noi si alte persoane pot avea un impact asupra interactiunii cu ceilalti, in sensul ca pot ingreuna comunicarea de zi cu zi, in special in cazul persoanelor cu orice forma de deficienta de auz.

Utilizarea mastilor a modificat modul in care comunicam intre noi si a perturbat intr-o oarecare masura interactiunile sociale. Masca acopera mult din expresiile noastre faciale, care reprezinta un factor important in comunicarea eficienta. 

Cum pot ingreuna mastile comunicarea:

  • Diminueaza sunetele, facand mai dificila intelegerea anumitor cuvinte 
  • Ascund o parte dintre expresiile faciale, care ne ajuta sa intelegem anumite emotii
  • Elimina capacitatea noastra de a citi pe buze, care ne ajuta sa intelegem mai bine ceea ce auzim

Comunicarea poate fi imbunatatita atunci cand purtam masca

Pentru a putea citi emotiile oamenilor, in general,  trebuie sa putem sa le vedem intreaga fata. Expresiile faciale, in special, cele generate de muschii din jurul gurii ne arata adesea starea de spirit. Iar in aceasta perioada in care cu totii purtam masti, suntem nevoiti sa deslusim emotiile persoanelor cu care vorbim folosindu-ne de indicii foarte limitate. Comunicarea are multe alte componente pe care ne putem concentra, astfel incat sa ne putem ajusta si imbunatati transmiterea mesajelor catre persoanele din jur.

1. Folositi informatiile transmise prin ochi. 

Deoarece caracteristicile automate ale privirii cuiva nu pot fi controlate, acestea pot fi de mare ajutor in intelegerea informatiilor transmise de interlocutor. Analiza atenta a privirii nu este atat de usor de realizat cum am putea crede, insa. Si asta deoarece contactul cu ochii declanseaza constiinta de sine, consuma foarte mult creierul si devine inconfortabil. 

2. Ajutati-va de limbajul trupului.

S-ar putea sa fiti surprinsi de cata informatie este transmisa de corpul nostru. De exemplu, cand cineva este fericit, are o postura dreapta si tine capul sus, cand e trist - se inclina si isi lasa capul in jos, iar cand este suparat isi incordeaza tot corpul. Invatarea modului in care oamenii isi folosesc corpul pentru a transmite emotie poate ajuta la reducerea incertitudinii pe care o simti atunci cand comunici cu cineva care poarta masca. Primul pas este de a deveni constient de propriul limbaj al trupului. 

3. Ascultati cu atentie inflexiunile vocii.

Impactul vocii unei persoane influenteaza considerabil comunicarea. Nu conteaza doar ceea ce spunem, ci si modul in care spunem. Acordati atentie atat cuvintelor, cat si tonului, volumului si pauzelor din vorbire. De exemplu, vorbirea in soapta poate denota tristete sau nesiguranta, in timp ce un ton mai puternic poate arata suparare sau neliniste. Atunci cand purtam o discutie cu masca, trebuie sa fim atenti cand ridicam vocea, intrucat acest lucru poate modifica mesajul pe care incercam sa-l trimitem, iar schimbarea tonului vocii poate schimba intreaga conversatie. In loc sa ridicam vocea, am putea sa incercam sa ne imbunatatim enuntul.

4. Renuntati la cuvintele inutile.

Ganditi-va foarte bine ce doriti sa transmiteti si fiti cat se poate de eficienti in a transmite corect mesajul, eliminand cuvintele inutile atunci cand incercati sa va expuneti ideea. Ajuta sa fiti cat mai directi, fara a parea nepoliticosi, mai ales atunci cand sunteti presati de timp. 

O parte importanta a comunicarii clare si eficiente este constientizarea modului in care vorbim, pentru a ne putea adapta in consecinta. Ajuta sa recunoastem ca exista o bariera in comunicare, ca aceasta este reala, dar ca orice bariera, poate fi depasita. 

Surse:
www.health.clevelandclinic.org
www.asha.org
www.theconversation.com
www.edition.cnn.com
www.thefreshtoast.com
www.psychologytoday.com