EDU.REGINAMARIA.RO

Importanta vaccinarii antigripale in timpul pandemiei COVID-19

Articol de Dr. Irina Costache Medic primar Pediatrie
Gripa este o boala infectioasa respiratorie sezoniera care se manifesta variat, de la simptome minore, febra, rinoree, tuse pana la afectare pulmonara importanta care se poate complica, din fericire rar, cu decesul. Persoanele la risc pentru forma grava a bolii sunt in general varstnici peste 65 ani, copiii sub 5 ani, dar si gravidele sau adultii cu boli cronice.

Gripa este o boala cu contagiozitate mare, infectarea facandu-se cel mai frecvent prin picaturile de saliva care se elimina in atmosfera atunci cand o persoana infectata stranuta sau tuseste, si mai rar prin obiectele contaminate de secretii infectate. Practic, calea de transmitere a virusului gripal este similara cu cea a noului coronavirus cu care ne confruntam in aceasta perioada de pandemie, ceea ce difera fiind, printre altele, ciclicitatea.

Gripa se raspandeste rapid in randul copiilor si familiilor

Infectia cu virusurile gripale apare mai ales in sezonul rece de toamna-primavara, afectand in mod diferit populatia, infectiozitatea depinzand de subtulpinile de virus circulante in acel an, dar si de rata de vaccinare a populatiei. Trebuie spus ca o rata de infectare in populatia generala in jur de 15% in numai cateva luni reprezinta un procent mare, iar daca la aceasta cifra adaugam si mortalitatea anuala si faptul ca in fiecare sezon rece exista aceasta infectie, necesitatea unui vaccin este mai mult decat evidenta.

Intalnirea cu virusul gripal este greu de evitat: adultii infectati sunt contagiosi incepand cu cateva zile inainte de debutul simptomelor si pana la 7 zile dupa debut. In familii sau in clasele de elevi de obicei apare o imbolnavire in masa, odata cu aparitia primului caz de bolnav de gripa. Se presupune ca persoanele cu imunitate scazuta si copiii pot fi infectiosi o perioada mai lunga de timp.

De ce NU este gripa o simpla raceala?

De ce atata interes pentru o boala care vine cand vrea ea si dispare oricum la fiecare sfarsit de martie? Gripa are un debut brusc, simptomele fiind extrem de intense: febra inalta, cu frisoane, insotite de cefalee si stare generala extrem de modificata. Majoritatea adultilor sunt nevoiti sa ramana in pat, apar o stare de slabiciune importanta, dureri musculare, oboseala extrema. Tusea si durerile de cap sunt foarte frecvente in gripa, rinoreea mai rara. Complicatiile de care aminteam mai sus pot aparea chiar si la persoanele tinere, active, dar mai ales in cazul varstnicilor si copiilor mici. Pe langa pneumonie, pot aparea sinuzite, otite, miocardite, afectare neurologica si chiar deces.

Importanta vaccinarii antigripale anuale

Vaccinarea antigripala este modalitatea cea mai la indemana de preventie a gripei, alaturi de metodele nespecificie: igiena corespunzatoare, evitarea aglomeratiilor si contactul cu persoanele bolnave.

Realizarea vaccinului antigripal nu este universala, el variaza de la an la an, dar si de la emisfera la emisfera. Procesul de realizare a vaccinului antigripal se bazeaza pe numeroase cercetari si studii. In fiecare an, expertii Sistemului Global de supraveghere si raspuns al gripei din cadrul Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) aleg trei tulpini pentru a face parte din vaccinul acelui an. Tulpinile alese sunt intotdeauna de tip H1N1, H3N2 si de tip B – subtipuri ale virusului gripal considerate a fi cel mai probabil cauza unei afectari umane semnificative in sezonul urmator. Incepand din sezonul gripal 2012-2013, OMS a recomandat utilizarea celei de-a doua tulpini de tip B in utilizarea vaccinurilor cvadrivalente (cu 4 tulpini).

Sistemul global de supraveghere si raspuns la gripa, redenumit in 2011, dar infiintat inca din 1952, cuprinde patru centre importante, 112 institutii din 83 de tari recunoscute de OMS ca si centre nationale de gripa. Aceste centre efectueaza izolarea primara a virusului, caracterizarea antigenica primara, expediaza tulpini nou izolate pentru analize genetice si antigenice de nivel inal si toate aceste rezultate sunt folosite pentru a se stabili compozitia vaccinului antigripal anual pentru emisfera sudica si cea nordica.

Vaccinarea antigripala, esentiala in timpul pandemiei COVID-19

In contextul pandemiei de COVID-19 pare mai important ca niciodata sa ne vaccinam de gripa. Semnele si simptomele celor doua boli sunt de multe ori atat de similare incat diagnosticul diferential este extrem de greu de facut. Faptul ca esti bolnav de gripa nu inseamna ca nu poti avea concomitent si infectie cu noul coronavirus, iar despre asocierea celor doua se stie extrem de putin. Cu toate acestea, nu ne putem astepta decat la forme si mai severe de boala.


Vaccinarea antigripala nu protejeaza sub nicio forma de infectia cu noul coronavirus, nici nu contribuie la o predispozitie in a contacta aceasta infectie.

Vaccinarea antigripala din acest sezon trebuie sa tina cont si de noile conditii ale pandemiei, sa respecte circuitele si distantarea fizica, dar este un gest medical util si necesar. Se poate vaccina antigripal orice persoana cu varsta de peste 6 luni. In acest sezon, este disponibil numai vaccinul cu 4 valente (cel cu 3 valente a fost updatat la recomandarea OMS), sub forma injectabila (virus inactivat) sau pentru copiii  intre 2 si 18 ani, sub forma de spray intranazal (virus viu atenuat).

Incepand cu a doua parte a lunii septembrie, vaccinul va intra in circuitele farmaceutice si curand dupa aceasta data va putea ajunge si la pacienti. Este un an pandemic, in care cererea de vaccin antigripal este mare, necesitatea si mai mare, iar productia de asemenea a crescut considerabil la nivel global.

Daca sunteti parinti sau persoane active, pensionari sau persoane cu afectiuni cronice, nu uitati de vaccinarea antigripala! Solicitati informatii si programati-va din timp!