Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Vaccinarea antigripala si anti COVID-19: tot ce trebuie sa stii

Articol de Mirabela Gatila Medical Content Writer
Sezonul gripal din acest an ar putea fi unul dintre cele mai dificile. Cel putin asa sustin expertii in epidemiologie si boli infectioase din cadrul Centrului pentru Prevenirea si Controlul Bolilor (CDC) si Universitatii Johns Hopkins din Statele Unite ale Americii.

De obicei, sezoanele gripale sunt mai usor de gestionat atunci cand o parte din populatie beneficieaza de imunitate naturala, ca urmare a infectarii cu un virus gripal in anul precedent. Avand in vedere ca sezonul trecut numarul persoanelor care au facut gripa a fost mai mic decat in mod normal, sezonul gripal 2021-2022 se anunta mai mult decat imprevizibil, mai ales ca in ultima vreme multe persoane au lasat garda jos impotriva COVID-19. 

Oricat de imprevizibil ar putea fi sezonul gripal 2021-2022, expertii in boli infectioase americani si europeni incurajeaza populatia sa se vaccineze antigripal, intrucat aceasta este cea mai buna metoda prin care putem preveni aparitia gripei. Bineinteles ca masurile precum purtarea masti si distantarea fizica ofera protectie impotriva virusurilor respiratorii, cum ar fi virusurile gripale si SARs-CoV-2, insa administrarea unui vaccin antigripal ofera beneficii si mai mari. Reamintim ca in acest sezon gripal exista disponibil numai vaccinul antigripal cu patru valente, conceput pentru a oferi protectie impotriva a patru virusuri gripale diferite (doua virusuri A si doua virusuri B).

Intrebari frecvente despre vaccinul antigripal si COVID-19

Pot avea gripa si COVID-19 in acelasi timp?

Da. Este posibil sa faci in acelasi timp gripa si alte boli respiratorii, cum ar fi COVID-19. In prezent exista cercetari in derulare cu privire la riscul si sansele de a contracta o coinfectie gripa – COVID-19.  Intrucat ambele infectii respiratorii au simptome similare este dificil sa faci diferenta intre ele numai pe baza simptomelor. Este nevoie de realizarea testelor de diagnostic si, din fericire, exista disponibil un test RT-PCR capabil sa depisteze atat virusurile gripale, cat si COVID-19.

Exista putine cazuri de gripa in comunitatea mea. Este in regula sa aman sa ma vaccinez impotriva gripei?

Nu. Nu ar trebui sa astepti ca numarul cazurilor de gripa sa creasca pentru a beneficia de un vaccin antigripal. Desi activitatea gripala poate fi scazuta in comunitatea ta acum, ea poate incepe sa creasca oricand. Nu trebuie sa uiti ca, odata vaccinat, organismul are nevoie de cel putin doua saptamani pentru a dezvolta anticorpii care ne protejeaza impotriva gripei. In mod normal, vaccinarea antigripala ar trebui sa inceapa in lunile septembrie-octombrie, astfel incat, in mod ideal, toata lumea sa fie vaccinata pana la sfarsitul lunii octombrie. 

Vaccinul antigripal ma poate proteja si impotriva COVID-19?

Vaccinurile antigripale nu sunt concepute pentru a proteja impotriva COVID-19. Vaccinarea impotriva gripei reduce riscul de infectare cu unul dintre virusurile gripale pentru care a fost creat sa ofere protectie si reduce riscul de a face forme severe de gripa, care pot necesta spitalizare. 

De asemenea, studiu recent arata ca vaccinul antiripal ofera protectie si impotriva complicatiilor asociate infectiei cu noul coronavirus. Cercetarea a urmarit aproape 75.000 de persoane vaccinate si nevaccinate impotriva gripei sezoniere si a demonstrat ca persoanele vaccinate antigripal care au facut COVID-19 au prezentat un risc scazut de sepsis, accident vascular cerebral si tromboza venoasa.

Vaccinul anti-COVID-19 ma protejeaza si impotriva gripei? 

Vaccinurile impotriva COVID-19 au fost concepute pentru a oferi protectie numai impotriva virusului SARS-CoV-2. Desi ambele boli sunt de natura respiratorie, niciunul dintre vaccinuri nu ofera protectie pentru alte boli in afara de cele pentru care a fost conceput. De aceea singurul mod de a te proteja atat de infectia cu SARS-CoV-2, dar si de gripa, este sa te vaccinezi impotriva ambelor afectiuni.

Numarul cazurilor de COVID-19 este in crestere. Este sigur sa ies din casa pentru a ma vaccina impotriva gripei?

Da. Administrarea unui vaccin antigripal ofera numeroase beneficii pentru sanatatea ta si sanatatea familiei tale. In plus, in cazul in care nu te-ai vaccinat inca impotriva COVID-19, vaccinul antigripal te va ajuta sa eviti o eventuala coinfectie gripa-COVID-19. Tine minte sa respecti toate masurile de protectie (sa porti corect masca si sa mentii distanta fizica fata de alte persoane) atunci cand mergi sa te vaccinezi antigripal.

Am nevoie de un vaccin antigripal daca port corect masca si practic distantarea fizica?

Da. Cu toate ca purtarea unei masti si distantarea fizica ofera protectie impotriva virusurilor respiratorii, cel mai bun mod de a reduce riscul de imbolnavire este de a beneficia in fiecare an de vaccinul antigripal. Vaccinarea antigripala te protejeaza pe tine si pe cei dragi care pot fi mai vulnerabili si pot dezvolta complicatii grave asociate gripei.

Este sigur sa ma vaccinez impotriva gripei si impotriva COVID-19 in acelasi timp?

Da, expertii CDC (Centers for Disease Control and Prevention) si CNCAV (Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19) sustin ca este sigur ca unei persoane sa i se administreze in acelasi timp un vaccin antigripal si un vaccin impotriva COVID-19. Desi exista date limitate cu privire la administrarea vaccinurilor anti-COVID-19 concomitent cu alte vaccinuri, inclusiv cu vaccinurile antigripale, experienta privind administrarea altor vaccinuri impreuna a aratat ca modalitatea in care organismul dezvolta anticorpi si posibilele efecte secundare este, in general, similara, indiferent daca vaccinurile sunt administrate individual sau impreuna cu alte vaccinuri.

Pot face vaccinul antigripal in acelasi timp cu doza booster impotriva COVID-19?

Da, vaccinul antigripal poate fi administrat in acelasi timp cu un vaccin anti-COVID-19, inclusiv o doza de rapel.

Femeile insarcinate pot face vaccinul antigripal? 

Vaccinul antigripal este recomandat femeile insarcinate, mai ales ca acestea fac parte din categoriile de persoane cu risc crescut de a dezvolta complicatii serioase asociate gripei sezoniere. Conform CDC, vaccinul antigripal poate fi administrat in orice etapa a sarcinii si ofera protectie impotriva gripei inclusiv bebelusului pe parcursul primelor luni de viata.

Pana cand pot face vaccinul antigripal?

Cea mai buna perioada pentru administrarea vaccinului antigripal este toamna sau inceputul iernii, inainte ca gripa sa inceapa sa se raspandeasca. Intrucat varful sezonului gripal este, de obicei, intre lunile decembrie si februarie, ideal ar fi sa te imunizezi inainte de finalul lunii octombrie, insa poti beneficia de vaccinul antigripal pe toata perioada sezonului rece.

Pot face vaccinul antigripal daca am simptome usoare de raceala?

In mod obisnuit, vaccinul antigripal poate fi administrat persoanelor care prezinta simptome usoare de raceala, cum ar fi nas infundat, stranut sau rinoree. Avand in vedere contextul epidemiologic actual, recomandarea expertilor pentru persoanele care doresc sa se vaccineze si manifesta simptome de raceala este de a contacta medicul de familie, pentru a exclude o eventuala infectie COVID-19.

Administrarea vaccinului trebuie amanata daca persoana are febra sau alte simptome respiratorii mai severe, cum ar fi dificultati de respiratie sau senzatie de disconfort la nivelul pieptului. Aceste simptome pot indica o afectiune respiratorie mai grava.

Intrebari privind administrarea vaccinului antigripal la copii in timpul pandemiei

Cate tipuri de vaccin antigripal pentru copii sunt disponibile anul acesta?

In sezonul gripal 2021-2022 este disponibil vaccinul tetravalent (cu 4 componente) atat pentru copii, cat si pentru adulti. Vaccinul poate fi administrat sub forma injectabila (virus inactivat) incepand de la varsta de 6 luni sau sub forma de spray intranazal (virus viu atenuat), disponibil pentru copiii cu varste intre 2 si 18 ani.

Cum stiu care vaccin este mai bun pentru copilul meu?

Reprezentantii CDC recomanda parintilor sa aleaga oricare dintre cele doua forme de vaccin antigripal, cel injectabil sau cel intranazal, in functie de varsta si starea de sanatate a copilului. Ambele tipuri de vaccin antigripal pot fi administrate conform indicatiilor lor, cu mentiunea ca vaccinul intranazal nu ar trebui administrat copiilor care au nasul infundat.

Poate copilul meu sa primeasca in acelasi timp vaccinul antigripal si vaccinul anti-COVID-19?

Da, daca este eligibil pentru a primi un vaccin anti-COVID-19, adica are peste 12 ani. Conform CDC, vaccinul anti-COVID-19 poate fi administrat in acelasi timp sau in aceeasi zi cu vaccinul antigripal. 

Poate copilul sa aiba gripa si COVID-19 in acelasi timp?

Expertii in epidemiologie si boli infectioase considera ca gripa si COVID-19 se vor raspandi in acelasi timp in aceasta iarna. Administrarea unui vaccin antigripal il va proteja pe cel mic de cel putin unul dintre aceste virusuri respiratorii.

Copilul meu a fost testat pozitiv pentru COVID-19. I se poate administra vaccinul antigripal?

Copiilor confirmati cu boala COVID-19 li se poate administra vaccinul antigripal dupa ce acestia s-au recuperat complet dupa infectie. 

Surse:
www.cdc.gov
www.healthychildren.org
www.cnbc.com
www.healthline.com
www.nytimes.com
www.chop.edu
www.insider.com