Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Vaccinarea antigripala, recomandata pe toata perioada sezonului rece

Articol de Dr. Irina Costache Medic primar Pediatrie
Cele mai multe cazuri de infectie cu SARS-CoV-2 la copii trec asimptomatice sau cu simptomatologie minima, in timp ce gripa la aceasta grupa de varsta este o boala zgomotoasa, care se poate complica cu suprainfectii bacteriene, miozita, encefalita sau chiar deces. Odata cu redeschiderea scolilor exista riscul sa creasca si incidenta gripei de sezon, astfel incat, o data in plus vaccinarea antigripala ramane cea mai buna si sigura metoda de protectie. 

UPDATE sezonul gripal 2021-2022

Specialistii in epidemiologie se asteapta ca gripa si COVID-19 sa se raspandeasca in acelasi timp in aceasta iarna. Astfel, administrarea vaccinului antigripal este cu atat mai importanta in acest sezon gripal 2021-2022, intrucat protejeaza copiii de unul dintre aceste virusuri periculoase.

Sezonul gripal 2021-2022 aduce cateva noutati:

  • Compozitia vaccinurilor antigripale a fost actualizata
  • Toate vaccinurile antigripale sunt cvadrivalente (au patru componente), adica sunt concepute pentru a proteja impotriva a patru virusuri gripale diferite (doua virusuri A si doua virusuri B).
  • Vaccinurile antigripale si vaccinurile anti-COVID-19 pot fi administrate in acelasi timp.

Ca parinte, cel mai bun lucru pe care il poti face pentru a-ti proteja copiii de gripa este sa-i vaccinezi inainte ca gripa sa inceapa sa circule in comunitatea ta. CDC recomanda vaccinarea antigripala tuturor copiilor cu varsta peste 6 luni - ideal pana la sfarsitul lunii octombrie sau chiar mai devreme.

Multi parinti se intreaba daca mai trebuie sa-si vaccineze copiii impotriva gripei sezoniere in perioada ianuarie-februarie. In mod normal, vaccinarea antigripala trebuie facuta la debutul toamnei, in lunile septembrie-octombrie, pentru a obtine protectie pentru cat mai mult timp din sezonul rece. Ultimii ani au aratat ca majoritatea cazurilor de gripa inregistrate in Romania au fost in lunile ianuarie-martie, imediat dupa revenirea copiilor din vacanta, astfel incat niciodata nu este prea tarziu pentru a obtine protectia corecta impotriva virusurilor gripale.

Gripa, mai mult decat o simpla raceala

Gripa nu este o raceala obisnuita. Debuteaza de cele mai multe ori brusc, cu febra inalta, insotita de frisoane, stare generala extrem de proasta, cefalee, tuse, dureri musculare, simptomatologie care se instaleaza foarte rapid. Sigur ca multe dintre semnele si simptomele gripei se regasesc si in cazul infectiei cu noul coronavirus, dar, in ceea ce priveste copiii, gripa este o boala cu potential agravant mult mai mare.

Preventia gripei la copii este un deziderat al fiecarui sezon de toamna-iarna, intrucat incidenta in randul acestei grupe de varsta este foarte mare, iar rata mortalitatii reprezinta, de asemenea, o cifra deloc de neglijat. Comparativ cu virusul SARS-CoV-2, gripa ucide mult mai mult la varsta pediatrica. Din fericire, insa, copiii pot fi protejati de gripa  si de formele severe ale acestei infectii prin vaccinare.

Vaccinul intranazal, la fel de eficient ca vaccinul injectabil

Pentru sezonul gripal 2021-2022 este disponibil numai vaccinul cu 4 valente (cel cu 3 valente utilizat in sezonul gripal anterior a fost updatat la recomandarea OMS), sub forma injectabila (virus inactivat) sau sub forma de spray intranazal (virus viu atenuat), pentru copiii cu varste intre 2 si 18 ani. Reprezentantii CDC recomanda parintilor sa aleaga oricare dintre cele doua tipuri de vaccinuri antigripale, cel injectabil sau cel intranazal, in functie de varsta si starea de sanatate a copilului.  

Vaccinul cu administrare intranazala se recomanda copiilor cu varsta intre 2 si 18 ani. Este un vaccin cu virus viu atenuat, care este extrem de usor de administrat. La prima vaccinare a copilului sunt necesare doua doze, la interval de minim o luna intre ele. Dupa ce s-a realizat protectia completa in primul sezon prin cele doua doze, indiferent ce vaccin va fi utilizat ulterior, pentru protectia completa, va fi necesara intotdeauna o singura doza. 

Eficacitatea vaccinului intranazal este similara cu eficacitatea vaccinului injectabil, fara sa existe o recomandare ferma a Centrului European de Control al Bolilor Transmisibile (ECDC) pentru unul dintre vaccinuri, dar respectand recomandarile privind varsta si patologiile asociate fiecarui copil.

Fara a presupune nicio durere, vaccinul gripal intranazal poate fi o solutie rapida pentru a preveni o boala serioasa, cu complicatii numeroase in cazul copiilor, mai ales intr-un sezon complicat de riscul valului al treilea al infectiei cu noul coronavirus si in conditiile reluarii scolilor in format fizic.

Contraindicatii privind vaccinul antigripal intranazal

Exista, insa, si cateva situatii in care nu se recomanda vaccinul cu administrare intranazala. Acesta este contraindicat:

  • Copiilor diagnosticati cu astm
  • Copiilor cu alergii severe la proteina din ou
  • Copiilor cu malignitati sau alte imunosupresii severe. 

De asemenea, administrarea vaccinului cu virus viu atenuat nu se recomanda concomitent cu alte antivirale, cum sunt oseltamivir sau zanamivir. Desi poate parea tentant, administrarea vaccinului intranzal nu se face niciodata la domiciliu, ci doar in cabinetul medicului, dupa o anamneza corecta si un examen clinic complet.

Parintii care doresc sa-si vaccineze copiii impotriva gripei sezoniere, pot cere o programare AICI

Informatii actualizate la 11 octombrie 2021

Surse:
www.cdc.gov
www.healthychildren.org